Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 marca 2017, 18:29 

Posty na Forum KP: 537
Dorzuciłbym jeszcze dwa filmy Machulskiego: "Vabank" ("ucho od śledzia") i "Kiler" (określenie żałosnego zarobku jako "na waciki").

I "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" Barei (gorczyńskie "zdanżanie na czas" + sam tytuł).

PostNapisane: 31 marca 2017, 18:31 

Posty na Forum KP: 2675
Z filmu Barei chyba jeszcze częściej cytowaną i, że tak powiem, "memową" sceną, jest scena z Nalberczakiem i Łączem.

PostNapisane: 31 marca 2017, 18:37 

Posty na Forum KP: 537
Z tej sceny chyba nie ma żadnego słynnego cytatu, ale faktycznie - jest kultowa, "memowa" i bardzo znana.

PostNapisane: 31 marca 2017, 18:48 

Posty na Forum KP: 6173
Holt_ napisał(a):
Chyba jeszcze na starym forum napisałe,, ze dla mnie film kultowy to taki, z którego dialogi i motywy wchodzą do języka codziennego uzywanego przez szerokie masy społeczeństwa.
Można i tak definiować, ale czy aby na pewno kultowość polega jedynie na "fajnych" (zatem znanych) dialogach? Raczej nie. Kultowe onegdaj były filmy z Brucem Lee, czy o Godzilli, zapewniam, że nie o dialogi tam chodziło...
Kultowy był "Znikający punkt" - brawurowa jazda samochodem. Podobnie "Bulilit".
Dla wyrobionego kinomana kultowy jest "Obywatel Kane", czy filmy Bunuela. Dla mnie kultowy jest film "Kosmiczna Odyseja 2001". (Tam przez pierwsze pół godziny kompletnie nic nie mówią..., a potem też niewiele).

Kultowy, znaczy popularny, taki do którego często wracamy. I niekoniecznie o wielkich walorach artystycznych. Ale przecież nie tylko dialog może być takim wabikiem. Obraz, muzyka, jakaś mała rólka, a nawet sam pomysł scenariuszowy TAKŻE.

Aż się boję przytaczać, ale WIkipedia ma już definicję filmu kultowego:
Cytuj:
Film kultowy – filmy, które odcisnęły się w świadomości społeczeństwa/grupy/pokolenia będące jednocześnie ich symbolem. Trafiające w czuły punkt odbiorców, które często są odzwierciedleniem oczekiwań, wierzeń czy nastrojów danego pokolenia. Filmy takie nierzadko operują wieloznacznymi symbolami w tym też, acz niekoniecznie, religijnymi.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Film_kultowy

PostNapisane: 31 marca 2017, 19:18 

Ale ja nie pisałem o samych cytatach, użyłem słowa "motywy".

I własnie takimi motywami są pościg z "Bullitta" czy walka w pokoju luster w "Wejściu smoka''.

Co do Godzilli....no, wg mnie te filmy w Polsce były kultowe wsród, powiedzmy 9-12 latków...a to trochę inna percepcja.

PostNapisane: 31 marca 2017, 20:04 

Posty na Forum KP: 6471
Do tytułów Holta i Rafała z pełnym przekonaniem dorzucam "Psy" i "Dzień świra". Zwłaszcza ten pierwszy tytuł to prawdziwa skarbnica cytatów, z których wiele weszło do mowy potocznej. Z pewnością oba filmy mają status kultowych wśród bardzo wielu widzów w różnym wieku.

PostNapisane: 31 marca 2017, 20:15 

"Dzień świra" z pewnością, nawet wśród małych dzieci - pamiętam, jak w szatni w podstawówce moi koledzy ekscytowali się "wyciągiem z fiuta". :)

PostNapisane: 31 marca 2017, 20:18 

Tak, zgodzę się z karelem.

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 11:45 

Holt_ napisał(a):
Ale ja nie pisałem o samych cytatach, użyłem słowa "motywy".
Owszem.
"...dialogi i motywy wchodzą do języka codziennego uzywanego przez szerokie masy społeczeństwa."

Co do języka codziennego weszło ze "Znikającego punktu", czy "Bulilita"? :)

Z "Pancernych" wiele dialogów było kultowych, ale przecież "kultowe" także były/są: muzyka z czołówki, spryt Szarika, uroda Marusi, etc.

Dla mnie kultowa jest rola Zapasiewicza w "Barwach ochronnych", ale nie z jego tekstów to wynika. Z całej jego gry, nawet kiedy milczy...

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 11:59 

Posty na Forum KP: 1440
A co do języka codziennego weszło z milczenia Zapasiewicza? :lol:
No ale widać,milczenie też może być kultowe...

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 13:35 

Wit napisał(a):
Nie wiedziałem że można kultowo milczeć ;)
Zadziwiasz mnie po raz kolejny. Obejrzyj sobie kultowy (przynajmniej dla mnie) film "Bal" Ettore Scoli, przez cały czas nie pada ani jedno słowo.
Kolejna niema i kultowa to ostatnia scena ze "Świateł wielkiego miasta" (wszystko ważne dzieje się poza słowami), czy porucznik "Mądry" wychodzący z kanału u Wajdy w "Kanale", zabójstwo Szczuki w "Popiele"...
Dobry aktor może milcząc, spowodować, że widzowi kapcie pospadają. Nie wiedziałeś o tym?

Wit napisał(a):
A co do języka codziennego weszło z milczenia Zapasiewicza? :lol:
Gdybyś cokolwiek przeczytał ze zrozumieniem, z tego co pisałem wyżej, nie musiałbyś kolejny raz tak kiksować.
Rozumiesz co znaczy słowo "nie tylko"?

Cytuj:
Ale przecież nie tylko dialog może być takim wabikiem. Obraz, muzyka, jakaś mała rólka, a nawet sam pomysł scenariuszowy TAKŻE.

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 14:20 

Posty na Forum KP: 1440
A jakbyś Ty czytał ze zrozumieniem,to byś uchwycił aluzję w moich słowach,że jeżeli milczenie może być kultowe,to dla Holta "Znikający punkt" może być też kultowy,a nie pytał byś się jak małe dziecko,co z tego filmu przeniknęło do codziennego życia.Dyskutuj dalej sam ze sobą :)

Cytując poetę:
"nie pytaj nigdy
za Villonem
gdzie są zeszłoroczne śniegi
bo to niezbyt mądre jest pytanie
.......
nie pytaj
bo w końcu odpowiem Ci wulgarnie:
w d..."
:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]