Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 marca 2017, 10:57 

Ale dziwne zachowanie Żorża można by złożyć na karb jego szlacheckiej megalomanii albo po prostu ekscentryzmu. Jakaś choroba mogła się też u niego pojawić już po tym, jak został uznany za wariata i odizolowany od reszty świata. Może i miał ADHD czy inne zaburzenia, ale nie są to przecież choroby psychiczne. ;)

PostNapisane: 3 marca 2017, 11:16 

Posty na Forum KP: 6471
Pan Anatol napisał(a):
Może i miał ADHD czy inne zaburzenia, ale nie są to przecież choroby psychiczne. ;)

Choroby nie, ale zaburzenia to też jednak odchył od normy. :)

PostNapisane: 3 marca 2017, 11:21 

Ale nie aż taki, żeby móc kogoś nazwać wariatem. ;) Chociaż jeżeli Kunik faktycznie z tym wariactwem trochę nazmyślał, to nawet niewielkie zaburzenia w zachowaniu mogły stanowić pretekst to obwołania Żorża czubkiem.

PostNapisane: 3 marca 2017, 11:28 

Posty na Forum KP: 6173
Teslicus napisał(a):
i jeszcze dorzuciłby jakiś populistyczny banał w stylu "Historia mnie uniewinni!". W tym świecie wszystko jest możliwe! Józef Piłsudski dokonał przecież zamachu stanu i co? Czy skończył jak pospolity przestępca, który przelewa krew własnych rodaków, bo uznał, że jego wizja polityki jest musi zostać zrealizowana bez względu na cenę?
Pamiętajmy: krew rodaków przelewa pospolity przestępca, albo... patriota, zbawca narodu.
Paralela między Piłsudskim, a Dyzmą jest wyjątkowo mało szczęśliwa. Mały krętacz bez właściwości wobec ojca narodu, człowieka czynu.

Oxford jest mało ważny, przecież to jawna kpina ze strony Dołęgi-Mostowicza: ta mityczna wiara w zagraniczne szkoły. A skoro był w Oxfordzie, to z pewnością dadzą mu kredyty w Wielkiej Brytanii, jak myśli Krzepicki...
Nie zapominajmy o dodatkowym febliku tamtych czasów: pochodzeniu. To była bardzo istotna kwestia i tu żartów nie było. Jako potomek starej szlachty kurlandzkiej, Dyzma mógł być przyjmowany na salonach, jako pocztowiec z Łyskowa, nie tylko nie mógł by zostać premierem, ale co najwyżej szoferem we własnym Banku Zbożowym. Takich ludzi wpuszczało się do "dobrych domów" co najwyżej kuchennym wejściem, tym dla służby.

Co do Ponimirskiego.
Oczywiście, że Żorż nie jest idiotą (co najwyżej jest lekko szurnięty).
Autor wręcz mówi otwarcie - on JEDEN tam nie jest idiotą, w odróżnieniu od was wszystkich, którzy daliście się omamić fircykowi. Wasz świat jest na opak: szachraja robicie mężem opatrznościowym, a jedynego, który to widzi, zwiecie wariatem.

Ostatnio edytowano 3 marca 2017, 11:38 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 marca 2017, 11:36 

Pan Anatol napisał(a):
Ale nie aż taki, żeby móc kogoś nazwać wariatem. ;)

Toteż ja go tak nie nazywam. :)

PostNapisane: 3 marca 2017, 12:12 

Posty na Forum KP: 1006
W serialu określenie wariat w stosunku do Żorża słyszymy z ust Dyzmy.

PostNapisane: 3 marca 2017, 15:16 

Sebastian999 napisał(a):
W serialu określenie wariat w stosunku do Żorża słyszymy z ust Dyzmy.
Silła takiego argumentu jest żadna. Dyzma jest przecież wierutnym kłamcą, czego chyba nikt nie podważa? Zresztą z perspektywy urzędnika z Łyskowa, ekstrawaganckie maniery Żorża mogą rzeczywiście uchodzić za obłęd.
Żorż jest w tym sensie "wariatem", że mówi to co myśli.

PostNapisane: 3 marca 2017, 15:29 

Nie wiem czy Sebastian użył tego jako argumentu. Wydaje mi się, że po prostu stwierdza fakt.

PostNapisane: 3 marca 2017, 15:33 

Posty na Forum KP: 1006
Jasne, że tak...mój wpis nie jest żadnym argumentem. Napisałem to w odniesieniu do postów Anatola i Karela i samego słowa wariat, które to właśnie Dyzma wypowiada jako pierwszy w serialu...ciekawe czy jedyny ?... a swoje zdanie o chorobie, "wariactwie Żorża" napisałem wcześniej :) i właśnie nawet skupiłem się na tym, że mówi co o kimś sądzi prosto w oczy...

Dzięki Karel :)

PostNapisane: 8 marca 2017, 22:50 

Ostatnio byłem w bibliotece i wypożyczyłem paczkę numerów "Do Rzeczy" i "wSieci" z zeszłych miesięcy, aby przeczytać te, które mnie ominęły. W świątecznym numerze "wSieci" znalazłem zbiór artykułów, w których autorzy przedstawili swoje fantazje w postaci opowiadań lub zwykłych biografii, których tematem były losy postaci z polskich filmów i powieści. "W pustyni i w puszczy" (Tomasz Łysiak), "Lalka" (Piotr Skwieciński), "Ziemia obiecana" (Grzegorz Górny), "Czterej pancerni i pies" (Andrzej Rafał Potocki), "Psy" (Łukasz Adamski), "Człowiek z żelaza" (Piotr Zaremba)...

... i oczywiście nasz politykier, którego losy wojenne i powojenne wymyślił Stanisław Janecki. Podobnie, jak i niektórych innych bohaterów. Całego artykułu przepisywał nie będę, ale myślę, że warto zapoznać się z tym, "co by było, gdyby"...

Kunik:

"Latem 1939 Dyzma pojechał do Zurychu, by tam otworzyć konto w banku. Wszystko wskazywało bowiem na to, że może wybuchnąć wojna. Zgromadzone w sejfie 700 tys. zł zamienił na dolary i ulokował w szwajcarskim banku. Traf chciał, że na ulicy w Zurychu spotkał Leona Kunickiego, którego dziesięć lat wcześniej zmusił do wyjazdu za granicę. Kunicki nazwał Dyzmę oszustem i złodziejem i domagał się zwrotu swoich pieniędzy. Dyzma go wyśmiał. Okazało się, że były mąż Niny Ponimirskiej mieszka w Zurychu razem ze swoją córką Kasią i jest dyrektorem oraz udziałowcem właśnie w tym banku, w którym Dyzma ulokował pieniądze. Po spotkaniu z Kunickim Dyzma szybko pobiegł do banku, zlikwidował konto i przeniósł pieniądze do innego".

Ponimirski:

"Wejście Sowietów do Koborowa tragicznie zakończyło się dla Żorża Ponimirskiego: wyzwał on od chamów i prostaków żołnierza plądrującego jego pokoje, a ten go po prostu zastrzelił". [no i się doigrał - przyp. Tesl.]

Londyn:

"Polski rząd w Londynie był bardzo niezadowolony z układów Dyzmy z brytyjskim wywiadem i służbami specjalnymi, tym bardziej, że uznawano go za człowieka sanacyjnej ekipy. Dla Brytyjczyków Dyzma był ważny od czasu, gdy podczas wypadu do Zurychu spotkał tam hrabinę Lalę Koniecpolską, swoją bliską przyjaciółkę z Polski. Ta Niemka wychowana w Wiedniu, żona hrabiego Hieronima Koniecpolskiego, krążyła po Europie z poznanym przez Dyzmę na warszawskich salonach baronem Reitzem, znanym nie tylko z tego, że brał udział w wyścigach samochodowych, lecz także z tego, że był niemieckim dyplomatą, również po dojściu Hitlera do władzy, ale przede wszystkim oficerem niemieckiego wywiadu".

Po wojnie:

"W 1954 r. Nikodem Dyzma był jednym z inicjatorów utworzenia Grupy Bilderberg, zrzeszającej bardzo wpływowe osobistości ze świata polityki i gospodarki. Wraz z Krzepickim dużo jeździł po świecie, prowadząc negocjacje z rządami i wpływowymi osobami w imieniu tej grupy. Nic dziwnego, że gdy w 1973 r. z inicjatywy Davida Rockefellera inna bardzo wpływowa i owiana tajemnicą organizacja, Komisja Trójstronna, został do tej inicjatywy zaproszony. Miał 97 lat, gdy w 1989 r. zaczął doradzać rządowi Tadeusza Mazowieckiego, a szczególnie wicepremierowi i ministrowi finansów Leszkowi Balcerowiczowi. Zmarł w 1994 r., a rok wcześniej ówczesny prezydent Lech Wałęsa wręczył mu Order Orła Białego".

ŹRÓDŁO:
Stanisław Janecki, ''Dalsza kariera Nikodema Dyzmy'', "wSieci", nr 51 (212), 19-26 grudnia 2016, s. 73-75.

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 8 marca 2017, 23:40 

Tomasz Łysiak, Piotr Skwieciński, Grzegorz Górny, Andrzej Rafał Potocki, Łukasz Adamski, Piotr Zaremba, Stanisław Janecki...
Cóż za zestaw znakomitości literackich!

Wkład Janickiego w dyzmologię jest krańcowym przykładem zidiocenia do kwadratu.

PostNapisane: 8 marca 2017, 23:43 

Posty na Forum KP: 537
Teslicus napisał(a):
. Miał 97 lat, gdy w 1989 r. zaczął doradzać rządowi Tadeusza Mazowieckiego, a szczególnie wicepremierowi i ministrowi finansów Leszkowi Balcerowiczowi. Zmarł w 1994 r., a rok wcześniej ówczesny prezydent Lech Wałęsa wręczył mu Order Orła Białego".

ŹRÓDŁO:
Stanisław Janecki, ''Dalsza kariera Nikodema Dyzmy'', "wSieci", nr 51 (212), 19-26 grudnia 2016, s. 73-75.

Jest taki odcinek serialu "Hotel Zacisze" zatytułowany "Sałatka Waldorff". Jedna z postaci, Amerykanin, w pewnym momencie mówi prosto w twarz Basila Fawlty (w tłumaczeniu na polski): "Co za pierdoły". Jak bonie dydy po przeczytaniu powyższego przypomniał mi się ten kawałek z "Fawlty Tower". :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]