Forum Polskiego Kina

Teraz jest 21 grudnia 2024, 16:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sierpnia 2019, 15:19 

Posty na Forum KP: 1249
Rzeczywiście ciekawy wywiad, a raczej ciekawie mówi Filipski, bo autor w pytaniach posługuje się na ogół zasłyszanymi gdzieś tam opiniami o Filipskim i uparcie powraca do tej samej, zgranej płyty: antysemityzm, antygermanizm, Goncarz, Grunwald, bleee...
Ja zwróciłem uwagę na fragment o zespole filmowym "Kraków"
Mówi R.F.: "Zespół Filmowy KRAKÓW żył krótko. Powstał jeden film fabularny i pięć telewizyjnych, które do dziś leżą na półkach – i oczywiście telewizyjny „Zamach Stanu”.

Tymczasem: http://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=112029
Mamy tylko dwa filmy, za to oba fabularne. Być może Filipski mówi o jakichś niedokończonych produkcjach telewizyjnych, które rzeczywiście zalegają na półkach TVP i nie zostaną już raczej ukończone.

PostNapisane: 15 sierpnia 2019, 14:43 

Posty na Forum KP: 4329
Na pewno mu chodziło o cykl Kto ty jesteś, jest 5 filmów, może rozpędem zaliczył to do Krakowa

Czas na nowy wywiad z Panem Ryszardem

PostNapisane: 2 września 2019, 09:58 

Posty na Forum KP: 6173
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Rzeczywiście ciekawy wywiad, a raczej ciekawie mówi Filipski..

Rzeczywiście ciekawie...

Widzimy tam pokaz wybitnego umysłu:
Cytuj:
Polska zawsze będzie niewymienialną ojczyzną, nawet wtedy, gdy się utopi w lochach Wspólnej Europy.

Cytuj:
Myślę, że większa chwała niż protestowi „Solidarności” należy się narodowi polskiemu, Kościołowi, takim ludziom jak kardynał Wyszyński. Potrafiliśmy przetrwać, nie daliśmy się zdusić, żadnej urawniłowki nie było, bośmy się nie dali.

Cytuj:
Mówi Pan, że dyktaturę nad kinematografią po Tejchmie, Łukaszewiczu przejął Andrzej Wajda. Sądzę, że Pan się myli. Andrzej Wajda rządził kinematografią za komuny i rządzi teraz.

szacunku dla innych artystów:
Cytuj:
Konwiccy, Szczypiorscy, Szymborskie. Ta ostatnia nieco mniej, bo przez 50 lat (jeśli nie liczyć twórczości stalinowskiej) wyszło spod jej pióra półtora wiersza. Jak sądzę, nie z powodu prześladowań, raczej z okresowej niemocy twórczej.

Cytuj:
Wystarczy porównać treść, styl, intelekt Żukrowskiego, Dobraczyńskiego z banalistyką Szczypiorskiego, by zrozumieć w czym tkwi sedno odsyłania w zapomnienia wielkich naszej współczesnej literatury.

Nie mówiąc już o wybitnej logice:
Cytuj:
Takich synów mają dzisiaj akowcy!
:-) :-) :-)

Autor wywiadu postarał się dostosować poziomem:
Cytuj:
...pozostaje wyrzutem sumienia i dowodem, że o ile za tzw. „komuny” można było robić sztukę polską – o tyle w „demokratyczne” III RP jest to już niemal całkowicie niemożliwe.

Po prostu poezja. :-D

PostNapisane: 2 września 2019, 19:19 

Posty na Forum KP: 537
Po rozmowie telefonicznej z panem Ryszardem i argumentach (jeśli ten stek bzdur można tak nazwać), których użył by odmówić mi rozmowy na moją stronę o MG - nic mnie z jego ust już nie zdziwi. :-)

Już pomijam wielką pewność siebie gdy mi oświadczał, że Mariusz Gorczyński, nawet jeśli faktycznie gdzieś tam mignął w "Zamachu stanu", to na pewno nie grał z nim jako Piłsudskim, bo wtedy to on by na pewno pamiętał, bo to przecież kolega z "Końca nocy" był. No niestety, ale Gorczyński wszyściutkie swoje sceny w "ZS" zagrał właśnie z Filipskim, bo grał oficera towarzyszącego Marszałkowi w samochodowej wyprawie na Most Poniatowskiego na rozmowę z prezydentem Wojciechowskim...

Tak więc.... O ile Bohdana Porębę (przy całym zrozumieniu jego negatywnej roli w wielu aspektach) osobiście bardzo lubiłem i zawsze będę mu pamiętał udostępnione filmy i fotosy, których nie zdobyłbym w inny sposób, o tyle kontakt z "Erefem" pozostawił we mnie głęboki niesmak.

PostNapisane: 3 września 2019, 10:52 

Posty na Forum KP: 2675
Akurat co do tego, że Szczypiorski był słabszym pisarzem niż Żukkrowski, to byłbym się w stanie z Filipskim zgodzić. :-) no, co poradzę....

PostNapisane: 25 marca 2020, 18:53 

To były lata 80. Aktorzy kiedyś mieli program wycieczek objazdowych po szkołach i prelekcje dla dzieci. W mojej pewnego dnia gruchnęła wieść że ma przyjechać Gniewko - syn rybaka. Coś się jednak poprzestawiało i przyjechał sam Łokietek. Siedzimy na sali gimnastycznej, ok 100 luda. Filipski wchodzi i od razu widać że nie w humorze. Coś tam opowiada o walkach na miecze, wkurza sie na dzieciaków że hałasują i nagle wybucha na dwoch chłopaków którzy musieli go najbardziej zirytować. Jednego wyciągnął za ucho, drugiego wywalił słownie. Dyrektorka wstała, przerwała show. Łokietek już się więcej nie pojawił. potem poszła fama że dyrektorka rodzicom opowiadał że gorszego chama jeszcze w szkole nie miała.
Jeśli pamiętam to po jakichś 35 latach to musiało być ostro. W mojej pamięci zapisał się jako straszny człek. Do dziś zostało mi to wrażenie i kontrast dziecka jakiego doznaje między tym czego się spodziewał a tym co okazało się rzeczywistością. Kiedyś miałem przyjemność poznać prywatnie trio Wodecki, Korcz, Majewska - zupełnie inna liga i poziom kultury.
No, ale suma sumarum aktor pierwsza klasa. Właściwie trudno znaleźć słabą rolę.

PostNapisane: 25 marca 2020, 18:59 

Jakoś mi się wydaje, z całym szacunkiem, że Filipski bez przerwy od lat 80. jest nie w humorze. ;-) Zresztą zapewne nie bez powodu.

PostNapisane: 25 marca 2020, 19:53 

Posty na Forum KP: 6471
Ciekawa anegdota, ale... wcale nie zaskakująca. :-D

PostNapisane: 25 marca 2020, 21:18 

karel napisał(a):
Ciekawa anegdota, ale... wcale nie zaskakująca. :-D

Ale mam z nim zgryza bo za Sorokę go uwielbiam :-D . No to taki typ niestety.

PostNapisane: 25 marca 2020, 22:26 

Posty na Forum KP: 6471
Jako aktora też go oczywiście bardzo lubię! Człowiek i aktor - dwie różne sprawy. :-)

PostNapisane: 26 kwietnia 2022, 20:30 

Posty na Forum KP: 1073
Na stronie Fototeki pojawiają się zdjęcia z cyklu "Kto ty jesteś": http://fototeka.fn.org.pl/pl/strona/wys ... 1650996923

Wygląda to intrygująco, choć w obsadzie poza Gołasem próżno szukać dużych nazwisk. To nawet ciekawe, jak Filipski sięgał po nieco wówczas "przykurzonych": Niewinowskiego czy Fogla. Ciekawie jest też porównać zdjęcia z obsadą zamieszczoną na filmiepolskim, gdzie Sławomira Sobkowska stała się Sławomirem Sobkowskim :icon_lol: Swoją drogą ciekawe skąd pomysł obsadzenia jej w filmie, wówczas była to osiągająca sukcesy gimnastyczka.

PostNapisane: 27 kwietnia 2022, 00:07 

Posty na Forum KP: 537
Nałka, widzę, że śledzisz postępy w zamieszczaniu fotosów na Fototece równie skrupulatnie jak ja. :-)
Nie wątpię, że po przeczytaniu tych wpisów Redakcja filmpolski.pl dokona stosownej poprawki.

Ryszard Filipski ponoć twierdził, że serial przestał istnieć, bo zniszczono kopie. Ciekawe swoją drogą, czy tak jest w istocie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]