Wczoraj dowiedziałem się, że projekt rekonstrukcji ponad 160 polskich filmów oraz około 30 przedwojennych realizowanych przez PISF oraz Filmotekę Narodową (o których mowa na pierwszej stronie tematu), stoi pod znakiem zapytania i może się okazać, że w ramach "dobrej zmiany" trafią do kosza. Poszukałem informacji i znalazłem co nieco.
2 tygodnie temu ogłoszono wynik konkursu:
Cytuj:
Zakończenie oceny projektów zgłoszonych w ramach konkursu dla poddziałania 2.3.2 POPC
Centrum Projektów Polska Cyfrowa, jako Instytucja Pośrednicząca dla Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa, informuje, iż Komisja Oceny Projektów zakończyła ocenę projektów zgłoszonych w ramach konkursu nr POPC.02.03.02-IP.01-00-001/15 ogłoszonego dla Poddziałania 2.3.2 „Cyfrowe udostępnienie zasobów kultury”.
Spośród 16 złożonych wniosków o dofinansowanie wyłoniono do dofinansowania 5 projektów, których łączna wartość pozwoli na rozdysponowanie 94,3 mln PLN.
https://cppc.gov.pl/zakonczenie-oceny-projektow-zgloszonych-ramach-konkursu-dla-poddzialania-2-3-2-popc/Lista projektów wybranych do dofinansowaniaWynika z tego, że środki otrzymały głównie TVP i Polskie Radio, co jest dobrą informacją. Szkoda tylko, że pozostałe projekty nie przeszły.
Zakończenie oceny projektów - lista ocenionych 16 projektów
https://cppc.gov.pl/wp-content/uploads/ ... na-www.xls Jak widać projekt FN ma ocenę negatywną a PISFu "wniosek przywrócony do oceny formalnej po proteście".
Jak podają w innym dokumencie "nie przewiduje się naborów w 2016 roku" (Poddziałanie 2.3.2
Cyfrowe udostępnienie zasobów kultury)
Harmonogram naborów wniosków w Programie Polska Cyfrowa
(PDF 282 KB) – obowiązujący od 31 maja 2016 r.Mam nadzieję, że projekty zostaną poprawione i dostaną ocenę pozytywną, niemniej wielka szkoda, że będzie to w najlepszym wypadku wielomiesięczne opóźnienie. w najgorszym projekty trafia do kosza i trzeba będzie zaczynać od nowa. Dobrze wiemy, że bez potężnych środków publicznych rekonstrukcje idą w ślamazarnym tempie o czym ostatnie kilka lat dobitnie świadczą.
Z dobrych informacji zakończono rekonstrukcję 4 filmów Wajdy - Pana Tadeusza, Korczaka, Smugi cienia i Zemsty.