MarianPaz napisał(a):
Przydałby się ten technologiczny skok ale nie wiem czy za kadencji prezesa który wprowadza na anteny TVP disco polo.
Co do NTC:
Teoretycznie można by uruchomić TVP Kulturę HD w NTC, ale raczej przegra ten pomysł z choćby kanałem TVP Sport HD(teoretycznie gdyby usunąć TVP Rozrywka z NTC to oba kanały zmieściłyby się w NTC w jakości HD). W obecnej sytuacji myślę, że górę bierze sytuacja priorytetów pod względem "większości" i w tym kierunku raczej idą działania. Sprawa dotyczy m.in. tego, że nie można rozciągnąć pasma na dany MUX w nieskończoność - każdy ma określoną przepływność. Można uruchomić choćby w MUX-3: 10 kanałów "HD", ale z jaką jakością... niczym SD. Miejmy nadzieję tylko, że wszystko odbywa się z myślą o ustabilizowanej sytuacji finansowej TVP(to dotyczy samej TVP, jak i MKiDN, które jest odpowiedzialne z tego co wiem za ewentualną zapowiadaną reformę finansowania Mediów Publicznych).
Sytuacja może się zmienić przy planowanej już zmianie systemu nadawania z DVB-T na DVB-T2(HEVC). Prace nad tym już trwają. Teoretycznie w systemie DVB-T2(H.265/HEVC) można uruchomić na jednym MUX'ie: 12 kanałów w jakości HD(gdzie w obecnych MUX'ach UHF, myślę, że 4, 5 kanałów HD), być może nawet UHD, a może nawet w HDR[zależy od ustalonych po konsultacjach dotyczących odbiorników specyfikacjach; oczywiście czym lepszy technicznie obraz i dźwięk, tym większe zabranie na rzecz MUX'u pasma i mniej miejsca dla innych tam kanałów np. w HD]. Bardziej szczegółów technicznych, planowanych zmian nie będę opisywał z różnych względów.
Z wypowiedzi i działań Prezesa TVP, sądzę, że jest on protechnologiczny, względem możliwości TVP.
Myślę, że dla disco polo(utworów i klipów na poziomie) jakieś miejsce powinno być w TVP. Nie mówię, że non stop, ale od czasu do czasu, czemu nie, wraz z innymi stylami muzycznymi na poziomie, nie przekraczającymi m.in. tekstem i klipem pewnych granic moralnych tego co dobre.