Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 grudnia 2016, 10:42 

Posty na Forum KP: 6173
Rafal Dajbor napisał(a):
Swoją drogą to zabawne, że Brązowa GA od minister Omilanowskiej dla Kożuchowskiej nie wywołała takiej wrzawy... :)
Być może z powodu różnic między tymi odznaczeniami? Order Odrodzenia Polski jest drugim, co do ważności, wyżej jest tylko Order Biały. Gloria Artis to wręcz niszowe oznaczenie na tym tle.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 11:45 

Posty na Forum KP: 6173
Rafal Dajbor napisał(a):
Ja nawet jestem pewien, że to dlatego, że to wręcza prezydent, a jaki ten prezydent jest, każdy widzi, ale czemu to miałoby rykoszetem walić w aktorkę??
Absolutna zgoda. Prezydent, to zawsze prezydent. Można oczywiście nie takie odznaczenia oddać (nawet Oscara nie przyjmowano), ale nikt nie wymaga od Kożuchowskiej aż takiego heroizmu. Co to, to nie.

Ale na tle poprzednich (jeszcze na starym forum) wytyków kilku forumowiczów za "komunistyczne medale" dla Andrzeja Wajdy, to mam pewne deja vu... :)
Jeżeli dorobek jest rzeczywiście powszechnie niepodważalny, to takie zarzuty są pomijalne.
Jeżeli...

Jaro napisał(a):
jeśli, tak jak piszesz, Rafał, jej działalność charytatywna miała wpływ na to odznaczenie, to nie mam nic przeciwko temu, by je otrzymała. Za działalność charytatywną. :)

W punkt. 8-)

Na oficjalnej stronie PADa czytamy jednak:

Cytuj:
Za wybitne zasługi w pracy artystycznej i twórczej:

http://www.prezydent.pl/aktualnosci/ord ... nstwu.html

Nic o pracy charytatywnej i religijności tam nie ma... :shock:

Co do reklam.
Mam na ten temat swoje prywatne zdanie, jakoś tak często jest, że krzywe częstości występowania w reklamach i "wielkości aktorskiej" mają przeciwne fazy. Wyjątki od tej reguły są skrajnie rzadkie.
Udział w reklamie absolutnie nie pomaga grać lepiej, a spowodować może tylko "zgranie" twarzy. A twarz ma spore znaczenie dla sztuki aktorskiej...
Do reklam bierze się za to, że się jest znanym, ani że ktoś zagrał wielką rolę, chodzi do kościoła, czy ma wielkie zasługi na polu charytatywnym... ;) To jest BIZNES. Ze sztuką ma to związek nijaki.
Ci naprawdę wielcy "rzucają się" na reklamy nie aż tak często. Fronczewski jest tu wyjątkowy i nie jest to wielkim plusem w moich oczach. To wielki aktor, szkoda. Kondrat rozegrał to nieco lepiej, ale także szkoda. Ale z drugiej strony, udział w reklamach już posiadanego talentu i poprzednich osiągnięć nie odbiera!

hakuu napisał(a):
Z drugiej strony Twoje pojawienie się Rafał, to też jedna z lepszych personalnych zmian (jedni przychodzą, inni odchodzą) naszego forum, które znacznie odświeżyłeś, zmotywowałeś i zaktywizowałeś nasze filmowe społeczeństwo :).
Absolutnie również się pod tym podpisuję.
Mamy człowieka z branży (z całym bagażem istotnej wiedzy) i to znanego z imienia i nazwiska, co nie jest przecież częste w anonimowym świecie internetu... Do tego jest to człowiek dużo piszący, co przy naszym niewielkim gronie liczy się podwójnie.

hakuu napisał(a):
Trochę posłodziłem, także przechodzę do sedna - macie skończyć się kłócić!!!
Ze swojej strony deklaruję absolutny brak agresji i niechęci do kogokolwiek tutaj. Wydawało mi się to zawsze czymś oczywistym.
Nie zamierzam jednak przysięgać, że nie będę miał zdań odrębnych. :)

Ostatnio edytowano 8 grudnia 2016, 12:25 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 13:14 
ADMINISTRATOR

Chojrak napisał(a):
Co do reklam.

Co do reklam, to mamy już odpowiedni wątek, do którego przeniosłem resztę dyskusji na ten temat: http://forum.polskiekino.com.pl/viewtopic.php?f=10&t=112&start=36
Jeszcze trochę i w "Co ciekawego w roku 2016?" będzie można przeczytać o Wojnach punickich... Proszę, pilnujcie trochę tego.

PostNapisane: 8 grudnia 2016, 13:17 

Posty na Forum KP: 537
Jeżeli chodzi o przytyki do Wajdy (oraz do innych artystów, naukowców, sportowców) za "komunistyczne odznaczenia", to te przytyki wydają mi się delikatnie mówiąc mało sensowne. :) Zwłaszcza, że mogą przy okazji powychodzić z różnych szaf różne trupy. Na przykład taki, że naczelna dziś fanka i wspieraczka rządzących Anna Chodakowska wzięła od "komunistów" w 1977 roku Srebrny Krzyż Zasługi, a w 1986 Medal 40-lecia PRL. Także ja w ogóle na miejscu Katonów bym ten temat odpuścił. :)

Ale temat będzie wracał po wielokroć, bo wymowa nadchodzących "Powidoków" z pewnością wielu się nie spodoba. To tak, zgodnie z sugestią Admina, wracając do tegorocznej bieżączki...

PostNapisane: 23 grudnia 2016, 23:45 

Posty na Forum KP: 2318
Pojawiło się podsumowanie widzów w 2016 roku (stan na 4 grudnia). Jak widać największym zwycięzcą jest Vega z jego dwiema częściami Pitbulla. Ostatnia rodzina frekwencyjnie przebiła Smoleńsk któremu nie udało się przekroczyć 500 tysięcy sprzedanych biletów. Trochę szkoda, że Wołynia nie obejrzało znacznie więcej osób, choć i tak jest to dobry wynik jak na tak trudną tematykę.
https://www.pisf.pl/rynek-filmowy/box-o ... my-polskie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]