Moviemaker napisał(a):
Zgadzam się, że pomysł "rozciągania obrazu" jako kompromisowy, jest po prostu tragiczny. Przecież jeśli już ktoś chciałby oglądać tak zdeformowany kadr, może to bez problemu zrobić za pomocą ustawienia w telewizorze (podczas emisji 4:3). Po co więc miałoby być to rozciąganie?
No właśnie niestety nie zawsze, ponieważ przy emisji materiału 4:3(przy Auto, 16:9 formacie obrazu) i próbie jego rozciągnięcia, czyli przejście na 4:3 PS niekiedy następuje taka reakcja, że obraz jest ponad wyświetlacz telewizora, ale niekiedy ta opcja działa to dobrze. Poza tym za każdym razem bawić się na pilocie przy tego typu materiałach to trochę niezręcznie. Dla mnie to nie przeszkoda, ale np. dla innych domowników już może być. Najlepsze byłoby używanie opcji: "Auto"/"Dopasuj do pełnej szerokości", tylko właśnie nie zawsze będzie ona działać ze względu na nadawanie programu przez dany kanał i tu zawsze nie wiem, które jest, które: dynamiczne i statyczne 4:3. Jak logo kanału i ograniczenie wiekowe jest w ramce materiału 4:3, a drugie gdy są poza, na normalnych pozycjach(po tym najłatwiej to chyba rozpoznać). Wnioskuję, że to gdy logo i ograniczenie wiekowe jest w ramce 4:3, przy normalnym nadawaniu kanału 16:9, to jest właśnie dynamiczne 4:3. Tak ?
Co jeszcze... Myślę, że 16:9 rozciągnięte np. może się trochę bardziej rzucać w oczy gdy mamy do porównania koło siebie trzy wersje, które pokazałem na obrazku wyżej(pod linkiem). Gdy widzimy tylko taki obraz, tj. 16:9 rozciągnięte to myślę, że coś takiego mało kto zauważy, chyba, że myśli o tym i pod tym kątem ogląda materiał lub ktoś jest bardzo spostrzegawczy, w tym temacie i odróżni oryginalnie(proporcje) wyświetlony film od tego nieoryginalnego, tym bardziej gdy ogląda go po raz kolejny.
Ja gdy przegrywam z kasety VHS materiał, czyli w 4:3, a później na 16:9 to nie widzę żadnej negatywnej różnicy, wręcz przeciwnie. Oglądaliśmy wraz z rodziną taki film na dużym telewizorze(bodajże 45 cali) i nikt nie zwrócił żadnej negatywnej uwagi, a z doświadczenia wiem, że mówili by od razu, że "jakiś dziwny obraz", czy coś w tym stylu... Moim zdaniem gdy ktoś siada i ogląda taki obraz to kształty odbiera się jako naturalne, proporcjonalne(nawet po "przesiadce" na oryginalne 16:9 nie rzuca się nic w oczy) i tak jak wspomniałem, kto tylko jest w stanie odróżnić i powiedzieć, że coś jest niby nie tak z obrazem... Mały procent społeczeństwa moim zdaniem...
Według powyższych uważam, że taki kompromis dla telewizji i telewidzów mógłby być najlepszy.
Inna sprawą jest znaczek ograniczenia wiekowego. Uważam, że powinien on być na wszystkich kanałach maksimum wielkości takiej jak na Stopklatka TV oraz TVP1 HD i TVP2 HD. Tą sprawą mogłaby się zająć zdaje się KRRiT.