Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 stycznia 2017, 19:35 

karel napisał(a):
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Zwracam Państwa uwagę na to, kto odtwarza postać Oscara Thomasa vel Cappuccino w "Zamknąć za sobą drzwi":
http://www.teleman.pl/tv/07-Zglos-Sie-Z ... -21-876703

:lol:

Dobre! Wyobraziłem sobie naszego słynnego bramkarza w tej roli. :lol:

Z góry przepraszam za offtopic, ale podobne skojarzenie miałem ok. 30 lat temu. Miałem wtedy nie więcej niż 4-5 lat, a jako, że mieszkaliśmy z rodzicami i dziadkami w jednym pokoju to siłą rzeczy nie dało się uciec przed transmisjami meczów, którymi pasjonowali się ojciec i dziadek. Mnie to zupełnie nie interesowało (zaczęło kilka ładnych lat później i nie chce przestać do dziś :) ) i zazwyczaj bawiłem się gdzieś z boku nie zwracając uwagi na telewizor. Chcąc nie chcąc co nieco jednak do ucha wpadało, zwłaszcza nazwiska piłkarzy. No i jako, że jeden z najlepszych polskich piłkarzy ówczesnej epoki miał na nazwisko Urban to wydawało mi się, że to ten łysy z wielkimi uszami który często występuje w Dzienniku Telewizyjnym biega w krótkich gaciach po boisku :)

PostNapisane: 10 stycznia 2017, 12:43 

Posty na Forum KP: 6471
StasiuKolasa napisał(a):
Miałem wtedy nie więcej niż 4-5 lat, a jako, że mieszkaliśmy z rodzicami i dziadkami w jednym pokoju to siłą rzeczy nie dało się uciec przed transmisjami meczów, którymi pasjonowali się ojciec i dziadek. Mnie to zupełnie nie interesowało (zaczęło kilka ładnych lat później i nie chce przestać do dziś :) ) i zazwyczaj bawiłem się gdzieś z boku nie zwracając uwagi na telewizor. Chcąc nie chcąc co nieco jednak do ucha wpadało, zwłaszcza nazwiska piłkarzy. No i jako, że jeden z najlepszych polskich piłkarzy ówczesnej epoki miał na nazwisko Urban to wydawało mi się, że to ten łysy z wielkimi uszami który często występuje w Dzienniku Telewizyjnym biega w krótkich gaciach po boisku :)

To jeszcze nic... Moje wczesne dzieciństwo przypadło na dramatyczne wydarzenia związane z porwaniem i zabójstwem ks. Popiełuszki. W związku z tym na ekranach TV bardzo często pojawiał się wspomniany Jerzy Urban, który był wówczas rzecznikiem rządu. I tak mi się te dwie skrajnie różne postacie zrosły w jedno, że ilekroć widziałem w TV przemawiającego Urbana, to wołałem: "Popiełuszka! Popiełuszka!" (właśnie z "a" na końcu). :shock: Ja za bardzo tego nie pamiętam, ale rodzice nie raz mi o tym opowiadali.

A wracając do błędów...
Wspominałem niedawno, że czytam książkę "Wajda. Kronika wypadków filmowych" i podałem nawet jeden błąd, który wyłapałem. Lektura zbliża się już ku końcowi, więc pozwolę sobie dodać parę innych "błędziochów". Nie jest ich na szczęście zbyt wiele, ale parę znalazłem:
1) We wspomnieniach jednego z twórców (chyba Morgensterna) jest mowa o Adamie Pawlikowskim, a konkretnie, że zadebiutował on w "Pokoleniu", podczas gdy jego filmowy debiut to "Kanał". Chyba że Pawlikowski pojawił się w jakichś wyciętych scenach z "Pokolenia", ale nic mi o tym nie wiadomo.
2) Zbigniew Cynkutis figuruje w książce jako "Cykuntis". To w sumie literówka, ale jednak zawsze przekręcone nazwisko.
3) W rozdziale poświęconym "Korczakowi" czytamy, że film w całości nakręcono na taśmie czarno-białej, a jedyny wyjątek stanowi scena finałowa, która jest kolorowa (dzieci i dr Korczak biegną ku złocistemu słońcu). Ja zapamiętałem ten film jako monochromatyczny bez żadnych wyjątków. Podparłem się "jutubem" i żadnej kolorowej sceny nie dostrzegam. Była jakaś inna wersja tego filmu? Nie przypuszczam, ale jeśli tak, to warto było o tym wspomnieć w książce.
4) Autor podaje, że "Wielki Tydzień" to opowiadanie J. Iwaszkiewicza, podczas gdy parę akapitów później w wypowiedzi Beaty Fudalej znajdujemy - zgodną z prawdą - informację, że film Wajdy powstał na podstawie opowiadania Andrzejewskiego.

Do końca książki zostało mi jeszcze troszkę, ale mam nadzieję, że więcej błędów już nie będzie. Obiecać jednak nie mogę. ;)

PostNapisane: 21 stycznia 2017, 23:09 

Posty na Forum KP: 537
Wpadło mi w ręce "To&Owo" 2/2017. Maleńki artykulik o "Wojnie światów..." Szulkina. I zdanie: "Mija 12 lat od przybycia kosmitów". No niestety nie... :) Cała rzecz dzieje się kilka (nie pamiętam dokładnie ile) dni od lądowania.

Teczka zasilona. :)

PS.
Sprawdziłem. 12 dni. :) Drobna różnica. ;)

PostNapisane: 27 stycznia 2017, 09:25 

"Pogoda na życie", listopad/2016, artykuł o Leonie Niemczyku i zdanie: "Przez dłuższy czas grał w filmach NRD-owskich (słynna tytułowa rola we wschodnioniemieckim westernie "Wódz Indian - Tecumseh").

No niestety. Faktycznie Leon Niemczyk zagrał w tym filmie. Tyle, że postać tytułową grał Gojko Mitic.

Mała anegdota przy okazji, z pierwszej ręki. W filmie tym zagrał także Maciej Rayzacher. Pan Maciej opowiedział mi, jak jechał na plan z jednym z enerdowskich aktorów i droga przebiegała m.in. wzdłuż ogrodzenia bazy wojsk radzieckich. Gdy auto jechało wzdłuż płotu ów aktor wcisnął klakson i jechał tak, wyjąc. Gdy minęli płot - puścił klakson i powiedział do Rayzachera: "No. I z powrotem zaczęły się Niemcy". :)

W tym samym artykule reżyser Jerzy Zegalski przechrzczony na Jerzego Zagalskiego... :)

PostNapisane: 27 stycznia 2017, 11:02 

Swoją drogą Niemczyk musiałby być intrygujący w przypisywanej mu w artykule roli... :)

PostNapisane: 8 lutego 2017, 22:43 

Dziś otrzymałem anonsowane mi już dawno czasopismo z krzyżówkami panoramicznymi pt. "500 panoramicznych" z kwietnia 2016. A tam, w krzyżówce numer 442, definicja jednego z haseł: "Pola, grała Marusię". I rozwiązanie jak byk: "Negri". :D

Mało tego - na marginesie znajduje się "podpowiadałka" zatytułowana "trudniejsze wyrazy". I tam podpowiedziane - "Negri". Pełna zgoda! Przy definicji "Pola, grała Marusię" odpowiedź "Negri" bez wątpienia jest trudna do odgadnięcia i wymaga podpowiedzi. ;)

PostNapisane: 10 lutego 2017, 10:23 

Posty na Forum KP: 1249
Tę "Polę Negri" można jako dowcip przy stole opowiadać :lol:

A ja mam kolejny "kwiatek" z telemana.pl.
Uwaga, uwaga, sensacja! Nieżyjący Michał Gazda jednak powstał z grobu i nakręcił "Belle epoque": http://www.teleman.pl/osoby/Michal-Gazda-1910

PostNapisane: 10 lutego 2017, 10:27 

Krępak Zwiedziony napisał(a):
A ja mam kolejny "kwiatek" z telemana.pl.
Uwaga, uwaga, sensacja! Nieżyjący Michał Gazda jednak powstał z grobu i nakręcił "Belle epoque": http://www.teleman.pl/osoby/Michal-Gazda-1910

Miłość do kina/telewizji jest silniejsza od śmierci. :lol:

PostNapisane: 17 lutego 2017, 23:37 

Tele-Tydzień 5/2017, strony 30/31. Króciutki artykuliczek o "Alternatywy 4" - dosłownie 8 zdań. Niestety, jedno z nich brzmi: "Ostatecznie przygody mieszkańców bloku przy Alternatywy 4 TVP po raz pierwszy wyemitowała w 1983 roku". Błędzioch - premiera miała miejsce w roku 1986.

PostNapisane: 21 lutego 2017, 13:54 

Gazeta "Halowawa.pl" w swoim lutowym wydaniu pisząc o 102 urodzinach Danuty Szaflarskiej wspomina, że zagrała m.in. w filmie "Nie pora umierać". :D W zaistniałej sytuacji brzmi to trochę zabawnie. ;)

PS. Powyższy błędzioch oczywiście wycięty i schowany do "żółtej teczki". :)

PostNapisane: 4 marca 2017, 17:00 

Wg "Tele-Tygodnia" numer 8/2016 "Brylanty pani Zuzy" były serialem. :)

Odłożone, a co! ;)

PostNapisane: 14 marca 2017, 16:47 

Do kolekcji dołącza smakowity błędzioszek z tygodnika "W sieci", z czasów, gdy były to "Sieci" (słynny proces o nazwę), a ściślej z dodatku specjalnego na temat tego, jak to Polska Tuska stacza się w kierunku bareizmu. Rok 2013.

Na końcu dodatku specjalnego zdjęcia mające pokazywać Bareję-aktora w jego własnych filmach. I cztery zdjęcia: Bareja i Burska z "Misia", Bareja i Wilhelmi z "Alternatywy 4", Bareja i Pręgowski ze "Zmienników" oraz... Stanisław Masłowski i Janusz Gajos z "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz". :D Masłowski podpisany oczywiście jako Bareja. :)

Ale to nie koniec galimatiasu z udziałem Barei w "Co mi zrobisz..." Autor tekstu (podpisany jako JGZ) pisze, że w filmie tym Bareja zagrał "pijaczka". No niestety, ale to było w "Brunecie wieczorową porą".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]