Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Kler"
PostNapisane: 23 września 2018, 20:36 

Posty na Forum KP: 2675
Kurski już to wyjaśnił klasycznie w stylu prlowskiego aparatczyka, tzn "dobry car i źli bojarzy".

PostNapisane: 23 września 2018, 20:50 

Posty na Forum KP: 2318
Nawet więcej, ponieważ w Dzienniku Telewizyjnym przygotowano obszerny materiał o filmie "Kler" w stylu Orwellowskich 2 minut nienawiści. Materiał też został specyficznie zatytułowany.

Obrazek

A Karnowscy na swoim portalu jak zwykle murem za Kurskim.
Cytuj:
Niektórzy próbują decyzję o tym, by nie promować antyklerykalnego filmu, nazywać „cenzurą”.

Dziwne że wycięto akurat kwestię o prezesie TVP, a pozostałe momenty promujące "Kler" pozostały bez zmian. Tylko te kontrowersje są w gruncie rzeczy na rękę producentom, bo dzięki temu mają darmową reklamę.

PostNapisane: 24 września 2018, 08:50 

Bilet na sobotę mam już kupiony, podzielę się wrażeniami.

PostNapisane: 24 września 2018, 11:14 

Posty na Forum KP: 6173
Ja idę w piątek.

Sprawa plakatu.
Jakoś nie widać na mieście za bardzo... W kinie, przy kasie jedynie ta wersja:
Obrazek
Czyżby "świnka" była za mocna dla oczu suwerena?

Notabene, puryści w tym plakacie z głowami odnajdują błąd językowy - brakuje dwóch przecinków w zdaniu:
"Nic, co ludzkie, nie jest im obce."
-----------------------------------------------------------------------
Na koniec wyimki z dwóch recenzji przeciwstawnych obozów:
Cytuj:
Liczne tandetne zagrania z gatunku „antyklerykalizmu tramwajowego”. To krzepiące, że [wzięli to pod uwagę jurorzy.

https://wpolityce.pl/polityka/413476-se ... -film-kler

Antyklerykalizm tramwajowy? WTF?

Cytuj:
... tak wielopiętrowej opowieści nie dał nam Smarzowski nigdy. I nigdy nie dał nam lepszego filmu, a dawał filmy wybitne, dawał filmy porażające, ale „Kler” jest jego dziełem największym.

http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290, ... -temu.html
-----------------------------------------------------------------------------
Pinto napisał(a):

Przerażające do czego prowadzi "Dobra Zmiana". Lokalny kacyk decyduje co można, a co nie, pokazywać w kinie.

PostNapisane: 24 września 2018, 14:40 

Antyklerykalizm tramwajowy intencjonalnie oznacza mniej więcej to samo, co zdanie Gomułki "krytyka tak, ale musi być konstruktywna"
Czyli np "dlaczego jest tak mało lekcji religii w szkołach?!"

PostNapisane: 24 września 2018, 23:06 

Są pewne jaskółki pozytywne:
https://wiadomosci.wp.pl/dziennikarze-r ... 526205569a

Szkoda tylko, że anonimowe te listy...
Podobnie jak anonimowe są ulotki pod kościołami:
Cytuj:
"Skandal", w Ministerstwie Kultury, a nie w Kościele". Protestujemy przeciwko używaniu publicznych pieniędzy do ataku na kościół. Minister Piotr Gliński dofinansował najnowszy ohydny film Wojciech Smarzowskiego, który jednostronnie i tendencyjnie pokazuje Polski Kościół. Gliński kłamie, że nie miał z dofinansowaniem nic wspólnego, a odbyło się to przez dwie instytucje, które mu podlegają".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =167&c=125

Szpagatów intelektualnych wśród krytyków na prawicy część dalsza:
Cytuj:
Patrzyłem na ścianę gości oklaskujących ten film i zastanawiałem się, co takiego jest w nim, że ponad tysiąc osób przez 11 min nagradza go brawami. Film perfekcyjnie zrobiony, bardzo dobre zdjęcia Tomasza Madejskiego, dobre kreacje. Film nie ujął mnie jednak czymś nowym.

https://wpolityce.pl/kultura/413578-gol ... o-kaplanow
Czyli, dziwi się, że podoba się film "perfekcyjnie zrobiony", z b. dobrymi zdjęciami. Aha.
Nie ujął czymś nowym, bo przecież filmów o pedofilii w Kościele mamy przecież na kopy...

Ks.Isakowicz_zaleski nie ukrywa schadenfreude:
Cytuj:
No, no film #Kler przepadł we wszystkich głównych kategoriach na 43. @FPFFGdynia! Nawet pewny siebie Gajos nic nie dostał. No cóż, Wojciech #Smarzowski sam sobie jest winny, bo w przeciwieństwie do uczciwego i obiektywnego @WolynFilm nakręcił propagandową agitkę.

https://twitter.com/IsakowiczZalesk/sta ... 9744496640
Nie dość, że kłamczuszek*, to jeszcze zawistny.

* Na konferencji prasowej 43. FPFF: Smarzowski wyraźnie powiedział, że ks.I-Z filmu przed premierą NIE WIDZIAŁ.
---------------------------------------------------------
Teraz piękny szpagacik dyrektora kina z Ostrołęki:
Cytuj:
Czy ten film jest najważniejszą rzeczą w najbliższym miesiącu? Ciężko powiedzieć. Być może będą ciekawsze filmy.
...
Albo jest dobry, albo jest zły.

A ten jest dobry czy zły?
Twierdzono, że miał dostać nagrodę w Gdyni, a nie dostał. Więc okazało się, że ten film być może nie jest aż tak dobry, jak mówiono. Tym bardziej, że sam reżyser twierdzi, że nakręcił film w jasnym celu. Więc pewnie jest to film nakręcony z tezą.
:) Bo jak wiadomo, w Ostrołęce jedynie nagrodzone filmy pokazują.
A widział ktoś film fabularny BEZ jakiejś tezy?

PostNapisane: 25 września 2018, 23:20 

Ja też idę na Kler w piątek na 15:45

PostNapisane: 26 września 2018, 08:16 

Żeby nie było za różowo.
W swoich peregrynacjach odkryłem recenzję rzeczową, konkretną i dla filmu jednak nie najlepszą. To jest opinia ze strony księdza co prawda, ale księdza mądrego i (chyba?) uczciwego.

Już sam tytuł mówi wszystko:

Drogówka w sutannach
Cytuj:
„Kler” Wojciecha Smarzowskiego stawia kilka ważnych pytań, jest w nim kilka scen przejmujących i ważnych, ale jako całość irytuje przeczernieniem, uproszczeniami i schematyzmem.

http://wiez.com.pl/2018/09/18/drogowka-w-sutannach/
Ks. Andrzej Luter

Księdzu marzy się pogłębiony film z punktu widzenia wierzącego, a skąd takiego wziąć? Gdyby Zanussi był w formie to może, ale tak?

Miażdżący i jakże profetyczny jest tam cytat z prof. Tischnera:
Cytuj:
Jeśli Bóg – po latach rozkwitu – dopuści jakieś nieszczęście na nasz Kościół i naszą wiarę, to przyjdzie ono nie z zewnątrz, ale od wewnątrz: z krzykliwej wiary nie w Boga, ale wiary w wiarę.

Nieszczęściem polskiego Kościoła nie jest Smarzowski, ale pseudo-wiara, wręcz pogaństwo kleru i jego skrajna głupota. (taka moja skromna opinia... ;) )

Gorąco polecam ten tekst, a także dyskusję pod nim ( to nie jest onet, czy jakiś prawicowe hejterium).
Jeden wpis dyskutanta zacytuję:
Cytuj:
Uważam ,że prawem reżysera jest pokazanie swojej wizji naszego codziennego życia.
Jak daleko jedna z drugim się rozmija zweryfikuje publiczność . Odnoszę wrażenie ,że istotnym problemem jest fakt,że społecznej ocenie będzie podana instytucja ,która nie jest na to w żaden sposób przygotowana,

Pozdrawiam wierzących i niewierzących,
Mądre.

P.S.
Jest tam też wyjaśnienie określenia "antyklerykalizm tramwajowy". To po prostu antyklerykalizm prymitywny i niemądry, tzw. "jaskiniowy".

PostNapisane: 26 września 2018, 09:57 

Posty na Forum KP: 537
Luter to znakomity filmoznawca, uczciwy facet i antypatia kręgów rydzykopodobnych, więc myślę, a nawet jestem pewien, że można jego słowa potraktować jako uczciwe. ;-)

PostNapisane: 28 września 2018, 11:37 

Nie wiem, czy "Kler" to film dobry, ale jedną zasługę już ma - znakomicie wyłuskał idiotów.

Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego Paweł Soloch:
Cytuj:
Jak hitlerowcy nie lubili Żydów, to kręciliby o nich historyczne filmy? O każdym Kościele, rasie, opcji można nakręcić równie zohydzający, propagandowy film - mówił Paweł Soloch w Radio ZET. Stwierdził również, że może nie lubić Rosjan, ale jest przeciwnikiem kręcenia o nich "obrzydliwych" filmów.

Szef BBN został zapytany, czy miał już okazję obejrzeć film. Odpowiedział, że nie, ale i tak ma do niego krytyczny stosunek. Co więcej, nie zamierza go oglądać, bo "nie chciałby ostatecznie znielubić np. pana Gajosa i nie chciałby mieć negatywnych uczuć".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg1

Człowiek z wierchuszki. Zgroza.

PostNapisane: 28 września 2018, 15:57 

Posty na Forum KP: 537
W skrócie - nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem, ale się wypowiem! :-D

PostNapisane: 29 września 2018, 10:38 

Widziałem film świetny

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]