Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Wołyń"
PostNapisane: 7 czerwca 2016, 19:49 

Posty na Forum KP: 4329
Ciekawa i obszerna wypowiedź Stanisława Srokowskiego na podstawie którego książki, reżyser kręci ów film

https://www.youtube.com/watch?v=VRc11zvI3jg

Zdjęcia do filmu zakończone

http://film.interia.pl/wiadomosci/news- ... Id,2212788

Tytuł: Re: Wołyń
PostNapisane: 8 czerwca 2016, 03:01 

To bedzie bardzo wazny film dla mojej rodziny!

Przodkowie mojego dziadka od pokolen mieszkali na Wolyniu i przezyli to na wlasnej skorze,
zabory ,wywlaszczenia ziemi,likwidacje polskich kosciolow i szkol ,powstania, I wojne swiatowa ,wojne polsko - bolszewicka ,i w koncu odzyskanie niepodleglosci!
Niestety nie nacieszyli sie dlugo wolnoscia : najpierw wkroczenie Ruskich ,pozniej Niemcow.
i ataki Ukraincow .

Krwawa Niedziela 11 lipca 1943 roku ,musieli zostawic wszystko i uciekac do lasu zeby ocalic zycie!
OUN-UPA spalili wszystko doszczetnie, nowy dom ,obora ,stodola i caly inwentarz,zniszczyli nawet grob mojego pradziadka tylko dlatego ze byly na min polskie napisy!

Moj dziadek i jego bracia byli w AK i pozniej sluzyli w 27 Wolynskiej Dywizji Piechoty w Zasmykach i Dabrowie w oddzialach Jastrzebia i Sokola.

27 WDP AK 25 Lipca 1944 roku podstepnie rozbroili bolszewicy w Skrobowie.
Wiekszosc oficerow wywieziono na Sybir lub rozstrzelano ,a zolnierzy sila wcielono do armii Berlinga!

Po wojnie przymusowe wysiedlenie rodziny mojego dziadka na ziemie zachodnie!

Moj dziadek mial napisane w dowodzie wydanym po wojnie ze byl urodzony w ZSRR!!!!
a nie w Polsce.

To jest bardzo wazne zeby nastepne pokolenia wiedzialy i pamietaly jak bylo naprawde na Wolyniu
Ja pamietanm ze w szkole nie wolno bylo o tym mowic . Wolyn i Katyn - te tematy byly zakazane.

Czekam na ten film i mam nadzieje ze bedzie wydany na Blu-ray nie tylko w Polsce ale i takze na zachodzie i USA.

zapozyczone ,copy & paste z innego forum!

PostNapisane: 8 czerwca 2016, 21:43 

Dokładnie tak Kinomanie. Prawda o mordach ukraińskich (także lat 1918-19, to też temat na film) musi dotrzeć do szerokiej publiczności, zwłaszcza na świecie, gdzie ounowcy próbują już tą historię przeinaczać i zakłamywać. Film musi być mocny i mam nadzieję że taki będzie. Na pohybel piewcom banderowskich morderców

PostNapisane: 9 czerwca 2016, 10:51 

Posty na Forum KP: 2318
Cytuj:
Premiera najnowszego filmu Wojtka Smarzowskiego ma się odbyć tak jak wcześniej zakładano. Kiedy?

"Wołyń" ma wejść do kin 7 października 2016 roku - zapewniają producenci najnowszego dzieła, którego reżyserem jest Wojtek Smarzowski. Innymi słowy widzowie obejrzą ten film tuż po zakończeniu 41. edycji Festiwalu Filmowego w Gdyni.

Producenci "Wołynia" nadal prowadzą rozmowy z pozostałymi koproducentami (np. z TVP) na temat zwiększenia "wkładu koprodukcyjnego) i zamknięcia budżetu "Wołynia", szacowanego obecnie na ok. 19 mln zł.
http://www.sfp.org.pl/wydarzenia,5,23308,1,1,Wolyn-w-terminie.html
Czyli wszystko wskazuje na to, że nie będzie żadnej obsuwy z terminem premiery co naturalnie mocno mnie cieszy, bo jest to jeden z tych filmów które chcę zobaczyć w pierwszym możliwym terminie. :)

Cytuj:
Jak poinformowała w środę PAP kierująca Łódź Film Commision Monika Głowacka, producent filmu "Wołyń" zrezygnował z negocjacji umowy koprodukcyjnej, w ramach której Miasto Łódź miało dofinansować jego produkcję kwotą ok. 418 tys. zł. "Z jego wyjaśnień wynikało, że po przyjęciu dofinansowania nastąpiłoby przekroczenie dopuszczalnego udziału środków publicznych w budżecie filmu" – dodała.
http://film.onet.pl/wiadomosci/zamiast-wolynia-lodz-dofinansuje-m-in-film-las-4-rano-kolskiego/3z847m

Ta wiadomość z kolei oznacza, że trzeba jeszcze pozyskać blisko milion złotych, choć może TVP dołoży tą brakującą część.

Edit:
Linki dodajemy w tagu [url]. Dla czytającego jest wygodniej jeśli są to gotowe odnośniki. Poprawiłem.
Moviemaker

PostNapisane: 9 czerwca 2016, 14:21 

Posty na Forum KP: 629
Kinoman-USA i STEN trzeba mieć oczy i uszy otwarte na Ukrainę
i to jest zadanie szczególnie dla naszych polityków.

Edit:
Myślę, że tyle wystarczy...
Moviemaker

PostNapisane: 9 czerwca 2016, 16:09 

Mam otwarte, nawet bardzo 8-)

PostNapisane: 16 czerwca 2016, 11:40 

Posty na Forum KP: 2318
Cytuj:
Wobec licznych pytań skierowanych do Fundacji, dotyczących informacji o przekazaniu w ostatnim czasie przez TVP S.A. kwoty miliona złotych na wsparcie produkcji filmu (materiał wyemitowany w Wiadomościach 27 maja 2016 roku) chcemy doprecyzować, że niniejsza kwota została już w dużej mierze przekazana producentom na podstawie umowy koprodukcyjnej podpisanej jeszcze w 2014 roku. Rozmowy na temat zwiększenia udziału koprodukcyjnego TVP S.A. w produkcję filmu wciąż trwają.
http://filmwolyn.org/2016/06/15/wyjasnienie/

Nie ma to jak rzetelna informacja TVP. :shock:

PostNapisane: 19 czerwca 2016, 09:42 

Niechybnie oberwie mi się od Admina za odejście od tematu, ale co tam...

Choć osobiście życzę współczesnym Ukraińcom - w ich niewesołym dzisiejszym położeniu - jak najlepiej... nie zważając ani na krwawe wydarzenia sprzed z górą 70 lat, ani na wydźwięk artystyczny filmu (abstynenckiego?) Wojtka Smarzowskiego....
to jednak na wtorek 21. czerwca 2016 mam marzenie o spraniu Ukraińcom tyłków!

Wszak "Piłka nożna jest kontynuacją polityki innymi środkami" (Carl von Clausewitz: "Fußball ist nichts anderes als die Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln."). Coś pomyliłem?

Edit:
Admin też człowiek i również ogląda mecze... więc w drodze wyjątku...;-)
Moviemaker

PostNapisane: 19 czerwca 2016, 10:58 

Posty na Forum KP: 361
Zespoly Filmowe SA napisał(a):
Niechybnie oberwie mi się od Admina za odejście od tematu, ale co tam...

Choć osobiście życzę współczesnym Ukraińcom - w ich niewesołym dzisiejszym położeniu - jak najlepiej... nie zważając ani na krwawe wydarzenia sprzed z górą 70 lat, ani na wydźwięk artystyczny filmu (abstynenckiego?) Wojtka Smarzowskiego....
to jednak na wtorek 21. czerwca 2016 mam marzenie o spraniu Ukraińcom tyłków!

Wszak "Piłka nożna jest kontynuacją polityki innymi środkami" (Carl von Clausewitz: "Fußball ist nichts anderes als die Fortsetzung der Politik mit anderen Mitteln."). Coś pomyliłem?

A jeśli nie uda się wygrać z Ukrainą, to proponuję wylać symboliczny talerz barszczu ukraińskiego na ekran telewizora :roll:

PostNapisane: 19 czerwca 2016, 13:56 

Posty na Forum KP: 6471
Laguna napisał(a):
A jeśli nie uda się wygrać z Ukrainą, to proponuję wylać symboliczny talerz barszczu ukraińskiego na ekran telewizora :roll:

Remis też nie będzie tragedią. ;)

PostNapisane: 19 czerwca 2016, 14:04 

Ja im z kolei życzę jak najgorzej dopóty nie zrozumieją że gloryfikują zbrodniarzy i morderców, a nie rozumieją o czym świadczyła moja niedawna rozmowa z wiceprezesem ich IPN... Co do wyniku to jutro jadę dopilnować go na miejscu.

Śmieszne i żałosne są ich protesty, podczas gdy oni sami kręcili gnioty w typie Zaliznaja sotnia i parę innych

http://natemat.pl/120977,po-tym-filmie-w-stosunkach-polsko-ukrainskich-cofniemy-sie-o-10-lat-smarzowski-kreci-wolyn-ukraincy-protestuja

Nie o 10 lat, a dokładnie o ponad 70. I to wyłącznie z ich winy. Widać tego oczekują...

PostNapisane: 20 czerwca 2016, 07:51 

Posty na Forum KP: 6471
STEN napisał(a):
Co do wyniku to jutro jadę dopilnować go na miejscu.

O! To pomachaj do nas... ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]