Cytuj:
PS Dziwi mnie trochę takie kastrowanie naszych filmów/seriali (i zastanawia). Na zachodzie jakoś Drużynę A czy inne seriale wydają z powodzeniem na 4:3 na bd i widz jakoś nie narzeka na "pasy po bokach" bo jak rozumiem to jedyne oficjalne wytłumaczenie dlaczego mamy jak leci wszystko w 16:9.
Mnie kadrowanie nie dziwi a co najwyżej smuci. Moda ta trwa od dawna i pamiętamy ją już z czasów ekranów 4:3. Stacje telewizyjne jeżeli tylko mogą, chętniej wybierają wersje pełnoekranowe i dotyczy to zarówno "Misia" jak i "Władcy pierścieni". W wypadku nowszych filmów często zamiast ciąć obraz wystarczy dać otwarty kadr, o ile jest taka możliwość. Co do wydań, to zgodzę się, że głupotą jest dawanie wersji 16:9 a już w wypadku "Dekalogu" to po prostu dramat. Na świecie też bywają wypadki, że na BD trafi coś obciętego, tak jak np dwa pierwsze sezony serialu "Z archiwum X". U nas niestety TVP jest niemal monopolistą w temacie starszych seriali i robią tam co chcą.
Niestety moda ta nie zniknie, co widać po przeliczyć przykładach z wielu stacji, choć bywają i takie które emitują zgodnie z tym jak nakręcono dany film. Niestety jest ich znaczenie mniej. Mnie najbardziej dziwi, że TVP nie daje 2 wersji w serwisie Vod. Tak każdy mógłby obejrzeć to, co mu bardziej odpowiada. Może z czasem tak będzie.
Swoją drogą trochę dziwne, że seriale "Kolumbowie" i "Chłopi" tak rzadko powtarzani są w w kanałach HD a w szczególności ten pierwszy. Podobnie nie mogę trafić na powtórkę filmu "Wrota Europy".