Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 marca 2021, 00:32 

Posty na Forum KP: 1073
Dziwaczny błąd w zeszłotygodniowej "Polityce" w tekście o Krzysztofie Kowalewskim, autor Juliusz Ćwieluch pisząc o rolach zmarłego aktora u Barei, stwierdza, że w "Misiu" "Kowalewski pojawia się na ekranie zaledwie kilku minut, a do dziś kadry z jego minami służą do seryjnej produkcji memów".
Ćwieluch chyba dawno nie oglądał "Misia", skoro uważa, że rola Kowalewskiego, druga albo trzecia co do wielkości to "zaledwie kilka minut", chyba myli go z Pakiem ;-)

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... cznym.read

PostNapisane: 1 marca 2021, 08:43 

Posty na Forum KP: 6471
Też na to zwróciłem uwagę. Zaskakujący błąd, zważywszy na popularność tego filmu.

PostNapisane: 1 marca 2021, 16:37 

Posty na Forum KP: 1073
karel napisał(a):
Też na to zwróciłem uwagę. Zaskakujący błąd, zważywszy na popularność tego filmu.

Chyba tak jest z kultowymi filmami, że raczej się je zna z cytatów, fragmentów, przypomnianych w różnych kontekstach, a nie regularnego oglądania od początku do końca. I w efekcie takie byki :-)

PostNapisane: 1 marca 2021, 20:50 

Posty na Forum KP: 537
Tym dziwniejsze, że Ćwieluch to autor książki - wywiadu-rzeki z Kowalewskim.
No ale to tak czasami jest, jak pisze nałka. Kultowe filmy często są znane z "najkultowszych" scen. W rezultacie gdzieś ginie w świadomości ich całość. A przecież Kowalewski w "Misiu" to nie tylko "memotwórcza" scena z jego wyrazem twarzy na widok powtórnego wejścia Wesołego Romka w miejsce Palucha. To są te wszystkie początkowe sceny w której ubijają z Tymem cały interes, scena z "Robusiem", scena z Dyrmanem, scena z "Łubu-dubu"... Naprawdę trudno Hochwandera uznać za postać, która w "Misiu" pojawia się na zaledwie kilka minut. Na tyle to się pojawia Zdzisław Dyrman. Zasadniczo.

PostNapisane: 4 marca 2021, 01:09 

To właściwie nie jest stricte błąd, ale coś, od czego ręce opadają... https://e-teatr.pl/10-lat-temu-zmarla-i ... ujaca-9399
Ja rozumiem, że PAP musi spłacać pewną pańszczyznę wobec władzy. Ale pisanie, że przyznawanie się do słuchania Radia Maryja naraziło Irenę Kwiatkowską na "środowiskowy ostracyzm" - nie wiem jak zakwalifikować. Czy to lizusostwo, czy kretynizm autora, czy co...?
Kwiatkowską kochano. Gdy w 2008 roku kręciliśmy w Teatrze Żydowskim benefis Szymona Szurmieja - przywieziono ją by zaśpiewała jedną piosenkę. Byłem inspicjentem (i nieformalnym asystentem reżysera, Dawida Szurmieja) przy tym przedsięwzięciu. Kwiatkowska przyjechała z opiekunką, prowadzona za rękę, bo już była w słabej formie fizycznej (za to w formie aktorskiej - rewelacyjnej). Wszyscy - i aktorzy Teatru Żydowskiego, i występujący gościnnie artyści i to nie byle jacy, bo i Joanna Rawik, i Daniel Olbrychski, i Hanna Śleszyńska, i Piotr Gąsowski, i Jan Machulski - odnosili się do niej jak do zjawiska. Sam czułem się zaszczycony, mogąc mówić do interkomu, że proszę panią Irenę Kwiatkowską o przygotowanie się do wyjścia na scenę. Czytałem multum artykułów o Kwiatkowskiej i nikt nigdy nie śmiał się z niej za to Radio Maryja. Jak temu jakiemuś panu Tomczykowi, kimkolwiek jest, nie wstyd pisać takie brednie?????????
Przypomina mi się dialog Izabeli Dąbrowskiej i Anny Korcz w "Uchu prezesa" (cytuję mniej więcej):
-, To przesada!
-, My w TVP nie znamy tego słowa.
-, Ale to wstyd!
-, Tego też nie znamy.

PostNapisane: 6 marca 2021, 19:54 

Wg TVN24 Andrzej Wajda był autorem filmów nagrodzonych m.in. Oscarem.
Niestety, ale nie. Oscara otrzymał za całokształt, a "Ziemia obiecana", "Panny z Wilka", "Człowiek z żelaza" i "Katyń" miały oscarowe nominacje. Ale filmu Oscarem nagrodzonego to akurat Wajda nie nakręcił.

PostNapisane: 7 marca 2021, 21:09 

Pogłupieli wszyscy z tym umniejszaniem dużych ról? Najpierw Ćwieluch pisze w "Polityce" o Kowalewskim, że w "Misiu" pojawił się w zaledwie kilku scenach, czy jakoś tak, a teraz Agnieszka Niemojewska w Rzeczpospolitej: https://e-teatr.pl/alina-janowska-czaru ... ergii-9542 nazywa rolę Aliny Janowskiej w "Rozmowach kontrolowanych" słowem "epizodzik".

PostNapisane: 24 marca 2021, 12:42 

"Rozrywka" nr 5/2021. Krzyżówka typu eliminatka. Definicja: "Teresa, aktorka z serialu Złotopolscy". No i niestety ażeby rozwiązać ostatecznie krzyżówkę należy tam wpisać "Lipowska". Błędzioch! Teresa Lipowska gra w "M jak miłość", a w "Złotopolskich" to nawet epizodu w jednym odcinku nie zagrała.

PostNapisane: 30 marca 2021, 14:31 

Posty na Forum KP: 1074
W książce Krzysztofa Kalczyńskiego kilka malutkich błędów,z których najbardziej rzucił mi się w oczy Bogusław Kobiela :icon_eek: :icon_mrgreen:

PostNapisane: 2 kwietnia 2021, 12:03 

A ja z kolei zajrzałem do "Na żywo" 12/2021, do artykuły o romansie Piotra Fronczewskiego i Joanny Pacuły na planie "07 zgłoś się" i znalazłem tam zdanie że Fronczewski zagrał w tym odcinku EPIZODYCZNĄ rolę bezwzględnego sutenera.
A ja myślałem, że w tym serialu epizody to grał Mariusz Gorczyński. :-D

PostNapisane: 2 kwietnia 2021, 15:10 

Posty na Forum KP: 1403
Rafal Dajbor napisał(a):
A ja z kolei zajrzałem do "Na żywo" 12/2021, do artykuły o romansie Piotra Fronczewskiego i Joanny Pacuły na planie "07 zgłoś się" i znalazłem tam zdanie że Fronczewski zagrał w tym odcinku EPIZODYCZNĄ rolę bezwzględnego sutenera.
A ja myślałem, że w tym serialu epizody to grał Mariusz Gorczyński. :-D

No co Ty - Gorczyński grał Borewicza :D
A swoją drogą, przypomniał mi się pierwszy błędzioch sprzed lat jaki wyłapałem. Otóż (było to na pewno w zeszłym wieku) w TeleTygodniu na zdjęciu z "Pasażerki" przedstawiającej Annę Ciepielewską i Marka Walczewskiego wyczytałem, że widzimy, owszem, Ciepielewską, ale w towarzystwie Kazimierza Rudzkiego ;)

PostNapisane: 2 kwietnia 2021, 15:41 

Mam ten wycinek w swoich zbiorach w żółtej teczce!!! :-D Dlatego mogę służyć dokładnym przypisem bibliograficznym: "Tele-Tydzień" nr 14/1998, strona 38. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]