Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 11:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 stycznia 2017, 00:39 

Ja też mam trzy smaczki, z filmu Barei "Małżeństwo z rozsądku".
Gdy na początku do Andrzeja (Olbrychski) przychodzi Edzio (Łazuka) pada z ust tego ostatniego zdanie "Bogdan stawia, ma ten gest". To nawiązanie do piosenki Łazuki "Bogdan, trzymaj się".
Na bazarze, gdzie handlują rodzice Joanny, marynarkę (kraciastą, w stylu grajków z
warszawskiej Pragi) przymierza klient, którego gra reżyser filmu - Stanisław Bareja. Oboje
rodzice (Płotnicki, Bielicka) chwalą marynarkę, stwierdzając, że mierzący mógłby w tym filmy kręcić i że wygląda jak reżyser.
Trzeci smaczek - przy ceremonii ślubnej Olbrychskiego i Czyżewskiej Łazuka mówi,że przebacza i prosi o przebaczenie. To nawiązanie do świeżego orędzia biskupów niemieckich do biskupów polskich.
I na koniec kilka spostrzeżeń - tata Joanny zachomikował 15 tys. dolarów - wtedy to naprawdę kupa forsy. Do końca epoki Gomułki mógłby bez pracy żyć jak pączek w maśle. ;)
Czy tą opalającą się na golasa na dachu, zostającą potem dziewczyną Andrzeja Zaorskiego, gra Krystyna Mazurówna?
I w ogóle bardzo fajny film, świetny scenariusz, dobre dialogi, doskonała muzyka i piosenki w filmie. Jakże inny to film niż późniejsze dokonania Barei.

PostNapisane: 3 stycznia 2017, 01:23 

Posty na Forum KP: 629
W Kingsajz, kiedy redaktor Pasikonik wchodzi do Szuflandii w tle słychać charakterystyczną melodyjkę.
Tę samą melodię znalazłem w serialu produkcji DDR - Sandmännchen - "Piaskowy dziadek" w odcinku:
Der Sandmann greift ein. Przypadku chyba nie ma 8-) bo akurat ten odcinek piaskowego dziadka jest o krasnoludkach :lol:
(aktualnie nie znalazłem aby podlinkować).

PostNapisane: 6 stycznia 2017, 23:16 

Posty na Forum KP: 1440
Sobieryba.To nazwisko pada nie tylko w jednym z odcinków "40-latka",ale także w jednym z odcinków serialu "Świat według Kiepskich".W 40-latku miał być chyba postawiony do dyspozycji Prokuratora,gdy wspomniał o nim Karwowski,jako o potencjalnym kandydacie na Dyrektora (może pomyliłem sytuację,jeśli tak,to poprawcie mnie),natomiast w powyższym sitcomie jest również tajemniczą postacią i wspomina o nim Ferdek,będąc Dyrektorem w równie tajemniczej firmie,mówiąc "a Sobieryba może mnie w d...pocałować".

PostNapisane: 7 stycznia 2017, 18:29 

Posty na Forum KP: 1249
Józef Zbiróg dwukrotnie na przestrzeni 3 lat śledzi idącą ulicą Ewę Wiśniewską :). Najpierw w filmie Janusza Morgensterna "Życie raz jeszcze". Motyw ten powtarza się w odcinku "Stawki większej niż życie" "Ostatnia szansa". Odcinek reżyserował Andrzej Konic. W obu filmach bohaterka grana przez Wiśniewską ma na imię Anna.

PostNapisane: 19 stycznia 2017, 17:25 

Posty na Forum KP: 348
W "Obrazkach z życia" w noweli "Bluzeczka" Marek Perepeczko podrywający w lokalu dziewczynę słyszy: "Na Janosika to pan nie wygląda." Natomiast w noweli "Literat" J. Himilsbach podszywający się pod literata (A. Seweryn) dyktuje w szpitalu pielęgniarce tekst swojej sztuki teatralnej, a jest to fragment o Aniołku i Niuńku czyli tekst, na podstawie którego kilka lat później nakręcono film" Party przy świecach" (scenarzystą był Himilsbach).

PostNapisane: 25 stycznia 2017, 15:53 

Posty na Forum KP: 6173
Czy ktoś słyszał o tym, że Witkacy był filmowcem? Był operatorem w kilku filmach i producentem w jednym:

http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=11117561

Z firmą producencką, w której działał (Vita-Film) związana jest też głośna kiedyś afera (ale już bez jego udziału):

http://tajnydetektyw.blogspot.com/2016/ ... afery.html

Świetny notabene blog Jacka Dehnela.

PostNapisane: 25 stycznia 2017, 18:46 

W Kilerze oglądają Szwadron

PostNapisane: 17 lutego 2017, 22:07 

Posty na Forum KP: 6173
Fajna strona:

http://www.filmowalodz.pl/index.html

PostNapisane: 6 czerwca 2017, 09:02 

W filmie Borka "Konsul", zaraz na początku, gdy Wiśniak-Ben Silberstein jest jeszcze w kiciu, podczas przymusowych robót, gdy wyleguje się na trawie, strażnik pyta się go "Co jest, Wiśniak?", a ten odpowiada: "Wiosna, panie sierżancie". Jest to oczywiście nawiązanie do filmu Tadeusza Chmielewskiego. Co więcej strażnik jest rzeczywiście sierżantem.

PostNapisane: 6 czerwca 2017, 10:19 

Posty na Forum KP: 1006
:) jakiś czas temu zadałem zagadkę dotyczącą tej sceny w naszym ,,Nieustającym konkursie..."

A ja mam coś takiego, choć raczej przypadek niż celowe...

W dziewiątym odcinku ,,07 zgłoś się" pod tytułem "Rozkład jazdy", porucznik Borewicz idąc śladem Sulimy vel Miedzianowskiego trafia na cmentarz na którym na jednym z grobów możemy zobaczyć nazwisko Cieślak...

PostNapisane: 6 czerwca 2017, 13:44 

Posty na Forum KP: 254
A mnie ciekawi czy Popiołek w serialu "Dom", dostał to nazwisko ponieważ było Mu do twarzy z Popielakiem w 40-latku? ;)

PostNapisane: 6 czerwca 2017, 22:08 

Posty na Forum KP: 1073
Peritus napisał(a):
Czy tą opalającą się na golasa na dachu, zostającą potem dziewczyną Andrzeja Zaorskiego, gra Krystyna Mazurówna?

Nie, Mazurówna pojawia się w scenie tańca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]