Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 04:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jerzy Gruza
PostNapisane: 16 lutego 2021, 15:52 

Akurat Mediakrytyk w kwestii starszych filmów to nie jest dobre narzędzie i nieprawda, że wylicza on średnie ze wszystkich recenzji, jakie się ukazały po polsku - jak widać, dla niektórych filmów pokazuje brak oceny od krytyków, podczas gdy jakieś tam oceny kiedyś tam jednak były. :-) Już lepiej pod tym względem wypada Filmweb, gdzie wspomniane filmy polskie mają więcej głosów niż te 9 i 14 na Mediakrytyku, więc i oceny są bardziej miarodajne, a jak ktoś jest ciekaw oceny krytyków, to oni również mają na Filmwebie własną rubrykę. Wiadomo, Pixary i superbohaterszczyzna będą zawsze miały dość wysokie notowania, ale np. Akcja pod Arsenałem według Filmwebowego rankingu plasuje się powyżej latających Chińczyków Anga Lee. :-) A Dzięcioł niewiele poniżej. Nie wiem jak to się ma do ocen z Gazety Telewizyjnej - mogę jedynie podsumować, że stary, nieco zapomniany film niemal zawsze w takich zestawieniach będzie na straconej pozycji.

A mówię to wszystko, nie będąc jakimś wielkim fanem filmu Gruzy (a, mówiąc na marginesie, będąc fanem niektórych filmów o latających Chińczykach - polecam Gospodę Smoczych Wrót i Dotyk zen - obydwa z oceną Filmwebowską 7,3) - pewnie, jest bardzo dużo zabawnych momentów (jeśli już wymieniamy nasze ulubione - ja szczególnie upodobałem sobie ten z "typowym warszawiakiem"), ale całość wydaje mi się jednak szyta dość grubymi nićmi - podobnie jak późniejsza Przeprowadzka Gruzy, również surrealistyczna, a przy tym niekomediowa (albo w bardzo niewielkim stopniu, zależy chyba od poczucia humoru ;-) ). Niemniej sądzę, że to film wart uwagi i zasługujący na wyższą notę niż te 2/5 gwiazdek. Dodam do tego, że wysłałem nie tak dawno moim kolegom-studentom scenę ze wspomnianym warszawiakiem i zareagowali na nią pozytywnie, a jeden z nich nawet zobaczył cały film i był zadowolony z mojej rekomendacji, zatem wydaje się, że ten Dzięcioł nie jest wcale skazany na zapomnienie czy niedocenienie - może nawet zostanie jeszcze przypomniany i doceniony.

PostNapisane: 16 lutego 2021, 15:57 

Posty na Forum KP: 6471
Pisałeś swój komentarz chyba w tym samym czasie, co ja swój i w zasadzie nasze spostrzeżenia i argumenty - choć nie identyczne - są podobne. :-)
A "Dzięcioł" zapomniany nie będzie, bo - powtórzę - dowodzi tego fakt, że na jego temat rozmawiamy, a osobom interesującym się polskim kinem jest to tytuł dobrze znany.

PostNapisane: 16 lutego 2021, 16:08 

Tak, faktycznie, zauważyłem Twoją odpowiedź przed wysłaniem, ale jako że nie napisaliśmy dokładnie tego samego, uznałem, że uzupełnię ją nieco moim własnym zdaniem. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]