Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sierpnia 2017, 11:28 

Posty na Forum KP: 6173
karel napisał(a):
Sądzę, że Gibson ma mnóstwo propozycji i próśb, z czego realizuje promil (między jego dwoma ostatnimi filmami była długa przerwa)
Myślisz, że jest więcej takich umizgiwań ze strony mocarstwowych państw, co to nie mają swoich własnych, godnych sprawy reżyserów? ;)
Dobry reżyser oczekuje na znakomite scenariusze, czy pan z dywizji kawowych ma takowy?
Jednym ruchem unieważniono wielopokoleniowy dorobek polskiego kina, co tu dużo mówić: nie spisało się. Reżyserzy, aktorzy, operatorzy - wszystko marni dyletanci i sprzedawczyki, nie potrafili dać godnego obrazu na miarę aspiracji Wielkiego Narodu przez 100 lat. No to teraz "dobra zmiana" pokaże wszystkim, że kupić można wszystko i wszystkich. Kupią sobie arcydzieło po którym klękną narody i zaczną czołgać się do naszych stóp. :)

PostNapisane: 18 sierpnia 2017, 11:46 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Myślisz, że jest więcej takich umizgiwań ze strony mocarstwowych państw, co to nie mają swoich własnych, godnych sprawy reżyserów? ;)

Państw nie, ale różnych - mniej lub bardziej znanych - scenarzystów i producentów z pewnością multum.

PostNapisane: 18 sierpnia 2017, 17:14 

Posty na Forum KP: 537
karel napisał(a):
Chojrak napisał(a):

Państw nie, ale różnych - mniej lub bardziej znanych - scenarzystów i producentów z pewnością multum.

Dokładnie. Mel Gibson ma kupę kasy i masę propozycji. I agenta, który widząc, że cała rzecz może pachnieć wchrzanieniem podopiecznego w polityczną zawieruchę w Polsce - po prostu postawi zaporowe warunki finansowe. I tyle z genialnego pomysłu. :)

PostNapisane: 18 sierpnia 2017, 17:35 

Posty na Forum KP: 2318
Gibson już się wypowiadał na temat takowego filmu. Dla przypomnienia:

Cytuj:
Gibson pytany o to, czy przyjąłby propozycję nakręcenia filmu o polskiej historii np. złożoną np. przez naszych polityków, powiedział:

Nie dostałem takiej propozycji, więc trudno mi gdybać. Musiałbym przeczytać scenariusz, jeśli będzie dobry - proszę bardzo. Jeśli to ma być kino, przez które będzie budować się tożsamość narodowa kraju, chętnie się włączę. Sam przecież od lat spełniam tę funkcję w swoim kinie

—zaznacza i dodaje:

Nie pozwoliłbym jednak, by film z moim udziałem miał zaspokajać interes którejś partii politycznej. Kino propagandy mnie nie obchodzi, nie zamierzam przykładać do niego ręki. Film historyczny ma w moim przekonaniu konsolidować naród i umacniać go. Ważne jest, żeby widz w trakcie projekcji zadał sobie pytanie, co ja bym zrobił na miejscu bohatera, a nie zęby dostał instrukcję, jak ma postępować.
https://wpolityce.pl/m/gwiazdy/337395-czy-mel-gibson-nakreci-film-o-historii-polski-jesli-to-ma-byc-kino-ktore-bedzie-budowac-tozsamosc-narodowa-kraju-chetnie-sie-wlacze
Nie wiem czy już oficjalnie otrzymał propozycję nakrecenia filmu, ale jeśli dowie się kto stoi za propozycją zgodnie z tu co mówi odrzuci takowy projekt.

PostNapisane: 18 sierpnia 2017, 18:06 

Nie ma kina budującego tożsamość narodową tworzonego poprzez odgórne nakazy, propagandowe scenariusze, itp. W ten sposób powstają jedynie potworki, pokazywane po latach na retrospektywach kina propagandowego. To nie ma nic wspólnego z budowaniem tożsamości narodu, kraju, itp.

I Mel Gibson doskonale o tym wie.

Zresztą wydaje mi się, że jeśli chodzi o kino budujące tożsamość narodową Polaków to na pierwszym miejscu jest Trylogia Hoffmana nakręcona na podstawie Trylogii Sienkiewicza i nie ma bata, żeby jeszcze dłuuuuuuuugo miała się tu dokonać jakakolwiek detronizacja. :)

PostNapisane: 27 sierpnia 2017, 11:21 

Informacje o filmowej śmierci Pawlikowskiego są nieco na wyrost. ;)
Okazuje się, że facet jeszcze nie powiedział ostatniego słowa:
Cytuj:
Serwis "Variety" ogłosił, że prawa do filmu "Zimna wojna" Pawła Pawlikowskiego kupiło Amazon Studios. Film będzie miał dzięki temu szansę na szeroką dystrybucję kinową na całym świecie.

Żeby było ciekawiej, to film ...muzyczny:

Cytuj:
Zdaniem Ewy Puszczyńskiej, producentki filmu, „Zimna wojna” będzie polską odpowiedzią na „La La Land”.

Piewcy narodowego kina chyba odetchnęli z ulgą. ;)

---------------------------------------------------------------------------------
Rafał Dajbor napisał(a):
Zresztą wydaje mi się, że jeśli chodzi o kino budujące tożsamość narodową Polaków to na pierwszym miejscu jest Trylogia Hoffmana nakręcona na podstawie Trylogii Sienkiewicza i nie ma bata, żeby jeszcze dłuuuuuuuugo miała się tu dokonać jakakolwiek detronizacja.
Może i była, ale czy jest?
Nie mam pojęcia jak zmierzyć takie budowanie tej TN (tożsamości narodowej) ale nie wydaje mi się by w XXI wieku Trylogia miała aż taką moc. Kto dzisiaj zna i żyje Trylogią?
Już 100 lat temu oceniano ją jako spłyconą wydmuszkę (Prus, Orzeszkowa, Brzozowski, Gombrowicz). Kino, owszem wyborne, ale stricte jako przygodowo-rozrywkowe. Jako mit założycielski, dla mnie, to wręcz lekką parodią zalatuje...

Cytuj:
„Byle Kmicic pojął Oleńkę, a pan Stach Marynię, wszystko da się przetrwać, cały pozostały świat to już tylko tło tej zasadniczej sprawy”
St. Brzozowski

Może nie jestem uśrednionym Polakiem, ale mnie osobiście uformowało zupełnie inne kino. Zresztą czy na pewno Trylogia traktuje o NARODZIE? Raczej to obraz upadku szlachetczyzny i politycznej głupoty, a wręcz prymitywizmu w myśleniu. (Nie mam dokładnych danych, ale szlachta stanowiła max ok. 10% całego narodu.) Mnie to przypomina bardziej jakiś Trzech muszkieterów Dumasa, ot, szlacheckie przygody spod płaszcza i szpady.
Wszystko tam jest sfingowane: prawda historyczna, język, ówczesne dylematy. Mit rzadko kiedy karmi się prawdą, ale niech jest chociaż czymś wielkim i poważnym lub chociaż znakomity literacko.
Dopóki Hoffman traktował to jako przygodówkę (Przygody Pana Michała), było nieźle. Gdy próbował dąć w surmy narodowe (Ogniem i mieczem), wszystko się porozłaziło i wyszedł z tego wręcz epos matrymonialny (pogoń za oblubienicą).
Taka zdziecinniała opowieść była dobra jako remedium w czasie Zaborów, dzisiaj trudno to brać serio, przetrwał jedynie jeszcze, co najwyżej sienkiewiczowski język i tu być może masz najbardziej rację.

Kmicic - właściwie jedyna tam postać z krwi i kości jakoś nigdy nie był moim wzorcem osobowym, co nie znaczy, że nie lubiłem oglądać jego przygód. Moim skromnym zdaniem to już "Krzyżacy" bardziej nadają się na narodowy epos założycielski z jasną dychotomią: my-Polacy i oni-Niemcy, z walną bitwą, łopoczącymi chorągwiami itp.

Choć po prawdzie ci MY- to byli zadziwiająco często Litwini, Czesi, Białorusini, Rusini, Tatarzy etc, zaś wśród ONYCH zdarzali się także Polacy. :)

---------------------------------------------------------------------------------

Idea Kina Narodowego i narodowej sztuki spotkała się z kontrą:

http://kulturaniepodlegla.pl/

Padają tam słowa wręcz niesłychane:
Cytuj:
Nie reprezentujemy żadnej partii ani ideologii. Różnią nas poglądy polityczne, estetyczne i filozoficzne, miejsce zamieszkania i status społeczny. Łączy nas idea kultury niepodległej, wolnej, otwartej, czerpiącej siłę z różnorodności.

Kultura polska jest taka, jacy są Polacy: prawicowa i lewicowa, konserwatywna i awangardowa, patriotyczna i kosmopolityczna, chrześcijańska i świecka. Nie da się zredukować do narzędzia jakiejkolwiek opcji politycznej ani światopoglądowej. Kultura – tak jak demokracja – jest przestrzenią dialogu w duchu poszanowania wolności i różnorodności. A w chwili, gdy demokracja jest zagrożona, staje się depozytariuszem niesionych przez nią wartości.

Od wielu lat politycy w Polsce próbują, używając środków nacisku ekonomicznego, organizacyjnego i wyznaniowego, wykluczyć z publicznego obiegu niezależnie myślących twórców. Tym samym pozbawiają Polaków wolności wyboru i dostępu do kultury.

Na razie trwa walka na manifesty, z tym, że Kultura Niepodległa nie będzie musiała się posiłkować najmitami (Gibsonem, Eastwoodem) bo własnych mają od metra:

http://kulturaniepodlegla.pl/

Jest i Holland, Smarzowski, Skolimowski, Pawlikowski i z setka innych.

PostNapisane: 27 sierpnia 2017, 12:00 

Nie chce mi się dyskutować z tak długaśnym wpisem, tym bardziej w ogóle nie czuję potrzeby rozważań, czy Trylogia się nadaje, czy lepiej "Krzyżacy". :) Jako uparty faktograf muszę tylko dodać, że jeśli "Przygody Pana Michała", to nie Hoffman, tylko Komorowski, zaś jeśli Hoffman, to nie "Przygody pana Michała", tylko "Pan Wołodyjowski".

PostNapisane: 1 września 2017, 16:57 

Rafal Dajbor napisał(a):
Nie chce mi się dyskutować z tak długaśnym wpisem, tym bardziej w ogóle nie czuję potrzeby rozważań, czy Trylogia się nadaje, czy lepiej "Krzyżacy"
A to szkoda, temat wszak ciekawy.
(Ciężkie idą czasy, tekst dłuższy niż 2 zdania momentalnie deklasuje i autuje z dyskusji. Może pisać skrótami i symbolami? :))

PostNapisane: 1 września 2017, 19:08 

Chojrak napisał(a):
(Ciężkie idą czasy, tekst dłuższy niż 2 zdania momentalnie deklasuje i autuje z dyskusji. Może pisać skrótami i symbolami? :))

Niestety tak. To, co bez problemu przejdzie w gazecie czy książce - w internecie razi. Jeśli mam przebrnąć taki wpis - długi, najeżony cytatami, z linkami, w które trzeba kliknąć i zapoznać się z treścią - po czym jeszcze się odnosić do samej treści i do treści z linków, podyskutować, to po paru linijkach siada mi percepcja i odechciewa mi się czytania.

Moje wpisy też nie są jednozdaniowe, ale zamiast dawać linki i cytaty i zmuszać forumowiczów by się z tym borykali - staram się to wszystko podawać w formie pewnych skrótów.

PostNapisane: 12 września 2017, 18:18 

Cytaty i linki (które jeszcze do tego trzeba kliknąć!) rażą w internecie? Muszę to zapamiętać.
;)

Zatem eksperymentalnie, bez linków, cytatów, zdjęć, wytłuszczeń, kursywy,etc. :

Mający kręcić filmy z Eastwoodem i Gibsonem Polska Fundacja Narodowa wydała pierwsze pieniądze - niemałe, bo ok. 4,5 mln dolarów na produkcję bilboardów. Okazuje się, że nie są to jednak bilboardy reklamujące jakikolwiek film...
Na miejscu Gibsona zacząłbym się lekko denerwować, bo mogą roztrwonić jego przyszłą gażę.

PostNapisane: 12 września 2017, 19:57 

Nie napisałem, że w internecie rażą linki, tylko zbyt długi tekst z linkami. Mała różnica.

PostNapisane: 16 września 2017, 00:42 

Rafal Dajbor napisał(a):
Nie napisałem, że w internecie rażą linki, tylko zbyt długi tekst z linkami. Mała różnica.

A zatem :

a) cytaty są często niezbędne, by pokazać na jakie zdanie akurat odpowiadam (jak choćby powyżej), (Zwłaszcza jak ktoś mi nieustannie zarzuca manipulacje i wyrywanie zdań z kontekstu!),
b) linki przydają się, by skierować do całości większego tekstu i/lub uwiarygodnić własny wpis.
c) linki (hypertekst) to ISTOTA internetu i jego kolosalny walor, mam go się wyrzec, bo ktoś ma nań uczulenie?
d) klikać w linki nie ma musu, to tylko opcjonalna możliwość,
e) nie na każdy temat można odpowiedzieć dwoma zdaniami,
f) jest dokładnie odwrotnie niż piszesz, ("co bez problemu przejdzie w gazecie czy książce - w internecie razi"), w internecie informacja jest często bogatsza niż w wersji papierowej, porównaj sobie np. hasła w encyklopedii z Wikipedią, co wiąże się z brakiem ograniczeń "pojemnościowych",
g) nie wiem co może razić w kilkunastu zdaniach, które ktoś pisze specjalnie do ciebie? Długość tekstu to rzecz względna i może ważniejsza od tego jest jego zawartość merytoryczna? Mój wpis z pewnością nie był jakimś gigantem, sam pisałeś sporo dłuższe...
h) jednych zbytek razi, innych wręcz przeciwnie,
i) wytykanie rozmówcy, że mówi "za obszernie" jest dość mało grzeczne,
j) ponoć odechciewa się czytać, siada percepcja, ale mój wpis chyba jednak przeczytałeś, wytykając mi (słusznie) błąd w tytule? A skoro tak, to po co ta tyrada?
k) co najbardziej intrygujące, narzekasz na długie teksty z linkami i cytatami, podczas gdy w rzeczonej mojej polemice był JEDEN cytat i ZERO linków...,
l) postaram się pisać zwięźlej, ale coś mi się widzi, że nie tu jest pies pogrzebany... ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 435 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 37  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]