Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 marca 2017, 10:33 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Wiele było obiekcji i pytań o autorstwo, ale, że to tekst słaby to jeszcze nie słyszałem.

Literackiej wartości "Malowanego ptaka" w tym miejscu nie oceniam, bo to jednak oddzielna sprawa.

Chojrak napisał(a):
Wiesz co, tak za dużo spisanych podobnych epopei małego, samotnego żydowskiego dziecka w czas okupacji to chyba nie mamy...
A czy nie może to być absolutnie fantastyczne (nierealistyczne) i prowokacyjne studium przemocy widziane oczami dziecka? Taki "Blaszany bębenek" też jest kompletnym zmyśleniem, a ile przez to dało się opowiedzieć WIĘCEJ!
Czy absurdalny motyw ratowania zwłok z obozu koncentracyjnego w "Ojcu Szawła" deklasuje wartość tego filmu? Chyba też nie.

To wszystko prawda. "Blaszany bębenek" i "Syn Szawła" to fikcyjne opowieści osadzone w realiach historycznych, oba filmy uważam za znakomite. Moje obawy dotyczą wyłącznie tego, o czym napisałem wcześniej, czyli
Cytuj:
Mam więc wątpliwości czy także i film na jej podstawie aby na pewno nie będzie w świecie postrzegany jako rzecz oparta na faktach (niezależnie od zapowiedzi twórców).

Chojrak napisał(a):
Ryzyko, owszem jest spore. Fakt. I reżyser praktycznie mało znany... Może wyjść z tego zwykły kicz, a może filmowe arcydzieło.

Widziałem "Tobruk" w reżyserii Marhoula. Arcydzieło to nie jest, ale film całkiem przyzwoity.

PostNapisane: 22 marca 2017, 17:54 

Posty na Forum KP: 6173
Tym "Księdzem" to sobie Smarzowski nagrabił.
Cytuj:
Po „Wołyniu” Smarzowski stał się bohaterem dla części prawicy. Po „Księdzu” nim nie będzie.

http://wpolityce.pl/kultura/332477-ksia ... e-recenzja

PostNapisane: 22 marca 2017, 19:21 

Posty na Forum KP: 2675
Jeszcze apropos Kosińskiego.
Chojrak napisał, że nie takie rzeczy zmyślali pisarze....jak Kapuściński.
Ha, tyle, ze Kapuściński chciał uchodzić za reportażystę:-)

Osobiscie uwazam, ze papkinada nie przystoi nikomu. Niezaleznie od profesji.

PostNapisane: 22 marca 2017, 20:58 

@ Karel
Oczywiście "Syn Szawła", a nie Ojciec... :oops:

Holt_ napisał(a):
Chojrak napisał, że nie takie rzeczy zmyślali pisarze....jak Kapuściński.
Ha, tyle, ze Kapuściński chciał uchodzić za reportażystę:-)

No właśnie. U Kapuścińskiego było to o wiele boleśniejsze, bo w literaturze pięknej "fantazjowanie" jest czymś normalnym.
Kosiński nie był reporterem tylko beletrystą. Miał wiele za uszami, ale bez wątpienia był jednym z niewielu, którzy Holocaust przeżyli i potrafili literacko i artystycznie (samodzielnie, czy też nie) go spróbować wyrazić. Zbyt wielu takich nie było...
Książka została uznana za antypolską i zakazana już w latach 60-tych przez rząd gomułkowski. 60 lat minęło i nadal mamy ją na indeksie trzymać?
Poprawcie mnie, ale zdaje się w niej nigdzie nie pada nazwa Polska, ani nawet Żyd?

Holt_ napisał(a):
Osobiscie uwazam, ze papkinada nie przystoi nikomu. Niezaleznie od profesji.
Oczywiście, ale tu nie zastanawiamy się nad etyką pisarza Kosińskiego, tylko nad jego dziełem literackim. A "Malowany ptak" jest książką przerażającą, okrutną, werystyczną, ale nadal zupełnie niezłą.

Ostatnio edytowano 22 marca 2017, 21:11 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 marca 2017, 21:11 

Jest niezle napisana, aczkolwiek dostrzegam w niej swoisty cynizm. Tak niejako dla równowagi - Polański nie epatował az tak bardzo swoimi przezyciami okupacyjnymi. Może po prostu nie musiał.

PostNapisane: 22 marca 2017, 21:31 

Posty na Forum KP: 537
Holt_ napisał(a):
Polański nie epatował az tak bardzo swoimi przezyciami okupacyjnymi. Może po prostu nie musiał.

Nie potępiam Kosińskiego że nałgał, bo to jednak powieść, a nie dokument, natomiast fakt, iż przez lata utrzymywał, że "Malowany ptak" opowiada o jego przeżyciach świadczy o nim, że to kawał hochsztaplera. Zwłaszcza, gdy dodać do tego jeszcze zerżnięte z Dołęgi-Mostowicza "Wystarczy być". Ale bez przesady, też nie ma co się na to specjalnie najeżać, w końcu wśród szeroko rozumianych artystów tego rodzaju mitomanów jest na pęczki. :) Z pewnością coś jest w tym, co powyżej napisał Holt - Polański do tego rodzaju mitologizacji własnego życia nie musiał się uciekać, bo w porównaniu z Kosińskim jest po prostu artystą o znacznie większej skali talentu.

PostNapisane: 22 marca 2017, 21:39 

Holt_ napisał(a):
Jest niezle napisana, aczkolwiek dostrzegam w niej swoisty cynizm.

Zbyt dawno to czytałem, by polemizować, ale przecież nie za cynizm obwołano go zdrajcą i antypolakiem?
Pomyślmy sobie, co by napisał uzdolniony, wrażliwy człowiek, który w dzieciństwie szukał ratunku na Podlasiu w okolicach Jedwabnego... Czy mógł to zrozumieć i pojąć jako jedenastolatek? Nie wiem, ale chyba nie, skoro do dzisiaj wielu starych nie potrafi tego pojąć. Mógłby to wyprzeć wszystko z pamięci, jak zrobiła to większość. Albo opisać tamte lęki z pozycji dziecka.
Żyjąc przez lata w sytuacji, gdzie w każdej sekundzie możesz zostać bezkarnie zgładzony, wydany, czy choćby tylko ograbiony, ta sytuacja wydaje się nie pozostawia człowieka bez trwałych zmian w kondycji psychicznej na całe życie. Kosiński jest świetnym tego przykładem i trudno o człowieka bardziej rozjechanego niż on. Jakie ma znaczenie, czy napisał "Malowanego ptaka" dla pieniędzy, sławy, czy czego innego? Tu przecież nie chodzi o JK, ale o chłopca, który wszedł w dziwną bajkę, gdzie wszyscy sprzysięgli się, żeby go zabić...
Kosiński absolutnie nie jest facetem z mojej bajki i trudno stawiać go za przykład komukolwiek. Ale wg jego prozy powstał ocierający się o genialność film z Peterem Sellersem (i jakże profetyczny!).
Absolutnie wyobrażam sobie, że na podstawie "Malowanego ptaka" mógłby powstać nie gorszy film niż tamten.

Holt_ napisał(a):
Tak niejako dla równowagi - Polański nie epatował az tak bardzo swoimi przezyciami okupacyjnymi. Może po prostu nie musiał.
Ale skąd wiemy co przeżył Kosiński, a co Polański?
Jedni przeżyli Oświęcim "w miarę" spokojnie, inni odbierali sobie po latach życie. Każdy odreagowywał jak umiał.

Rafal Dajbor napisał(a):
natomiast fakt, iż przez lata utrzymywał, że "Malowany ptak" opowiada o jego przeżyciach świadczy o nim, że to kawał hochsztaplera.

Zaraz, zaraz, a gdzie widziałeś, jak "przez lata" to twierdził?

Rafal Dajbor napisał(a):
Zwłaszcza, gdy dodać do tego jeszcze zerżnięte z Dołęgi-Mostowicza "Wystarczy być".
JK "zapożyczył" sobie z Dyzmy jedynie mechanizm, cały środek (łącznie z bohaterem) był diametralnie inny. Brzydkie to, fakt, ale czy podobnych zapożyczeń nie było nigdy w literaturze?

PostNapisane: 22 marca 2017, 21:58 

Posty na Forum KP: 537
Fakt. Nie twierdził. Po prostu nie przeczył. :) Dlatego mówię, że jakieś straszliwe potępianie go za to wydaje mi się mimo wszystko lekkim nieporozumieniem. To jednak była twórczość, a nie archiwizacja i segregowanie faktów przez historyka.

PostNapisane: 23 marca 2017, 17:52 

Tak dla ścisłości - procent udziału Kosińskiego w autorstwie MP jest do dziś kwestią dyskusyjną.

PostNapisane: 24 marca 2017, 21:15 

Rafal Dajbor napisał(a):
Fakt. Nie twierdził. Po prostu nie przeczył. :)

No właśnie, a to troszkę co innego.

Holt_ napisał(a):
Tak dla ścisłości - procent udziału Kosińskiego w autorstwie MP jest do dziś kwestią dyskusyjną.
Nie wiem jaka byłą prawda, ale chyba tak konkretnie to niczego nie udowodniono na 100%?
Odstawmy Kosińskiego na bok. Ktokolwiek napisał "Malowanego ptaka", to tekst ten jest dość wysokiej klasy i może być podstawą niezłego filmu. Reżyser z miejsca dostał wielkie zainteresowanie publiki, ale mam nadzieję, że nie o to mu chodziło.

PostNapisane: 30 marca 2017, 17:44 

Jeszcze o "Malowanym Ptaku". Tu autor w Dzienniku TV dość zgrabnie tłumaczy sens książki, zastrzega, że nie jest o nim, tylko o dzieciństwie każdego człowieka.
https://www.youtube.com/watch?v=H7CF-YEDA7A

No i kapitalnie mówi po polsku po 30 latach w USA...

PostNapisane: 21 maja 2017, 21:44 

Dzisiaj na filmwebie znalazłem informację, że powstanie nowy film o... Maksymilianie Kolbe pt. "Dwie korony". Główną rolę zagra w nim Adam Woronowicz, znany m.in. z tytułowej roli w "Popiełuszko. Wolność jest w nas". Już się nie mogę doczekać - ciekaw jestem, jak wypadnie ten najnowszy film w porównaniu z dziełem Zanussiego z 1991. Czy Woronowicz lepiej zagrałby od Żentary?

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]