Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 10:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lutego 2018, 15:24 

Posty na Forum KP: 1440
Numer 1 to niewątpliwie "Dziecko Rosemary".Klasyka gatunku.

PostNapisane: 4 maja 2018, 17:40 

Posty na Forum KP: 6471
Reżyser został niedawno pozbawiony członkostwa w Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej (razem z Billem Cosbym). Trąci mi to obłudą i zakłamaniem typowym dla Hollywood. Wiadomo, jaka jest sytuacja Polańskiego w Stanach, ale naprawdę odbieranie mu członkowska w tym prestiżowym gremium wydaje się w tym momencie idiotyczne. Do tego kilkanaście lat temu ta sama Akademia nie miała oporów by przyznać Polańskiemu Oscara za reżyserię "Pianisty", a teraz wyklucza go ze swego grona. Niepoważne to i sprawia wrażenie działania na pokaz... Gdzieś przeczytałem, że zrobili to po to, by Cosby poczuł się raźniej. ;)
Na szczęście o pozycji tego reżysera w światowym kinie decydują jego liczne filmy, a nie fakt bycia bądź nie członkiem rzeczonej Akademii.

PostNapisane: 4 maja 2018, 20:30 

Posty na Forum KP: 537
Cała sprawa Romana Polańskiego jest od dawna żenująca, świadcząca tylko o obłudzie kolejnych środowisk: filmowców, feministek, pisowców, duchownych. Wszyscy są siebie nawzajem warci. Niestety, fanatyzm i fałszywość, niezależnie od narodowości, wyznawanej ideologii i uprawianego zawodu - ma tylko jedną twarz. Wstrętną, wykrzywioną gniewem i ohydną.

Na szczęście - za wiele lat, jak słusznie zauważył karel, nikt nie będzie pamiętał o fagasach z Akademii. A filmy Polańskiego i jego role, bo i te miał niezgorsze, będą wciąż o nim świadczyć.

Najbardziej to mi tylko żal niczemu niewinnych dzieci Polańskiego oraz Samanthy Geimer, która lata całe prosi by to zamknąć i dać jej w cholerę święty spokój....

PostNapisane: 5 maja 2018, 11:26 

Posty na Forum KP: 6173
karel napisał(a):
kilkanaście lat temu ta sama Akademia nie miała oporów by przyznać Polańskiemu Oscara za reżyserię "Pianisty", a teraz wyklucza go ze swego grona. Niepoważne to i sprawia wrażenie działania na pokaz... .
Ale z drugiej strony pozostawienie Polańskiego przy jednoczesnym wyuatowaniu Cosby'ego to dopiero byłaby hipokryzja. Nie było chyba dobrego wyjścia z tej sytuacji i wybrali, jak wybrali.

Rafał Dajbor napisał(a):
Cała sprawa Romana Polańskiego jest od dawna żenująca, świadcząca tylko o obłudzie kolejnych środowisk: filmowców, feministek, pisowców, duchownych.
Nie bardzo kapuję skąd w tym towarzystwie się wzięły feministki, bo akcja #meetoo nie jest problemem feministycznym, tylko, że tak powiem: ogólnoludzkim. I zupełnie godnym zrozumienia nawet dla mnie, nie będącym feministką... ;)

Zmieniają się czasy, zmienia się postrzeganie różnych spraw i to jest normalne. Polański dostał rykoszetem i z jednej strony go żal (wg mnie odpokutował już wystarczająco), a z drugiej gwałt na nieletniej w CV szanowanego akademika to jednak lekki zgrzyt, nieprawdaż?
Chaplin był nie mniej prześladowany przez rząd USA, a przecież w końcu odebrał Oscara i pozostał geniuszem kina. W istocie to są detale, te szykany. Liczy się sztuka, a dzięki Bogu są kraje mniej opresyjne niż USA.

PostNapisane: 5 maja 2018, 20:23 

Feministki wzięły się np. z imprezy którą urządziły we Francji podczas Cezarów pod adresem Polańskiego. Zdaje się że to te ukraińskie z cyckami wtedy się rzucały. A może jakieś inne, nie wiem, mylą mi się. Poza tym jak widzę toplessy to nie kapuję reszty przekazu. ;)

Akcja #meetoo była znakomita w założeniu, ale niestety zamieniła się we własną karykaturę, gdy zaczęły się zgłaszać osoby zgwałcone lub molestowane np. 30 lat temu i przez cały ten czas milczące na ten temat. No niestety, ale po kilkudziesięciu latach oskarżenie można rzucić na każdego, gdy nie da się już tego sprawdzić, udowodnić...

O ile pamiętam to Polański Samanthy Geimer nie zgwałcił, tylko uprawiał z nią seks przekonany, że jest pełnoletnia? Czy się mylę?

PostNapisane: 5 maja 2018, 21:11 

Rafal Dajbor napisał(a):
Akcja #meetoo była znakomita w założeniu, ale niestety zamieniła się we własną karykaturę, gdy zaczęły się zgłaszać osoby zgwałcone lub molestowane np. 30 lat temu i przez cały ten czas milczące na ten temat. No niestety, ale po kilkudziesięciu latach oskarżenie można rzucić na każdego, gdy nie da się już tego sprawdzić, udowodnić...

Otóż to. Do tego często do jednego worka wrzucani są prawdziwi gwałciciele czy inni zboczeńcy razem z osobami, które kiedyś kogoś w coś uszczypnęły, ewentualnie rzuciły jakiś seksistowski komentarz. Owszem, to też jest naganne, ale mimo wszystko nie powinno się zrównywać mordercy z drobnym złodziejaszkiem.

Rafal Dajbor napisał(a):
O ile pamiętam to Polański Samanthy Geimer nie zgwałcił, tylko uprawiał z nią seks przekonany, że jest pełnoletnia? Czy się mylę?

Dziewczyna wyglądała dość dojrzale jak na swój wiek, więc przypuszczam, że Polański o dowód jej nie prosił. ;) Tym bardziej po paru głębszych.

PostNapisane: 5 maja 2018, 23:18 

Mam też wrażenie, że wyoutowanie Cosby'ego i zostawienie wśród członków Akademii Polańskiego, nie byłoby hipokryzją, tylko prawidłowym wyczuciem różnicy. Polański uprawiał seks z kobietą, co do której był przekonany, że jest pełnoletnia, w dodatku była to osoba ucharakteryzowana na pełnoletnią przez jej własną matkę (!!!) marzącą o karierze filmowej dla córki. Oświadczenia innych kobiet odnośnie bycia zgwałconymi przez Polańskiego nie brzmią wiarygodnie i nie można ich póki co brać pod uwagę. Zwłaszcza w Polsce, która ma w swojej historii najnowszej sprawę tzw. Anastazji P., która pokazała (sprawa, nie Anastazja P.), że zarzuty na tle seksualnym mogą być całkowicie wyssane z palca. Cosby, w świetle dowodów, jawi się nie jako erotoman, którym w pewnym wieku niewątpliwie był Polański, tylko jako potwór faszerujący narkotykami kobiety po to, by je zgwałcić i wykorzystujący swoją pozycję w świecie kina i telewizji, by zamknąć im usta. Różnica jest wręcz kolosalna.

PostNapisane: 6 maja 2018, 17:22 

A tak na marginesie to zastanawiam się co Cosby w ogóle robił w tej Akademii...

PostNapisane: 6 maja 2018, 18:08 

No właśnie mnie też on się wydaje bardziej jednak zasłużony dla telewizji niż dla kina....

PostNapisane: 6 maja 2018, 22:51 

Rafal Dajbor napisał(a):
Feministki wzięły się np. z imprezy którą urządziły we Francji podczas Cezarów pod adresem Polańskiego. Zdaje się że to te ukraińskie z cyckami wtedy się rzucały. A może jakieś inne, nie wiem, mylą mi się. Poza tym jak widzę toplessy to nie kapuję reszty przekazu. ;)
Może jakieś inne, aha...

Rafal Dajbor napisał(a):
Kompletnie nie widzę nic karykaturalnego w przypominaniu przestępstwa nawet po 30 latach. Ofiary milczały bo wtedy było na to przyzwolenie. Teraz już nie i to chyba dobrze? To wg ciebie miano zabronić ofiarom zgłaszania swoich przypadków starszych niż np. 10 lat? To dopiero byłaby hipokryzja...
Akcja #metoo nie tylko się nie skompromitowała, ale jest na tyle silna, że spowodowała upadek takich mocarzy kina jak Harvey Weinstein.
Dla przypomnienia, nie jest to akcja wsadzania do więzień, tylko akcja UŚWIADAMIAJĄCA, która ma pokazać jak powszechny jest proceder seksualnego wykorzystywania.

Rafal Dajbor napisał(a):
Polański uprawiał seks z kobietą, co do której był przekonany, że jest pełnoletnia, w dodatku była to osoba ucharakteryzowana na pełnoletnią przez jej własną matkę (!!!) marzącą o karierze filmowej dla córki
Piszesz to serio? Jak to pięknie brzmi: seks z kobietą.To był klasyczny gwałt na młodej dziewczynce.
Jakie ma znaczenie co myślał sobie Polański? Liczy się fakt współżycia z 13-letnią (!) "kobietą", co było i jest NADAL karalne. Zresztą Polański dość dobrze był zorientowany w kwestii nieletności ofiary.
Bronisz sprawy beznadziejnej, która jest jasna i oczywista od wielu już lat.

Rafal Dajbor napisał(a):
...tylko jako potwór faszerujący narkotykami kobiety po to, by je zgwałcić i wykorzystujący swoją pozycję w świecie kina i telewizji, by zamknąć im usta. Różnica jest wręcz kolosalna.
No więc właśnie Polański nafaszerował medykamentami i alkoholem młodą dziewczynkę, by ją wykorzystać, pomagając sobie przy tym swoją pozycją w kinie. Molestowanie dorosłych, świadomych kobiet to przy tym małe miki (choć też naganne).

Ostatnio edytowano 6 maja 2018, 23:11 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 maja 2018, 23:04 

Tak, te z Femenu albo inne, szczerze nie pamiętam, ale jakiś tam feministki jakąś aferę na Cezarach przeciwko Polańskiemu rozpętały, jest na pewno gdzieś w necie, można poszukać jak to kogoś ciekawi.

Ależ można zgłosić nawet przypadek sprzed 200 lat nigdy nikogo nie zgwałciłem, mnie to wisi. Tylko chciałbym by mi przy okazji wyjaśniono na jakiej podstawie mam wierzyć osobie, która twierdzi, że była zgwałcona, a nie osobie, która temu zaprzecza. Minęły lata, wiarygodnych badań nie da się zrobić, jeśli nie ma świadków ani np. dziecka z gwałtu któremu można by zbadać kod DNA, a w przypadku nie gwałtu, a molestowania dziecka w ogóle nie ma, to mam słowo przeciwko słowu. Więc wg jakiego klucza mam dawać wiarę jednej ze stron, a nie drugiej ze stron? Bo dopóki da się udowodnić, przedstawić świadków, itp. to jasne. Jak było przestępstwo - powinna być kara. Nawet kara honorowa, cywilna, np. zmuszenie do odejścia ze stanowiska. Tu pełna zgoda. Polański zresztą karę poniósł, posiedział nieco w więzieniu, nie ma wstępu na teren USA... Ale zaczynają latać teksty typu że Steven Seagal 30 lat temu rozpiął w pociągu spodnie, pokazał penisa i groził mi bronią jak to ujawnię. Był na to świadek? Nie, byliśmy sami w przedziale. Seagal zaprzecza. Na jakiej podstawie mam wierzyć jej, a nie jemu? To tak dla przykładu tylko, bo takich przypadków jest więcej. Fajnie, że to akcja uświadamiająca. Szkoda, że to uświadamianie przez rzucanie nieweryfikowalnych oskarżeń.

"Ofiary milczały bo było na to przyzwolenie"??? Na co??? Na gwałt??? Kiedy? Który kodeks karny 30 lat temu tego nie penalizował??? Molestowanie seksualne, seksistowskie zachowania - to ok. Ale przyzwolenie na gwałt?

Naprawdę liczy się fakt że osoba z którą współżył Polański miała 13 lat, a to że była mu przedstawiona jako dużo starsza nie ma znaczenia? No wg mnie jednak i to, i to ma znaczenie, ale to można różnie oceniać, więc nie chcę podejmować dyskusji, tym bardziej, że z czysto moralnego punktu widzenia nawet sam fakt nieupewnienia się co do pełnoletności osoby z którą zamierza się współżyć płciowo jest naganny. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Trochę mnie tylko dziwi, że nigdy z żadną odpowiedzialnością nie zetknęła się matka Samanthy Geimer, ale to już też pikuś. Za dużo lat minęło, ofiara prosi o spokój i najlepiej by było po prostu przestać się lansować na tej sprawie, jak to robi Ziobro, amerykańscy prawnicy, Akademia i paru innych pajaców.

Ostatnio edytowano 6 maja 2018, 23:42 przez Rafal Dajbor, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 6 maja 2018, 23:38 

Rafal Dajbor napisał(a):
Ależ można zgłosić nawet przypadek sprzed 200 lat, mnie to wisi, nikogo nigdy nie zgwałciłem, jestem bezpieczny. :)
Myślałem, że masz tu jakieś przemyślenia, argumenty, teraz się okazuje, że to kpiny tylko...

Rafal Dajbor napisał(a):
Tylko chciałbym by mi przy okazji wyjaśniono na jakiej podstawie mam wierzyć kobiecie, która twierdzi, że była zgwałcona, a nie mężczyźnie,
Możesz wierzyć komu chcesz, to sąd winien zawyrokować za każdym razem. To zawsze są trudne sprawy, co nie znaczy, że ofiara ma milczeć.

Rafal Dajbor napisał(a):
Fajnie, że to akcja uświadamiająca. Szkoda, że to uświadamianie przez rzucanie nieweryfikowalnych oskarżeń.
Okazuje się, że cala ich masa jest JEDNAK weryfikowalna, co widać tyczy nawet największych nazwisk. Mogą zdarzyć się oczywiście oszustki, zważ tylko ile ryzykuje kobieta przyznająca się, że ją zgwałcono, czy wykorzystano... Nawet 30 lat temu. To są przecież traumy niezmazywalne.

Rafal Dajbor napisał(a):
"Ofiary milczały bo było na to przyzwolenie"??? Na co??? Na gwałt??? Kiedy? Który kodeks karny 30 lat temu tego nie penalizował??? Molestowanie seksualne, seksistowskie zachowania - to ok. Ale przyzwolenie na gwałt?
Pisałem o seksualnym wykorzystaniu, to coś znacznie szerszego niż gwałt. Gwałt, owszem był ścigany, sęk w tym, że często był przez ofiary ZATAJANY. Podobnie jak szantaż: seks za rolę. I po to właśnie jest akcja #meetoo.

Rafal Dajbor napisał(a):
"Naprawdę liczy się fakt że osoba z którą współżył Polański miała 13 lat, a to że była mu przedstawiona jako dużo starsza nie ma znaczenia?
Żadnego. W sądzie liczy się PESEL, a nie wygląd.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]