Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Czuwaj"
PostNapisane: 16 czerwca 2018, 21:30 

Posty na Forum KP: 2675
Nowy film Roberta Glińskiego.
Film chyba dość wyraźnie inspirowany "Władcą much" Goldinga, choć pamiętać trzeba, że Gliński już w "Niedzielnych igraszkach" fascynował się zjawiskiem okrucieństwa i bezwzglednosci wśród dzieci.
Tu może użycie słowa "dzieci" jest nieco na wyrost, ale powiedzmy "młodzieży".
Fabuła jest trochę sensacyjna, trochę obyczajowa. Mamy obóz harcerski, pozornie wzorowo poukładaną drużynę, z sumiennym oboźnym - do którego to obozu trafia w ramach pracy wychowawczej grupka dzieci i młodzieży spośród tzw "trudnej". No i zaczynają się konflikty, a po nich zagadka kryminalna....
Zagadkę potraktował Gliński jak na mój gust ciut za bardzo pretekstowo w stosunku do rozważań nad ewolucja psychologiczną bohaterów. Zamachowski grający oficera milicji prowadzi dochodzenie tak pierdołowato... Oskarżeni nie podają w zeznaniach okoliczności i zdarzeń, które z gruntu są podejrzane, a dla nich samych łagodzące... No i co najgorsze, rozwiązanie intrygi jest jakos słabo uzasadnione logiką i motywami kierującymi sprawcą. Tak jakby reżyserowi lekko zabrakło odwagi.
Niemniej film ogląda się nie najgorzej, jest kilka ciekawych młodych twarzy, niezłe są dialogi (mój ulubiony to pytanie i podpowiedź na temat Baczyńskiego). Jest sporo ciekawych pytań stawianych przez reżysera, o modele wychowawcze, o kult martyrologii, o granice zasad i sztywności moralnej. Interesujący epizod księdza gra Artur Barciś. Uwagę zwraca Magdalena Wieczorek, której wrodzoną seksowność kamera bardzo lubi.
Główną rolę oboźnego gra Mateusz Więcławek, którego poznaliśmy jako młodego Molędę w pierwszym sezonie Belfra. Gra akurat tak sobie, tak jakby jeszcze nie zapomniał, że Molendy już nie gra.
Niezłe zdjęcia, muzyki prawie nie ma. Montaż.... Tu mam lekką zagwozdkę, bo mam wrażenie, że o kilka scen wypadło za dużo, skoro o jednej z postaci np dowiadujemy się, że "Nikt jej (postaci) nie lubił i wszystkich wkurzała" a na ekranie tego w ogóle nie widać.

Takie 5,5 w porywach 6 mogę dać, ale jednak więcej nie, bo ciut za dużo niedużych bo niedużych ale jednak niedociągnięć.
Na seansie poza mną i córka jeszcze jakieś 10 osób.

Tytuł: Re: "Czuwaj"
PostNapisane: 16 czerwca 2018, 22:23 

Posty na Forum KP: 2318
W wypadku tego filmu negatywne opinie o nim już od festiwalu w Gdyni najprawdopodobniej przełożyły się na bardzo marną dystrybucję. Jest on dostępny tylko w nielicznych kinach i to przełożyło się na druzgocący wynik frekwencyjny poniżej 6 tysięcy widzów, podczas gdy "Zimna wojna" ma ich 120 tysięcy (razem z seansami przedpremierowymi). Patrząc na recenzje nie specjalnie żałuje że nie ma go w moim mieście, choć z pewnością obejrzę go gdy pojawi się za kilka miesięcy w VOD.

Tytuł: Re: "Czuwaj"
PostNapisane: 9 lutego 2020, 19:18 

Posty na Forum KP: 6471
Po obejrzeniu tego filmu przychodzi mi na myśl głównie jeden przymiotnik: "głupi". Owszem, ogląda się nieźle, parę scen dobrych, ale poziom absurdów scenariuszowych i psychologicznych rozkłada "Czuwaj" na łopatki. "Belfra" nie oglądałem, więc nie miałem takiego punktu odniesienia i akurat Więcławek był dla mnie jednym z nielicznych plusów filmu. Wieczorek bez wątpienia ładna, zmysłowa, ale jej postać napisana tak idiotycznie i stereotypowo, że szkoda słów.
Moja ocena: 4/10.
P.S. A propos "Niedzielnych igraszek"... "Chudy" z "Czuwaj" bardzo przypomina jednego z bohaterów tego pierwszego filmu. Nie wiem, czy to czysty przypadek czy celowe nawiązanie.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]