Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 października 2016, 20:14 

Posty na Forum KP: 537
Tak? O, proszę. Tym razem ja walnąłem babola, za co przepraszam. :) Rzeczywiście, hiszpański. :)

PostNapisane: 13 października 2016, 11:47 

Posty na Forum KP: 1249
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Trudno wyczuć czy to smaczek jednak tematu o muzyce w filmach nie ma na forum. A ja odkryłem, że w dwóch filmach Historia kina w Popielawach i Święty interes jest ta sama muzyka do filmu. A co by nie szukać zabrzmiewa w napisach końcowych. Podobnie ale już było ta sama muzyka w Różyczce i Smoleńsku.

Rafal Dajbor napisał(a):
Oraz w "Wiecznych pretensjach" Królikiewicza i "Ga ga. Chwała bohaterom" Szulkina.

Nie ma tematu, ale można go reaktywować, bo był :)
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.ph ... ght=muzyka

PostNapisane: 13 października 2016, 12:19 

Posty na Forum KP: 1006
W drugim odcinku serialu ,,Kolumbowie" pod tytułem ,,Żegnaj Baśka" mamy scenę w piwnicach Gestapo, gdzie gestapowiec (bodajże Sylwester Przedwojewski) wyczytuje nazwiska więźniów którzy pojadą do obozu i pada między innymi nazwisko Stanisław Kolicki...Myślę, że twórcy, szczególnie Janusz Morgenstern który reżyserował serial ,,Stawka większa niż życie" puszcza do widzów oko :)

PostNapisane: 13 października 2016, 19:13 

Posty na Forum KP: 629
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Nie ma tematu, ale można go reaktywować, bo był :)
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.ph ... ght=muzyka

A kto to zrobi?
Szybciej bym się spodziewał ponownego otwarcia konsulatu austriackiego we Wrocławiu. :mrgreen:

PostNapisane: 14 października 2016, 00:28 

Posty na Forum KP: 1440
W oglądanym dziś odcinku "Rodziny zastępczej",Jędrula (Tomasz Dedek) grający producenta filmowego,mówi do Piotra Fronczewskiego "Pan ma w twarzy coś takiego,że nie nadaje się Pan do filmu",na co filmowy Jacek Kwiatkowski,czyli Fronczewski mówi "ja się nie nadaję do filmu? Ciekawe dlaczego..." ;)

PostNapisane: 15 października 2016, 20:47 

Żadna to nowina, że Juliusz Machulski jest wielkim fanem kina i często w swoich filmach umieszcza jakieś cytaty czy odnośniki do kina światowego. Jednym z jego ulubionych filmów jest ,,Ojciec chrzestny" więc to chyba nie przypadek, że postać, którą zagrał jego ojciec w ,,Vinci" nazywa się Tadeusz Hagen...nawet imię na tę samą literę co u consigliere w filmie Coppoli.
W wcześniejszej ,,Seksmisji" na etapie scenariusza nazywanej również ,,Odyseją kosmiczną 2041" mamy sporo nawiązań do Kubricka. Profesor Kuppelweiser to trochę taki Dr.Strangelove, Emma Dax to nawiązanie do pułkownika Daxa ze ,,Ścieżki chwały"... a moja żona widzi nawet podobne ujęcia jak w filmie Kubricka :) .

PostNapisane: 16 października 2016, 22:45 

Przyznam, że ta zagadka spędzała mi sen z powiek :) , ale w końcu mam :D .
Zamieszczam tutaj bo Capitol zadał ją właśnie w temacie "Filmowe smaczki"

"Zagadka - w którym filmie lub serialu widzimy transparent: "Przez racjonalizację i postęp techniczny-do podniesienia jakości i unowocześnienia budownictwa"? Pozdrawiam ;) "
"Pewnie moja zagadka była zbyt prosta - bo rok czekam... :roll: :lol: Pozdrawiam ;) "

Capitol, trwało to trochę dłużej...transparent ten mamy na budynku, zaraz niedaleko miejsca zamieszkania bohaterów w serialu ,,Wojna domowa"

i jeszcze jedna
"To może coś prostszego... w jakim filmie pada następująca propozycja obiadowa: - zupa pomidorowa; - sztuka mięs z chrzanem; - na deser gruszka w czekoladzie? Pozdrawiam ;) "

Ta rzeczywiście prostsza...Chodzi oczywiście o ,,Jak to się robi" i posiłek naszych "artystów"

PostNapisane: 20 października 2016, 22:09 

Sebastian999 napisał(a):
Żadna to nowina, że Juliusz Machulski jest wielkim fanem kina i często w swoich filmach umieszcza jakieś cytaty czy odnośniki do kina światowego.

He nigdy nie kojarzyłem tych nazwisk jako te same z wymowy "hagen" a "hejgen" brzmiały mi różnie. Co do Machulskiego jeszcze to w Kingsajzie w szuflandii jest nawiązanie ale nie do kina światowego ale do zachodniej markowej taśmy klejącej a brzmi to tak:

"Co Scotch? Skoczcie mi!" :lol:

PostNapisane: 21 października 2016, 11:38 

Jeszcze jedna rzecz, która intryguje mnie od dawna :shock: w Ekstradycji. Wczoraj to jeszcze sprawdziłem i jakież było moje zdziwienie? Jest tam scena jak Rywin ze swoimi oprychami "załatwia" dziadzię Zajcewa a w tym czasie Rywin relaksuje się oglądając kreskówki dla dzieci.
Taka sama scena jest w Ghost Dog Jasmuscha i gra tam charakterystyczny aktor (ten sam co w Nico u Seagala gra Zegona), który też w jednym z domów obserwowanych przez bohatera filmu kogoś "załatwia". I ten moment umila sobie też oglądając kreskówki (tutaj z Ameryki). Zawsze myślałem że to jest nawiązanie do tego filmu ale Ghost Dog wyszedł po Ekstadycji. :shock:

PostNapisane: 7 grudnia 2016, 14:43 

Posty na Forum KP: 1440
W oglądanym dziś odcinku "Rodziny zastępczej",gdy Fronczewski i Boberek rozmawiali siedząc na kanapie,leżący koło nich pies Śliniak nieoczekiwanie tak jakoś ni to kichnął,ni parsknął i to dość głośno,że obaj aktorzy poderwali się zdziwieni co to za odgłos,ale nie speszeni dalej kontynuowali dialog lekko wybici z rytmu :)
Na pewno nie było to zamierzone,bo i tresowane psy raczej na komendy nie kichają ;)
A i reakcja aktorów nie była udawana.

PostNapisane: 9 grudnia 2016, 11:44 

W 15-tym odcinku serialu,,Dom" mamy smaczek, a nawet dwa jak się zastanowić.
Rajmund Wrotek z dyrektorem WFD wychodzą z pokazu filmu i rozmawiają. W pewnym momencie słychać trąbienie i Rajmund mówi - ,,O cholera zastawiłem wyjazd z parkingu Łomnickiemu" :D .
Ów dyrektor nazywa się Bednarski, a gra go Włodzimierz Bednarski :)

PostNapisane: 9 grudnia 2016, 20:53 

Mam 3 smaczki 1.film Wirus z Cezarym Pazurą i filmowy bank Eurobank
Parę lat później powstał taki bank w Polsce (w 2003 )
2.Piłkarski poker i klub Powiśle Warszawa
Przed II WŚ naprawdę w Warszawie grał taki klub
3.Filmy Och Karol i Głód serca.Ten sam reżyser ta sama pracownia architektoniczna i Urszula i Zdzisław Wardejn też tam są :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]