Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Kler"
PostNapisane: 19 września 2018, 19:09 

Posty na Forum KP: 537
Miałem ochotę skomentować ten pogląd, ale mi ręce opadły, dzięki Holt_ za wyręczenie, bo jeśli stryjeczny wnuk Wacława Zastrzeżyńskiego uważa, że Wajda jest obecny tylko w pamięci Polaków, to tylko pokazuje, jak bardzo to środowisko trąbiąc o polskości na prawo i lewo, bredząc o wstawaniu z kolan, opowiadając koszmarne głupoty o czających się zewsząd wrogach polskości, nadymając się i nabzdyczając w niby-patriotycznym rozpaleniu - działa i myśli kompletnie antypatriotycznie i antypolsko, obniżając wartość tych Wielkich Polaków, którzy naprawdę byli wielcy i zdobyli światową sławę.

PostNapisane: 20 września 2018, 13:55 

Posty na Forum KP: 1249
karel napisał(a):
Ten plakat też całkiem, całkiem... Choć z drugiej strony metafora bardzo mało subtelna. :icon_idea:

Będzie hasło "profanacja krzyża" ze strony środowisk radiomaryjnych?

PostNapisane: 20 września 2018, 20:56 

Posty na Forum KP: 2675
Na razie jest owcze powtarzanie jakże ważnego i z niemożliwą do znalezienia odpowiedzią w polskich warunkach pytania "czemu nie zrobi tego z półksiężycem albo gwiazdą Dawida?"

PostNapisane: 20 września 2018, 21:40 

Pytanie rzeczywiście jest kapitalne. :-D W Polsce jak wiadomo wyznawcy judaizmu i islamu wyskakują z każdej lodówki, przelewają się przez brzegi i chodzą watahami, więc miałoby to duży sens.

A tego rodzaju "pytaczom", "pytkom", "pytongom", czy jak ich zwać - zaleciłbym zapoznanie się np. z kinem izraelskim. To by zobaczyli jak tamtejsi twórcy traktują symbole judaizmu, jak je wykorzystują i w jak nieraz krytycznym celu.

PostNapisane: 21 września 2018, 09:42 

Posty na Forum KP: 6173
Reakcja kleru na "Kler" jak dotąd nie jest jakoś przesadnie widoczna. Natomiast ludkowie, wydawało mi się, że z rejonów konserwatywno-prawicowych siekli z rury najgrubszej:
Cytuj:
„Kler” jak „Żyd Süss”! Smarzowski to polski odpowiedni nazistowskiego reżysera Veita Harlana

https://nczas.com/2018/09/18/kler-jak-z ... a-harlana/
--------------------------------------------------------
Tu za to znalazłem fajną i rzeczową recenzję:
https://www.filmweb.pl/review/Z%C5%82o+w+dom-21799
Ciekawe, że pomimo nieskrywanych zachwytów:
Cytuj:
"Kler" przekonuje przecież raczej reżyserską konsekwencją niż aktami narracyjnej agresji. To film wyważony, skupiony, zręcznie balansujący między żartem, grozą a (nawet!) wzruszeniem, nie uciekający się do prostych odpowiedzi.

autor recenzji daje tylko 7/10.
"Zimnej Wojnie" dał 8/10. Hmm...
-----------------------------------------------------------
Garść ciekawostek o filmie:
Cytuj:
Jednak ks. Isakiewicz-Zaleski tego filmu nie mógł jeszcze zobaczyć, bo – jak wyjaśnił Smarzowski na festiwalu w Gdyni – nie było żadnych specjalnych pokazów dla polskich duchownych. A reżyser konsultował się na etapie pisania scenariusza, realizacji zdjęć i montażu z innymi księżmi, w tym z byłymi, a także z osobami świeckimi znającymi polski Kościół od środka. Film powstawał zupełnie niezależnie od tej instytucji, bez porozumienia z przedstawianą w nim kurią krakowską, bez zgody na filmowanie w polskich kościołach. Zespół, choć rozważał adaptację zdesakralizowanych obiektów, zdecydował się na mniej kosztowne rozwiązania i zdjęcia wewnątrz kościołów realizował w końcu w Czechach.

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... okuje.read

Czyżby ks.I-Z rzeczywiście mijał się z prawdą, że film oglądał? Z tymi Czechami to świetny pomysł. :)
Ten kraj to musi być straszny wrzód na d..e naszego kleru, bo zadaje kłam patriotyczno-katolickiej mitologii. Można być patriotą i porządnym człowiekiem kompletnie bez religii i kościoła.

PostNapisane: 21 września 2018, 21:52 

Posty na Forum KP: 1249
https://dziennikbaltycki.pl/radio-gdans ... r/13512614

To jest dopiero goebbelsowskie podejście. Co tam Żyd Suss!

PostNapisane: 21 września 2018, 22:05 

Krępak Zwiedziony napisał(a):
https://dziennikbaltycki.pl/radio-gdansk-odwoluje-nagrode-zlotego-klakiera-bo-wygrywal-film-kler/ar/13512614

No, byle tak dalej. Zaczęło się od ręcznego zarządzania gospodarką, teraz przechodzimy do ręcznego zarządzania oklaskami.

Mój nieżyjący już przyjaciel, dużo ode mnie starszy Jurek Sokołowski, wieloletni szef departamentu teatru w Ministerstwie Kultury opowiadał mi, jak wezwał go do siebie w celu zbesztania także już nieżyjący niesławnej pamięci towarzysz Świrgoń (myślę, że dla bliżej obeznanych z historią PRL-u nie jest to nieznana postać) i wyraził swoje oburzenie, że widownia robi kilkuminutową owację Halinie Mikołajskiej. Jurek zdębiał ze zdumienia i powiedział że nie da się oklasków reglamentować jak produktów spożywczych, na co wg Jurka Świrgoń odparł "zapamiętajcie sobie towarzyszu, że jak partia zechce, to i oklaski będzie reglamentować".

Tak mi się przypomniało przy okazji. Nie wiedzieć czemu. :-)

Warto zauważyć, że właśnie takimi zachowaniami tamta partia potraciła członków (np. Jurka) a już wkrótce z hukiem upadła.

PostNapisane: 22 września 2018, 10:02 

Posty na Forum KP: 6173
Krępak Zwiedziony napisał(a):
https://dziennikbaltycki.pl/radio-gdansk-odwoluje-nagrode-zlotego-klakiera-bo-wygrywal-film-kler/ar/13512614

Tak, to jest też mocne. Wydaje mi się, że im więcej takich akcji, tym więcej ludzi pójdzie do kina. Nie ma ZSRR, nie ma PZPR, a ludzie nadal ruki pa szwam kładą przed zwierchnością i to z własnej inicjatywy, bo wątpię by z Nowogrockiej taki idiotyczny nakaz wyszedł. Przyzwoity człowiek by się ze wstydu spalił, a tu pewnie będzie jakiś lukratywny etacik w zarządzie Grupy Zbrojeniowej. ;)
Dariusz Wasielewski, trzeba zapamiętać. Spisane będą czyny i rozmowy...

PostNapisane: 22 września 2018, 23:59 

Posty na Forum KP: 2318
I już wiadomo dlaczego w TVP Kultura dzisiejsze rozdanie nagród odbyło się z kilkudziesięcio minutowy opóźnieniem.

Cytuj:
Smarzowski został zaproszony na scenę po raz kolejny przy wręczeniu nagrody specjalnej festiwalu, którą jury przyznało również filmowi „Kler". Uzasadniono ją „podjęciem ważnego społecznie tematu”. Smarzowski skomentował to ze sceny krótko: – Ja tak w tej swojej pysze myślałem, że tym razem nagrodę wręczy mi prezes TVP.

Mogli usłyszeć to widzowie obecni w gdyńskim Teatrze Muzycznym, ale nie widzowie, którzy oglądali galę w TVP Kultura.
wyborcza.pl

Akurat oglądałem rozdanie i zdziwiła mnie tak krótka przemowa Smarzowskiego, więc zerknąłem do zapisu relacji internetowej i jasno widać, że ocenzurowano wypowiedź reżysera. Aż dziw że nie zrobiono tego ze śmiechem publiczności podczas przemowy wiceministra. :icon_lol:

PostNapisane: 23 września 2018, 00:21 

Stare dobre metody wracają. Tak samo "na żywo" szły różne wydarzenia za komuny, żeby w razie czego coś wyciachać.

PostNapisane: 23 września 2018, 14:43 

Posty na Forum KP: 156
Cytuj:
W Ostrołęce, mieście, którego patronem jest św. Jan Paweł II nie będzie pokazywany film "Kler" - informuje lokalny portal Moja Ostrołęka. Jedyne kino prowadzone jest przez ośrodek kultury, a repertuar ma dyktować prezydent z PiS, były katecheta.

http://wiadomosci.wp.pl/ostroleka-zdejm ... 641243265a

PostNapisane: 23 września 2018, 17:06 

Posty na Forum KP: 6471
Kiedy przeczytałem o wycięciu tej wypowiedzi Smarzowskiego, to od razu przypomniało mi się, jak podczas piłkarskich MŚ w piłce nożnej w 1982 r. polska telewizja robiła wszystko, by nie pokazać kibiców trzymających transparenty "solidarności". Tylko że wtedy był stan wojenny... :icon_rolleyes:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]