Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 września 2016, 08:03 

Posty na Forum KP: 2318
Niedawno kupiłem sobie książkę Grzebałkowskiej która na obwolucie miała informację o sprzedaniu ponad 100 tysięcy egzemplarzy. Wygląda na to, że i film będzie cieszył się sporą popularnością, zwłaszcza po tak dobrych recenzjach i pewnie nie jednej nagrodzie w Gdyni. Jedyne co mnie martwi to to, że tydzień później do kin trafi Wołyń i mogą sobie wzajemnie odbierać widownię.

PostNapisane: 19 września 2016, 08:15 

Posty na Forum KP: 6173
MarianPaz napisał(a):
Jedyne co mnie martwi to to, że tydzień później do kin trafi Wołyń i mogą sobie wzajemnie odbierać widownię.
Ale czemu? Tematyka zupełnie odmienna, a może zadziałać efekt kuli śniegowej: dobry polski film zachęci do obejrzenia kolejnych.

PostNapisane: 19 września 2016, 08:36 

Generalnie nie umieszcza się 2 filmów które mogą przyciągnąć dużą liczbę widzów tuż po sobie ponieważ może to negatywnie wpłynąć na ich frekwencję. Statystyczny Polak nie chodzi za często do kina i w takim momencie zwykle decyduje się tylko na jeden z 2 popularnych w danym momencie filmów. Zresztą na zachodzie wytwornie filmowe nie wprowadzają 2 mega produkcji w podobnym czasie, bo zawsze istnieje ryzyko że negatywnie odbije się to na frekwencji.

PostNapisane: 25 września 2016, 20:48 

MarianPaz napisał(a):
Zresztą na zachodzie wytwornie filmowe nie wprowadzają 2 mega produkcji w podobnym czasie, bo zawsze istnieje ryzyko że negatywnie odbije się to na frekwencji.
A jakie teraz dwie megaprodukcje wprowadzają u nas jednocześnie na ekrany?

PostNapisane: 26 września 2016, 12:55 

Chyba logiczne, że pisałem to w kontekście zainteresowania filmem. Jestem pewien, że tak duże zagęszczenie polskich premier negatywnie odbije się na wynikach finasowych części z nich. Gdyby te filmy miały miedzy sobą 3-4 tygodnie przerwy między sobą z pewnością lepiej wyszłyby na tym finansowo.

PostNapisane: 26 września 2016, 13:12 

Posty na Forum KP: 629
MarianPaz napisał(a):
Jestem pewien, że tak duże zagęszczenie polskich premier negatywnie odbije się na wynikach finasowych części z nich.

Jak ja byłem w lipcu w Polsce to w kinie nie było polskich filmów. Planować wyjazd pod premiery
to ja dziękuję oglądnę w internecie.

PostNapisane: 26 września 2016, 13:17 

Posty na Forum KP: 6471
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Jak ja byłem w lipcu w Polsce to w kinie nie było polskich filmów.

Tak jest w Polsce od lat. Taki utarty zwyczaj, że w wakacje w zasadzie nie ma żadnych premier polskich filmów, bo dystrybutorzy uważają, że latem Polak siedzi na plaży. Czy jest to mądre, to już inna sprawa, ale fakt faktem.

PostNapisane: 26 września 2016, 13:26 

Lato to kiepski moment na wprowadzanie polskich filmów, wtedy zwykle na ekrany trafiają amerykańskie wysokobudżetowce. Polskie filmy, zwłaszcza te potencjalne najlepsze pojawiają się miedzy wrześniem a marcem. Gdy ciekawych tytułów w danym okresie jest za dużo trzeba wybierać, a jak już wspominałem statystyczny Polak do kina chodzi zaledwie raz w roku. Tak jak juz pisałem, w moim wypadku te zagęszczenie premier ma pozytywny aspekt - szybko zobaczę najciekawsze filmy z Gdyni.

PostNapisane: 28 września 2016, 11:26 

Posty na Forum KP: 629
karel napisał(a):
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Jak ja byłem w lipcu w Polsce to w kinie nie było polskich filmów.

Tak jest w Polsce od lat. Taki utarty zwyczaj, że w wakacje w zasadzie nie ma żadnych premier polskich filmów, bo dystrybutorzy uważają, że latem Polak siedzi na plaży. Czy jest to mądre, to już inna sprawa, ale fakt faktem.

Może to być związane z tym, że według statystyk coraz więcej Polaków wyjeżdża na urlopy za granicę.

PostNapisane: 28 września 2016, 11:45 

Na całym świecie lato traktowane jest głownie jako okres kiedy do kin wprowadza się rozrywkę a nie ambitne kino. Oscarowe film zawsze trafiają na ekrany na przełomie jesieni i zimy.

Dla przykładu tegoroczny zdobywca Złotej Palmy "Ja, Daniel Blake" do regularnej dystrybucji nie trafił latem, z wyjątkiem festiwali i pokazów specjalnych na których sam miałem okazję go zobaczyć. http://www.imdb.com/title/tt5168192/releaseinfo

PostNapisane: 28 września 2016, 17:11 

MarianPaz napisał(a):
Dla przykładu tegoroczny zdobywca Złotej Palmy "Ja, Daniel Blake" do regularnej dystrybucji nie trafił latem, z wyjątkiem festiwali i pokazów specjalnych na których sam miałem okazję go zobaczyć. http://www.imdb.com/title/tt5168192/releaseinfo
I co, dobry?

PostNapisane: 28 września 2016, 17:32 

Jak dla mnie bardzo dobry, choć nie mam pojęcia jak wypadła konkurencja i czy była to trafna decyzja. Rok temu wygrał film o którym z pewnością nie napisalbym że był mi faworytem. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]