Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 listopada 2024, 01:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 marca 2017, 09:23 

Posty na Forum KP: 6173
Rafal Dajbor napisał(a):
A może zamiast domagać się usunięcia tematu w całości - zaprzestałbyś wpisywania tu produkowanych przez wariatów, plagiatorów i mitomanów insynuacji? Taka mała propozycja
:)
Popieram!
Zresztą apelować o likwidację własnego wątku? Toż to wręcz literalne samobójstwo... ;)
Czekam (chyba nie ja jeden?) na pierwsze recenzje tych, co obejrzeli film. Zwłaszcza już ze strony inicjatora, który zapewnił, że takie filmy ubóstwia.

PostNapisane: 27 marca 2017, 11:04 

Posty na Forum KP: 629
Chojrak napisał(a):
Zresztą apelować o likwidację własnego wątku? Toż to wręcz literalne samobójstwo... ;)

Chojrak napisał(a):
... takie filmy ubóstwia.

Ja takich filmów nigdy nie oglądałem.

Acha, czyli im wolno robić osobiste wycieczki? A to ja za to dostałem ostrzeżenie!
Tak, M...?

PostNapisane: 27 marca 2017, 11:20 

Posty na Forum KP: 537
Serio Kolego Paj nie widzisz różnicy między apelem byś nie wrzucał tu cytatów ze świrów i mitomanów lub słowami krytycznymi wobec faktu, że proponujesz likwidację założonego przez siebie wątku, a pisaniem do kogoś "gdybyś to nie był ty to bym się nie porzygał"???? Lub używaniem wobec rozmówcy słowa "młotek" w wołaczu? Naprawdę uważasz że jedno i drugie zasługuje na takie samo ostrzeżenie od Admina???? Serio tak myślisz?????

PostNapisane: 27 marca 2017, 13:10 

Posty na Forum KP: 6173
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Ja takich filmów nigdy nie oglądałem.

Ale wszak nie mogłeś się nań doczekać?
Cytuj:
Jestem bardzo ciekaw takiego kina i nie mogę doczekać się swojego komentarza.

No więc ja również nie mogę się doczekać Twojego komentarza. :)

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Acha, czyli im wolno robić osobiste wycieczki? A to ja za to dostałem ostrzeżenie!
Tak, M...?
Nie bardzo widzę zrozumiałeś oględną przyganę Admina. "Osobiste wycieczki" w żargonie dyplomatycznym, znaczą na polski chamskie odzywki i brutalne, skatologiczne ataki na jakiegoś forumowicza. Czyżby ktoś cię tak zaatakował? Raczej mało możliwe...

PostNapisane: 29 października 2017, 10:11 

Posty na Forum KP: 3391
Wczoraj obejrzałem i... jednego już jestem pewien. To, o czym piszą koledzy od dłuższego czasu nie jest snem i marą... mamy już oficjalnie nowy nurt w polskiej kinematografii - kino narodowe. "Wyklęty" to jeden z przedstawicieli - choć to "Smoleńsk" będzie tym prekursorem (jak "Pokolenie" Wajdy dla Szkoły Polskiej). Film Łęckiego (abstrahując od jego wartości merytorycznej a koncentrując się jedynie na artystycznej) jest po prostu słaby i siermiężny. W wielu momentach wręcz nużący. Polecałbym omijać szerokim łukiem. Moja ocena 2/10.
Pozdrawiam serdecznie ;)

PostNapisane: 3 grudnia 2017, 13:16 

Posty na Forum KP: 2318
Wprawdzie film oglądałem już dosyć dawno niemniej moim zdaniem jest on już co najmniej o klasę lepszy od fatalnej "Historii Roja". Tu dalej widać wiele braków, co jest zrozumiałe przy tak ograniczonym budżecie, niemniej sama historia, choć momentami nużąca i przydługa spokojnie da się obejrzeć. Nie towarzyszyło mi tu takie zażenowanie jak w poprzedniku. Może z czasem doczekamy porządnego filmu o żołnierzach wyklętych, choć patrząc na wynik frekwencyjny "Wyklętego" to sam temat chyba traci na popularności. Szkoda, bo jest to materiał na naprawdę dobre kino historyczne.

5,5/10

PostNapisane: 3 grudnia 2017, 15:56 

Posty na Forum KP: 629
Film dla mnie dobry, łatwo udało mi się wczuć w rolę bohatera i nie trzeba było bardziej kombinować z fabułą moim zdaniem aby to lepiej pokazać. Wycinając końcówkę albo zrobić dwie wersje zakończenia np. kinową i tv z i bez byłoby lepiej.

PostNapisane: 3 grudnia 2017, 19:48 

Posty na Forum KP: 6471
Jak to powiedziała jakiś czas temu Agnieszka Holland: najlepszy film o "wyklętych" nakręcił A. Wajda i było to już dość dawno temu - "Popiół i diament". ;)

PostNapisane: 3 grudnia 2017, 20:44 

Posty na Forum KP: 2318
W pewnym sensie tak, jednak chodzi o kilka powojennych lat. :)

PostNapisane: 10 marca 2019, 18:50 

Przemogłem się i obejrzałem. Nie jest to film tragiczny, ale jednak kiepski. Wojciech Niemczyk w roli tytułowej zupełnie bezbarwny, Łukaszewicz czy Gogolewski dostali takie role, że praktycznie nie mieli nic do zagrania. Kiepski montaż, słabe dialogi, groteskowy Chabior i równie karykaturalni ubowcy oraz wszyscy inni po stronie władzy ludowej, którzy dla podkreślenia swej wrażości w zasadzie nie są w stanie wypowiedzieć ani jednego zdania bez bluzgów. Dla odmiany "wyklęci" grubym słowem w zasadzie się nie plamią. Do tego jest jeszcze oczywiście fałszywy Żyd, który przeszedł na ciemną stronę mocy. Czary goryczy dopełnia fatalna końcowa sekwencja współczesna z Rayzacherem i Kaczyńskim Lechem (?). Ładne są zdjęcia, muzyka, dobrze zrealizowane sceny walk, ale ogólnie kiepsko, bez polotu i sztampowo.
4/10.

P.S. Jeśli - tak jak słyszałem i czytałem także w tym wątku - "Wyklęty" jest lepszy od "Historii Roja", to tego drugiego filmu aż boję się oglądać...

PostNapisane: 21 marca 2019, 10:27 

Posty na Forum KP: 2675
Obejrzałem i ja w jakiejś telewizji, chyba Historia.
No fatalnie jest.
Takie filmy powodują, że w moich oczach pięknieją takie produkcje, jak "Sam pośród swoich" czy "Wierne blizny", które w latach 80ych uważałem za filmy słabe.

Schematyczność tych wszystkich Rojów i Wyklętych jest na miarę schematyczności produkcji typu "Niedaleko Warszawy" czy "Cienia", z tym że tamte były przynajmniej dobrze zagrane i miały ciekawe scenariusze.

Propagandę też trzeba, do cholery, umieć robić.
A jak najważniejszym sprzętem na planie jest klęcznik z napisem "Reżyser" to wychodzi to, co wychodzi.

PostNapisane: 21 marca 2019, 10:32 

Holt_ napisał(a):
czy "Wierne blizny"

"Wierne blizny" obejrzałem niedawno. Faktycznie "Wyklęty" wypada przy nich bladziutko, choć przecież film Olszewskiego to też nic wielkiego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]