Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sierpnia 2017, 19:23 

Dlaczego stare Polskie seriale są nadawane w TVP w okienku.
Na przykład teraz lecą Czarne chmury i Zmiennicy.
Jaki był sens przechodzenia na format HD skoro nie można się cieszyć pełną jakością?
Może ktoś wyjaśnić czemu to ma służyć?
Czy może telewizja publiczna szykuje sobie powierzchnię ekranu na banery reklamowe i zawężenie pola emisji filmu jest pierwszym etapem tej operacji i przyzwyczajaniem widza.

PostNapisane: 2 sierpnia 2017, 21:17 

Posty na Forum KP: 2318
Przyznam, że nie przypominam sobie emisji serialu 4:3 gdzie obraz byłby dookoła w ramce, jak już to te w proporcjach panoramicznych. Niemniej jeśli faktycznie tak jest, to raczej efekt partactwa osób odpowiedzialnych za emisję. Pewnie mają tam niezły bajzel z różnymi wersjami a potem wychodzą takie kwiatki. Niczego więcej bym się tu nie doszukiwał.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 08:04 

Posty na Forum KP: 6471
woj100 napisał(a):
Dlaczego stare Polskie seriale są nadawane w TVP w okienku.
Na przykład teraz lecą Czarne chmury i Zmiennicy.
Jaki był sens przechodzenia na format HD skoro nie można się cieszyć pełną jakością?
Może ktoś wyjaśnić czemu to ma służyć?
Czy może telewizja publiczna szykuje sobie powierzchnię ekranu na banery reklamowe i zawężenie pola emisji filmu jest pierwszym etapem tej operacji i przyzwyczajaniem widza.

W okienku? Podobnie jak Marian nie przypominam sobie takich emisji "w ramce" (dość często natomiast w ten sposób pokazywał filmy kanał TCM). Najwyżej w oryginalnym formacie 4:3, z czarnymi pasami po bokach, co jest akurat jak najbardziej logiczne, bo w takim formacie te seriale nakręcono. Jeśli masz możliwość, to wrzuć może jakieś zdjęcie z takiej emisji, to wtedy będziemy wiedzieli lepiej o czym rozmawiamy.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 11:25 

Zdarzyło mi się widzieć tego typu zjawisko bodajże podczas pewnej emisji filmu "Dwa księżyce" na TVP Kultura. Nie wiem, czy to to samo, co w wypadku emisji "Czarnych chmur" czy "Zmienników" (ale wiem z kolei, że w niedawnej emisji "Zmienników" na Kulturze takich problemów nie było).

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 14:58 

A może w grę wchodzi źle ustawiony tv. Jak już to spróbuj zobrazować nam jak to mniej więcej wygląda. Z reguły 4:3 emitowany jest jak na pierwszym obrazku a obraz panoramiczny (błędnie nadawany) jak na drugim.

http://picturestack.com/726/377/IXdpillarboxiVvw.gif

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 15:10 

Posty na Forum KP: 768
Ja wczoraj widziałem "Kontrakt" na TVP Kultura własnie w takim okienku. Pasy po bokach pasy na górze. Nie wiem czy oni tam przyuczają nowych do zawodu a nowi się tak uczą ? I nic w ustawieniach odbiornika nie zmieniałem tak po prostu nadawali.

Ostatnio edytowano 3 sierpnia 2017, 15:14 przez Kazimierz Jankowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 15:13 
ADMINISTRATOR

Jak napisał Marian, to jest również (oprócz sposobu emisji) wypadkowa ustawień tunera i telewizora.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 15:16 

Może narybek z Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu. :P
Edit: właśnie obejrzałem odcinek "Zmienników" i emisja była ok. Więc może totalna chwilowe problemy lub dotyczy to np DVB-T.

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 18:35 

Mam nagranie "Kontraktu" z TVP Kultura i faktycznie, na górze i na dole są pasy. Natomiast intro Zespołu Filmowego Tor na początku jest pokazane w formacie 4:3.

Poza tym obejrzałem dziś fragment "Czarnych chmur" i nie zauważyłem pasów na dole ani na górze. To faktycznie może być kwestia ustawień telewizora/dekodera. Nie jest to chyba ten sam problem, co w wypadku "Kontraktu" czy "Dwóch księżyców".

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 19:43 

MarianPaz napisał:

Cytuj:
A może w grę wchodzi źle ustawiony tv

To prawdopodobnie nie jest źle ustawiony obraz TV. Bo po nagraniu z tunera DVB obraz wygląda identycznie, zresztą musi tak wyglądać, bo tuner zgrywa do pliku TS bez rekompresji, w takiej postaci jak jest nadawany.
O tym również świadczy miejsce wklejenia loga stacji, które tylko częściowo przesłania pole obrazu.

Proszę zobaczyć:

https://zapodaj.net/a93452bb14afa.png.html

https://zapodaj.net/0e5dc99febe12.png.html

https://zapodaj.net/ba897e79bc0bd.png.html

Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 19:58 

Jeśli chodzi o miejsce loga stacji, to nachodzi ono na boczne pasy, które oczywiście powinny być ze względu na oryginalny format obrazu. Jeśli chodzi o te na górze i na dole, zauważ, że mają trochę ciemniejszy kolor niż pasy po bokach. Wydaje mi się więc, że są one innego pochodzenia; skąd się wzięły, nie wiem, ale chyba nie były częścią transmisji (w przeciwieństwie do pasów po bokach).

PostNapisane: 3 sierpnia 2017, 20:13 

Przed filmem reklamy i inne programy nadawane są zawsze na pełnym ekranie, i zawsze jedynie te wybrane przez TVP filmy są tak nadawane i na żadnym innych programach prócz TVP się z tym nie spotkałem.
U znajomych też sprawdzałem w czasie emisji tych seriali i mieli podobny obraz.

To jakaś tragedia jest. Już lepiej gdyby obraz rozciągnęli na cały ekran.
Teraz w piątki emitują 07 zgłoś się i obrazem nie ma takich problemów , jest ok.

Cytuj:
Poza tym obejrzałem dziś fragment "Czarnych chmur" i nie zauważyłem pasów na dole ani na górze.

Dziwne :(

Ostatnio edytowano 3 sierpnia 2017, 20:24 przez woj100, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... 1, 2  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]