Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 06:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 stycznia 2023, 14:02 

Posty na Forum KP: 6471
Komedia obyczajowa, komediodramat - jak kto woli. Perypetie uczuciowe i konflikty rodzinne są dla reżysera Michała Rogalskiego pretekstem do ukazania dwóch Polsk, nowoczesnej i konserwatywnej, dla których nadzieją są wolni od uprzedzeń ludzie młodzi i najmłodsi. Strasznie to jednak stereotypowy obraz, a fabuła nieznośnie przewidywalna. Film ratują aktorzy, zwłaszcza Kulig i Czernecki, a ze starej gwardii Seweryn i - momentami - Szapołowska i Wencel. Parę zabawnych scen i dialogów oraz właśnie aktorstwo sprawiają, że "Każdy wie lepiej" nieźle się ogląda, ale ogólnie film jest nieudany. Krytyka była wobec niego przeważnie bardzo surowa, ja ocenię go nieco łagodniej: 5/10.

P.S. W innym wątku pisałem o roli Piotra Pawłowskiego, który w "Przeklętej Ameryce" nie wypowiada ani słowa. Tutaj mamy zaś Jerzego Janeczka (ostatni występ przed śmiercią), również milczącego przez cały film i odzywającego się dopiero w końcówce, niczym słynny Felicjan Dulski.

PostNapisane: 5 stycznia 2023, 13:18 

Posty na Forum KP: 6471
We wcześniejszym wpisie zapomniałem dodać, że w "Każdy wie lepiej" obecny jest jeszcze nachalny product placement rodem z lat 90. (podobny był np. w "Kilerze").

PostNapisane: 15 stycznia 2023, 12:36 

Posty na Forum KP: 2675
Ten film jakiś....sztuczny. Z samego założenia.

Dzieci glownych bohaterów nie są małe. Muszą raczej nie ttlko znać ale i w zasadzie powinny rozumieć powody, dla ktorych poprzednie zwiazki ich rodzicow się rozpadły. A nie sprawiają takiego wrażenia. Nie wiadomo, dlaczego, bo...

I tu przechodzimy do punktu nr 2, bo scenrzysci i rezyser zdecydowanie przedobrzyli z pokazaniem pozytywnym pary Kulig/Czernecki a z kolei z negatywnym pary "ex-ów". W zasadzie na zdrowy rozum kazdy wolalby miec taka mamę jak Kulig i takiego ojca jak Czernecki, tych bylych rodzicow zwyczjanie nie ma za co kochać :-)
Ponadto jeden drobiazg - zbuntowana Zosia z fryzurą na punk -i pozostaje to w calkowitej obojętnosci jej konserwatywnych babć?

No jakos nie mogę do tego filmu podejsc na poważnie. A szkoda, bo Kulig i Czernecki zagrali bardzo fajne role, Czernecki smiem powiedziec - najlepszą w karierze (w ogóle przezywa bardzo dobry okres, niedlugo napiszę parę zdan o "Krucjacie".)

Aha - czy ktos, kto ogladal film, powie mi, vo to byla za plyta Radiohead, ulubiona płyta Grzegorza? Bo na pierwsxy rzut oka okładka nie pasowala mi do żadnej?

5,5/10.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]