Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 03:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 stycznia 2017, 18:10 

Posty na Forum KP: 6471
Teslicus napisał(a):
Mówisz o filmie czy serialu?

Połączyłem jedno z drugim. :)

PostNapisane: 11 stycznia 2017, 18:13 

Posty na Forum KP: 629
Mało oglądałem Andrzeja Seweryna. Ale jeszcze "Różyczka" (2010) i rola profesora uniwersytetu. Sprawdził się tam nie tylko jako wybitny przedstawiciel elity ale również jako zadurzony w młodej studentce kochanek. Rola ta potwierdza mi jego wielkość. A scena erotyczna w łożku, przy tej różnicy wieku którą tam odegrał to najwyższy sort kina, klasa mistrzowska. W "Uwikłaniu" (2011) zagrał bezkompromisowego gangstera z esbeckim rodowodem i świetnie sobie (również z bronią w ręku) z tą rolą poradził. We wspomnianym wyżej Prymasie... również miał okazję i znów zagrał świetnie esbeka. Grając czy to kanalię,
czy osobę o wysokich cechach moralnych... mistrz.

PostNapisane: 7 września 2017, 10:21 

Odgrzebuję temat, bo dziś na Showmax pojawił się pierwszy odcinek drugiego sezonu "Ucha prezesa". Tym razem do obsady dołączył m.in. Andrzej Seweryn, który zagrał... Jarosława Gowina. :)

"Miałem już kończyć, ale jednak jeszcze jeden akapit o Jarosławie Gowinie i Andrzeju Sewerynie. Ceniony aktor prawdopodobnie nie mógł wymarzyć sobie lepszej roli w swojej długiej i pięknej karierze, ponieważ wpadła mu w ręce kolejna postać wybitnie tragiczna. Ja naprawdę uważam, że Jarosław Gowin każdego dnia gryzie się w sobie i chce dla Polski jak najlepiej, ale najzwyczajniej brakuje mu… Cóż, kilku różnych organów i elementów kośćca. Dla aktora dramatycznego kreacja wymarzona, którą pewnie mógłby sobie postawić gdzieś pomiędzy rolą Księdza Robaka a występem w Dziadach".

(Jakub Kralka, Jaki kraj, takie House of Cards. Widziałem pierwszy odcinek 2. sezonu Ucha Prezesa, www.spidersweb.pl, 18 sierpnia 2017)
http://www.spidersweb.pl/rozrywka/2017/ ... a-sezon-2/

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 20 sierpnia 2018, 10:24 

Posty na Forum KP: 537
Witold Sadowy pamięta też o żywych: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/262721.html ;)

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 11:26 

Pamiętam jak pod koniec lat 90 trafiłem do Paryża a w nim do legendarnej "Komedii Francuskiej" gdzie Seweryn był wtedy w zespole co uchodzi we Francji za szczyt nobilitacji warsztatu aktorskiego (bo kariera w tym filmowa to osobna sprawa). Oczywiście nie wszystko rozumiałem z tekstu, ale na szczęście grano "Wiśniowy sad" Czechowa więc czego człowiek z tekstu francuskiego nie zrozumiał to sobie w myślach dopowiedział po polsku. Mnie najbardziej fascynowało jak Seweryn się posługiwał językiem francuskim - jak był tam niesamowicie profesjonalny. Ciekawe co go rzeczywiście skłoniło, żeby porzucić karierę francuską na rzecz..."Ucha prezesa" (że się tak wyrażę po części metaforycznie)

PostNapisane: 23 grudnia 2018, 15:11 

Ostatnio miałem okazję widzieć w Krakowie w Teatrze Słowackiego "Wujaszka Wanię" w reżyserii Iwana Wyrypajewa, gdzie postać profesora gra właśnie Seweryn. Co prawda nic ciekawego nie powiem, bo o takim klasycznie pomyślanym i wyreżyserowanym spektaklu trudno powiedzieć mi coś więcej niż to, że jest dobrze zagrany, ale jestem zadowolony, że udało mi się zobaczyć Seweryna na żywo.

PostNapisane: 28 grudnia 2018, 00:54 

Posty na Forum KP: 537
FanKina napisał(a):
Ciekawe co go rzeczywiście skłoniło, żeby porzucić karierę francuską na rzecz..."Ucha prezesa" (że się tak wyrażę po części metaforycznie)

Myślę, że przede wszystkim możliwość bycia dyrektorem teatru. :-) Polska to nie jest (wbrew temu co sądzą różni zakompleksieni) jakieś zadupie, ale jeden z największych krajów Europy i bycie dyrektorem dużego teatru w stolicy tego kraju to jednak jest naprawdę spora gratka. A dyrektor Seweryn jest człowiekiem... No, co najmniej bardzo ambitnym. Z pewnością jest to dla niego duża rzecz!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]