Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 11:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2017, 11:46 

Posty na Forum KP: 2318
Cytuj:
Wojciech Smarzowski nakręci w Krakowie film o reformie Kościoła

Po sukcesie „Wołynia” reżyser nakręcił skromniejszy obraz - krótkometrażowego „Księdza” dla platformy Showmax. W kwietniu 2017 roku pojawiła się wiadomość, że Smarzowski ma pomysł na serial o Piastach i pojawiły się porównania do polskiej „Gry o tron”. Jednak to nie koniec dobrych informacji.

Tomasz Jaskulski, kierownik produkcji, w rozmowie z „Gazetą Wyborczą” wyznał, że jednym z kolejnych projektów Wojciecha Smarzowskiego jest obraz poświęcony reformie Kościoła katolickiego w Polsce w myśl zaleceń papieża Franciszka. Obraz ma być realizowany w Krakowie, gdzie plan zdjęciowy zawędruje na 35 dni. W sumie na nakręcenie dzieła przewidziano 60 dni. Ekipa wyruszy też do Czech. Tak Jaskulski mówił o planach dotyczących kręcenia:

Zdjęcia zaczniemy prawdopodobnie w lipcu, do Krakowa przeniesiemy się w sierpniu. Ale już w najbliższy weekend odwiedzimy to miasto, by zrobić dokumentację do produkcji. Na naszej liście do zobaczenia mamy około 50 obiektów.

W obsadzie możemy się spodziewać nazwisk już sprawdzonych przez reżysera. Będą to Robert Więckiewicz, Arkadiusz Jakubik, Jacek Braciak, ale też Janusz Gajos, który wcześniej nie współpracował ze Smarzowskim. Obsada z pewnością się jeszcze rozrośnie, ale na day moment nie są znane inne osoby zaangażowane w projekt.

Obraz opisywany jest jako „współczesny dramat obyczajowy o kryminalnym zabarwieniu”.
http://www.antyradio.pl/Film/News/Wojciech-Smarzowski-nakreci-w-Krakowie-film-o-reformie-Kosciola-15219

Coś mi się wydaje, że będzie ostra akcja przeciw temu filmowi na prawicowych portalach.

Przy okazji PISF przyznał dotacje na produkcję innych tytułów.
https://www.pisf.pl/dotacje/dofinansowane-projekty/2017/po-produkcja-filmowa/priorytet-3-filmy-fabularne-sesja-1-2017

PostNapisane: 30 maja 2017, 14:26 

Posty na Forum KP: 768
Pan T. to film o Leopoldzie Tyrmandzie. Mam nadzieję że reżyser ma pomysł na pokazanie atmosfery Warszawy lat 50-tych.
"3" Wojciecha Smarzowskiego to ma być podobno film o księżach pedofilach. Ciekawe czy to taki polski "Spotlight" czy coś o przyczynach samego procederu.

PostNapisane: 30 maja 2017, 14:56 

Posty na Forum KP: 6471
Kazimierz Jankowski napisał(a):
Pan T. to film o Leopoldzie Tyrmandzie. Mam nadzieję że reżyser ma pomysł na pokazanie atmosfery Warszawy lat 50-tych.

Reżyseruje Krzyształowicz, który dobrze oddał "brudny" klimat partyzantki w "Obławie". Teraz jednak będzie miał zadanie znacznie trudniejsze, bo jego poprzedni film dział się głównie w lesie, a tu ma przekonująco pokazać Warszawę z lat 50. co nie jest w naszych warunkach sprawą łatwą.

PostNapisane: 12 lipca 2017, 08:27 

Posty na Forum KP: 6173
Coś drgnęło w polskim kinie muzycznym, na co przecież zasługujemy w kraju Chopina, Wieniawskiego, Szymanowskiego, czy P. Rubika. Szykuje się prawdziwa bomba, trwają przygotowania do filmu o najbardziej chyba popularnym polskim muzyku naszej doby. Jak mówi reżyserka:

"Od lat śledzę jego karierę i jestem pełna podziwu dla niego. Myślę, że na takiego bohatera czeka też polskie kino. Chcę uwiecznić w formie fabularnej wybrane momenty z życia i twórczości muzyka, drogę do spełnionych marzeń, wejść w jego duszę i pokazać emocje, bez przekłamania, bo ludzi interesuje przede wszystkim prawda."

Inspiracją dla młodej reżyserki była książkowa biografia wybitnego muzyka.

W TVP Info przyrównują go do Ryszarda Riedla, czy coś takiego...

https://twitter.com/tvp_info/status/884 ... e-sie.html

Na tym etapie jeszcze trudno wyrokować, czy będzie to kino narodowe, czy tylko zwyczajny "blockbuster muzyczny", bo przecież jest skazany na milionową publikę.

Aha, bym zapomniał, córka Szapołowskiej będzie "wchodzić w duszę" Zenona Martyniuka.

PostNapisane: 12 lipca 2017, 16:26 

Posty na Forum KP: 1544
Mam wrażenie, że po "wejściu w duszę" Zenona M. może być bardzo trudno z niej wyjść :)

PostNapisane: 18 października 2017, 21:07 

Czy ktoś mi może powiedzieć, dlaczego w filmpolski.pl nie ma informacji o "Dwóch koronach"?

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 10 lutego 2018, 20:05 

Kilka dni temu w sieci zadebiutował zwiastun brytyjskiego filmu o lotnika z Dywizjonu 303 "Hurricane" https://www.youtube.com/watch?v=QgmMIisbufo

Niestety efekt pracy jest raczej skromny choć trudno się dziwić bowiem budżet, to podobno jedyne 10 milionów dolarów (tak podaje IMDb). Aż strach pomyśleć jak będzie się prezentować polski odpowiednik którego produkcja będzie kosztować jeszcze mniej.

Fragment filmu https://www.youtube.com/watch?v=1ZSbDChVu4Y

PostNapisane: 9 marca 2018, 14:18 

Posty na Forum KP: 2675
Na FB Macieja Stuhra ukazała się informacja o ruszeniu zdjęć do sequela "Planety singli".

PostNapisane: 22 marca 2018, 13:24 

Zapowiada się dość interesująco:
http://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,23160278,zimna-gra-najnowszy-film-tworcow-bogow-w-ktorym-zagraly.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_kultura
Międzynarodowa obsada wcale nie musi być gwarancją sukcesu artystycznego, ale z pewnością zwiększa szanse na sukces komercyjny i sprzedanie filmu do większej liczby krajów.

PostNapisane: 12 kwietnia 2018, 13:51 

Nowy film Pawła Pawlikowskiego "Zimna wojna" zostanie pokazany w konkursie głównym tegorocznego festiwalu w Cannes. To pierwszy od wielu lat polski - bądź przynajmniej częściowo polski - film, który walczy o najważniejszą nagrodę w tej prestiżowej imprezie. Poprzednio był to "Pianista" Polańskiego, który zdobył Złotą Palmę.
Mam tylko nadzieję, że "Zimna wojna" to nie będzie "Ida 2". Oczywiście nie mam na myśli fabuły, bo ta dotyczy czegoś zupełnie innego, ale kiedy oglądam fotosy, to rzucają się w oczy ci sami aktorzy (Kulig, Kulesza) oraz - jeszcze bardziej - to, że ten film również będzie czarno-biały. W przypadku "Idy" to zadziałało, ludzie na całym świecie zaakceptowali konwencję i twórcze nawiązanie do kina sprzed lat. Ciekawe, czy uda się i tym razem, czy też film okaże się odtwórczy.

PostNapisane: 11 maja 2018, 19:10 

Są już pierwsze recenzje nowego filmu Pawlikowskiego na Rotten Tomatoes gdzie 11 krytyków średnio przyznało notę 9.2/10 podczas gdy nowy film Farhadiego to zaledwie 6/10 (24 recenzje). Miejmy nadzieję że polski film wróci z jakąś nagrodą i to za film w którym Polacy nie mordują żydów.

PostNapisane: 11 maja 2018, 19:14 

Posty na Forum KP: 537
MarianPaz napisał(a):
Miejmy nadzieję że polski film wróci z jakąś nagrodą i to za film w którym Polacy nie mordują żydów.

O ile mnie pamięć nie myli w "Człowieku z żelaza" nie padł z polskiej ręki ani jeden Żyd. :D Tylko "Janek Wiśniewski padł". ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]