Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Kler"
PostNapisane: 19 września 2018, 08:30 

Posty na Forum KP: 6173
niniwa22 napisał(a):
pozytywne recenzje:
...

Rzeczywiście sądząc po tych recenzjach kroi nam się petarda.
Nawet T. Sobolewski  w zachwycie:
Cytuj:
Świetny film, wciągające kino bez chwili oddechu. Polskie kino, począwszy od Szumowskiej („W imię...”), wyczuło wielki temat Kościoła, wywołało na scenę księdza. Tak jak kiedyś, w latach 70., kino przywołało postać robotnika.

http://wyborcza.pl/7,101707,23936182,fe ... oxWyboImg3

Okazuje się, że kino nadal może być ważne i potrzebne. (Oby tylko te wszystkie zachwyty się sprawdziły...)
Ciekawe czy "Kler" zrewiduje zachwyty nad wydmuszkowatą "Zimną wojną" na FFF? Film ważny i z bebechami kontra festiwalowe, wychuchane cacuszko?

Czekam na jakieś kolejne głosy z episkopatu i blokady kin przez oburzonych wiernych.
Brawa dla reżysera dla złamania pewnego tabu, ale jak on zbierze forsę na swój następny film to nie wiem... Chyba, że walnie coś miłego dla Dobrej Zmiany. :-)

----------------------------------------------------------------------------------

BUM!
Oto objawił się kolejny po Braunie REŻYSER z pewnymi, że tak powiem, nieszablonowymi poglądami: Paweł Zastrzeżyński.

W jego ataku na "Kler" dostało się: Gajosowi, Zanussiemu, ewnagelikom, Czterem Pancernym i innym... Na szczęście Królowa Polski im wszystkim rzuca kłody pod nogi.

Cytuj:
"Nieprawdopodobne! Zobacz kto napisał scenariusz filmu „KLER”!
Scenarzystą filmu fabularnego „Kler” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego był zastępca dyrektora VII Prywatnego LO i Gimnazjum Nr 8 im. M. Reja w Krakowie. Szkoła, która jest powołana przez społeczeństwo ewangelickie Krakowa.

Kim są protestanci?"

i dalej czytamy:
Cytuj:
"Trzeba chronić Kościół jak swoją matkę, która jest wyzywana i poniżana, przez zorganizowane struktury zła – jak nazwał je Jan Paweł II.

Jednak coś dziwnego dzieje się z tą filmową produkcją, jakby wór trucizny, który ma być zaaplikowany polskiemuspołeczeństwu, gdzieś po drodze do premiery rozsypywał swą zawartość.

Dzieje się tak, bo Królowa Polski nie zostawi swoich w biedzie!"

http://telewizjarepublika.pl/nieprawdop ... 69857.html

Dziwy nad dziwami. Ewangelicy, Rzehak, Smarzowski i reszta ekipy widać NIE SĄ Polakami...

Ale ten znakomity recenzent telewizjarepublika.pl ma i inne tropy:
Cytuj:
"na uwagę zasługuje jeszcze rola Janusza Gajosa, kiedyś Janka z Czterech Pancernych. Może warto przypomnieć, że to już schyłek kariery i warto by poza kunsztem aktorskim zadbać o coś więcej niż tu na ziemi. Bo w niebie nie dadzą się pewnie nabrać na te triki, że RUDY jest na 102 i zwycięży bramy piekielne"

http://telewizjarepublika.pl/quotklerqu ... 69754.html

Krakałem nie tak dawno, że Zanussi zapłaci za swój "niecny" czyn. No i proszę:
Cytuj:
"Postkomunistyczni tajni współtwórcy filmowi, do których bez najmniejszego wątpienia należy Krzysztof Zanussi, nie ważne jaką maskę danego roku przywdziewają, są odpowiedzialni za bandycki skok na sumienia dzisiejszych 40-50-latków. Poziom oszustwa, jaki został zaaplikowany z ekranów filmowych, gdzie tworzyli komunistyczni filmowcy, w skutkach był niezwykle dramatyczny."

http://telewizjarepublika.pl/lamusy-w-c ... 70147.html

Mocne? (Swoją drogą "postkomunistyczny tajny współpracownik filmowy" - perełka!) Zanussi, Wajda, Kieślowski wykonali bandycki skok na moje sumienie. Nie wiedziałem aż do dzisiaj!

Zastrzeżyński.nie bierze jeńców:
Cytuj:
"Mamy rok 2017, a te upiory przeszłości ciągle tak wyraźnie obecne. Ich nieśmiertelny duch cały czas zmusza, aby oddać im cześć. Aby klęczeć i bić im pokłon, bo oni tacy wielcy. Ty malutki. Ty nikt - pisze Paweł Zastrzeżyński.
Ośmieliłem się powiedzieć głośno, aby sztandar Andrzeja Wajdy wyprowadzić. Zwróciłem uwagę, że polskie kino to postkomunistyczny relikt, który nie istnieje na świecie, że Andrzej Wajda obecny jest tylko w pamięci Polaków.
...
Ja nie oddaję moczu wprost, jak oni na sztandary przeszłości, chcę aby po prostu odeszli. Aby te wraki przestały straszyć swoim archaizmem. Czy ktoś naprawdę ostatnio oglądał „Człowieka z żelaza”? Naprawdę? To przecież czysta rdza. Owszem ten duch „moralnego niepokoju” wyraźnie obecny. Rozumiem co dawniej ludzi mogło fascynować. Ale przecież wtedy byliśmy NIEWOLNIKAMI. To było wyświetlane na białym prześcieradle w komunistycznym obozie. Po projekcji musieliśmy wracać na wielopiętrowe prycze. I dziś mam dalej to robić? Mam to czcić?"

http://telewizjarepublika.pl/zastrzezyn ... 43343.html

Przyznaję, że lekko przysiadłem z wrażenia.
To nie jest jakiś anonimowy hejter, czy anarchista, tylko reżyser, gorący katolik, piszący pod nazwiskiem recenzent szanowanej (tu troszkę szarżuję...) i mającej wielkie ambicje prorządowej stacji TV. Może to jakiś nieślubny syn mitycznego Pana Andrzeja, co go Sten usilnie i nieudolnie lansował onegdaj na zeszłym Forum?

Ostatnio edytowano 19 września 2018, 10:22 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 września 2018, 10:21 

Posty na Forum KP: 6471
Ten plakat też całkiem, całkiem... Choć z drugiej strony metafora bardzo mało subtelna. :icon_idea:
Obrazek

PostNapisane: 19 września 2018, 10:24 

Posty na Forum KP: 537
Pan Zastrzeżyński jest jeszcze bardziej podejrzany. Nosi to samo nazwisko co aktor grający dobrego komunistę w "Popiele i diamencie" komunistycznego Wajdy. Więc niech nie podskakuje, bo ja go zlustrowałem w sekundę. :-D

PostNapisane: 19 września 2018, 10:24 

Plakat jest świetny i wieszczę mu spory sukces. Chętnie bym sam taki zdobył. Ale czy wyjdzie ci on na ulicę?
Ciekawe swoją drogą czasy, no nie?

Rafal Dajbor napisał(a):
Pan Zastrzeżyński jest jeszcze bardziej podejrzany. Nosi to samo nazwisko co aktor grający dobrego komunistę w "Popiele i diamencie" komunistycznego Wajdy. Więc niech nie podskakuje, bo ja go zlustrowałem w sekundę. :-D

Sam się do tego przyznaje, acz z nieśmiałością pewną:
Cytuj:
Brat mojego dziadka grał Szczukę w „Popiele i Diamencie”. Naprawdę chciałem ten temat zostawić.

http://telewizjarepublika.pl/andrzej-wa ... 43259.html
Oczywiście, że zostawić. Niewygodne fakty się zostawia. To już powszechna norma państwowa.

Ten pogromca kina PRL-u pochodzi z rodziny PRL-owskiego aktora.
Ten WajdaKiller jest absolwentem szkoły Wajdy.

I waląc w swój matecznik sumienie ma niezmiennie czyste, jak to u moralisty bywa.

Cytuj:
Paweł Zastrzeżyński (44 lata) – reżyser filmowy, scenarzysta, producent. Ostatni film i książka Jeden Pokój o dr Wandzie Półtawskiej, wyprodukowany niezależnie, sprzedany w nakładzie 30 000 szt. Ukończył szkołę reżyserii Andrzeja Wajdy. Współpracownik prof. Grzegorza Królikiewicza. Współorganizator sztabu akcji Deklaracji Wiary. Inicjator nadania dr Wandzie Półtawskiej tytułu honorowego obywatela miasta Limanowa, oraz odznaczenia Orderu Orła Białego. Autor książki FOUND - The story of Wanda Poltawska's guidance. Obecnie pracuje nad filmem fabularnym Wyspa W. Motto życiowe: w twórczości nie idę na żaden kompromis.

Facet bez ogródek wykłada swoje credo:
Cytuj:
To naprawdę dobry biznes. Co jeszcze istotne, świat dla polskich filmowców jest otwarty, tylko trzeba pamiętać, że celem ma być film i sprzedaż biletów. Nie biurokracja i wewnętrzne układziki.

Skąd zatem u niego szpile dla "Kleru"? Wszak wygląda, że sprzedaż biletów będzie całkiem niezła.
Może mu chodzi o to, że to nie on go zrobił?

PostNapisane: 19 września 2018, 10:49 

Chojrak napisał(a):
Plakat jest świetny i wieszczę mu spory sukces. Chętnie bym sam taki zdobył.

Ale to jakiś potężny problem zdobyć taki plakat? Jak chcesz to Ci mogę jakoś spróbować wziąć jeden egzemplarz i przesłać.

PostNapisane: 19 września 2018, 10:53 

Posty na Forum KP: 2675
Ton wypowiedzi Zastrzezynskiego nieodparcie kojarzy mi się z manifestami rosyjskich futurystów.

PostNapisane: 19 września 2018, 10:58 

Figura stylistyczna z Gajosem którego nie wpuszczą do nieba na czołgu mnie osobiście kojarzy się z idiotą, a nie z futurystą. :-)

PostNapisane: 19 września 2018, 11:02 

Chodziło mi raczej o tonację "dałoj waszu proszłoje!".

PostNapisane: 19 września 2018, 11:06 

@Holt_
Cytuj:
Ton wypowiedzi Zastrzezynskiego nieodparcie kojarzy mi się z manifestami rosyjskich futurystów.

Jak myślisz, czy G. Braun snujący opowieści, że Yoda (z Gwiezdnych Wojen) był ukrytym Żydem, to chyba też podobna półka futurystyczna?

A był (ten Smarzowski) taki fajny, amerykański:

https://twitter.com/Pazdziernikowa/stat ... 5842439170

PostNapisane: 19 września 2018, 11:10 

Chojrak napisał(a):
@Holt_
Cytuj:

Jak myślisz, czy G. Braun snujący opowieści, że Yoda (z Gwiezdnych Wojen) był ukrytym Żydem, to chyba też podobna półka futurystyczna?

To bardziej Witkacy.

PostNapisane: 19 września 2018, 16:50 

Chojrak napisał(a):
ale jak on zbierze forsę na swój następny film to nie wiem... Chyba, że walnie coś miłego dla Dobrej Zmiany.

Minister Gliński się pochwalił z dumą, że nie dał ani grosza na ten film, zaś Smarzowski to potwierdził, więc myślę, że da radę tak samo jak z "Klerem", bez wsparcia ze strony władz partyjnych.

A ja zajrzałem w obsadę i zobaczyłem na drugim planie tabun koleżanek i kolegów, więc chyba hycnę do kina. :-)

PostNapisane: 19 września 2018, 18:16 

Teraz dopiero rzuciło mi się w oczy zdanie "Andrzej Wajda obecny jest tylko w pamięci Polaków".

Hm, a Visconti pewnie tylko Włochów, co nie przeszkadza mi znać jego filmy...

Przypomniał mi się taki daaaawny artykuł w prlowskiej "Rzeczywistości" (tygodnik "Rzeczy" zapewne coś mówi fanom Barei), gdzie pewien dziennikarz (Pardus?) oburzał się na ranking Polityki, która wybrała wtedy głosami czytelników ileś tam książek na 40 lecie PRL.
Ten dziennikarz był zdegustowany, że Polityka śmie przyznawać, iż w Polsce są tacy, którzy czytają Andrzejewskiego, Brandysa czy poezję Miłosza. I miał gdzieś, czy głosują na "Popiół i diament" czy na "Miazgę" (głosowali na "PiD"), chodziło mu o samo wymienienie nazwiska antykomunistycznego twórcy.

Mam wrażenie, że w tych tekstach Pana Z słyszę gdzieś echa tamtego artykułu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]