Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 marca 2017, 10:08 

Posty na Forum KP: 6173
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Polowań tam było tyle co nic, chyba że obaj oglądaliśmy inne filmy. Więc po co ten kij w mrowisko?
Serio?
Polowaniem przesiąknięty jest cały film. Główni protagoniści bohaterki to myśliwi, głównym zalążkiem napędowym wydarzeń jest polowanie. Najpierw myśliwi polują na zwierzęta, potem ktoś poluje na myśliwych. Ten film to jedno wielkie polowanie.
Niemal przez cały film są przebitki uciekającej zwierzyny, odgłosy nagonki, obrazy ginących zwierząt, czy zdjęcia rozkładającej się padliny. Wręcz są momenty, gdy wydaje się, że film pokazywany jest oczami dzikich zwierząt, które są milczącymi świadkami zdarzeń i może nie tylko świadkami? Dla dzikich zwierząt polowanie jest stanem ciągłym i permanentnym (nie bardzo znają przecież kalendarz polowań, a do tego dochodzą wnyki kłusowników). Śmierć, zagrożenie, lęk przed człowiekiem zagraża im ZAWSZE.
Istotnie, wygląda, że byłeś na czymś zupełnie innym w kinie niż ja.

Holland (zdecydowanie zbyt) grubą i wyraźną kreską oddziela myśliwych od reszty. Nie ma nikogo z pozytywnych postaci, kto poluje. I na odwrót: myśliwi są pozbawieni jakichkolwiek pozytywnych cech, to wręcz diabły w oczach Duszejko.
Recenzenci trafnie wyłapali sens filmu:
Cytuj:
Motywem „Pokotu” jest potępienie myśliwych, którzy zabijają zwierzęta dla rozrywki. ...
...
Mężczyźni zabijają z upodobaniem, a ponieważ mają władzę i pieniądze, więc mogą bez najmniejszych konsekwencji łamać prawo
...
Z jednej strony prawie święta obrończyni zwierząt. Po drugiej myśliwi, obrzydliwe samce, które do polowań dodają całą gamę tradycyjnych wad: pijaństwo, brutalność wobec kobiet, kombinatorstwo.

Myśliwi i polowania nie są jedynymi wątkami filmu, ale zdecydowanie najważniejszymi - są oni symbolem wszystkiego, co złe.

Pai-Chi-Wo napisał(a):
przygotowałeś sobie gruncik pod dyskusję z jedną tutaj osobą.
Ale, co - obawiasz się, że z innymi już nie będę rozmawiał? :)
O ile pamiętam, dyskutuję z każdym, kto ma coś do powiedzenia. Bez obaw.

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Najweselsza rola:
Gierszał w roli minimalisty Dyzia
To prawda, ale jakby z innej konwencji wzięta, niż reszta filmu.

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Druga najweselsza rola Boros Sznajder
scena erotyczna podstarzałych aktorów - bez golizny - nie do zapomnienia.
Akurat Baros, jak dla mnie do wyrzucenia. Nie było tam żadnej chemii, nie to co z Matogą... Dziwne rozwiązanie, może tak było w książce?

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Warta dyskusji czy zadumy scesja pani bohaterki z księdzem z ambony
No właśnie...
Zwłaszcza, że kościół instytucjonalny stoi murem za myśliwymi od wieków, ale i tu widać pęknięcia:
Cytuj:
Franciszkanin o. Stanisław Jaromi, że „najprawdopodobniej myślistwo to grzech przeciw trzeciemu przykazaniu, sięgający głęboko, do samego sensu szabatu. Będąc formą rozrywki, rekreacji i wypoczynku, traktowane jako sport lub hobby, łowiectwo staje się grzechem przeciw istocie Bożego projektu, jakim jest całe stworzenie, nie wyłączając z niego człowieka”.

Cytuj:
„Czerpanie przyjemności z samego zabijania zwierząt jest chore, niemoralne i niegodne chrześcijanina” – napisał ostatnio na forum rozmawiamy.jezuici.pl jeden z ojców.

Cytuj:
Nie od dziś jestem zdania, że myślistwo współcześnie to rodzaj etycznej dewiacji. Nie spełnia dziś bowiem żadnych zasadnych kryteriów. Nie jest niezbędne do przetrwania człowieka: do pozyskania pożywienia i ubrania, jego rola w tzw. regulacji ekosystemu jest bardzo wątpliwa, mnożą się wątpliwości na tle skomercjalizowania polowań, trudno też znaleźć coś zasługującego na etyczny poklask w czerpaniu przyjemności z zadawania śmierci jakiejkolwiek żyjącej istocie.
Szymon Hołownia

Widać, bambinizm dyskretnie i powoli wdziera się TAKŻE w myślenie duchownych i świeckich "ewangelistów".

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Doszukiwanie się jakieś polityki tutaj to głupota.
Tylko pozornie, bo choć myśliwi mają poparcie politycznych elit ze wszystkich stron, to już wegetarianizm kulturowy ma wyraźne gradienty na mapie politycznej. (Ekoterrorystami są raczej wstrętni lewacy, niż szanowani powszechnie konserwatyści). A to z tej strony idzie zagrożenie dla myśliwych, z czego powoli zaczynają sobie zdawać sprawę.
Film Holland JEST polityczny, bo jest także filmem o sposobie sprawowania władzy.

P.S.
Jest taki niepisany zwyczaj, że stawiamy notę od 1-10, więc gdybyś był uprzejmy...

PostNapisane: 5 marca 2017, 22:16 

Posty na Forum KP: 256
Chojrak napisał(a):
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Druga najweselsza rola Boros Sznajder
scena erotyczna podstarzałych aktorów - bez golizny - nie do zapomnienia.
Akurat Baros, jak dla mnie do wyrzucenia. Nie było tam żadnej chemii, nie to co z Matogą... Dziwne rozwiązanie, może tak było w książce?

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Warta dyskusji czy zadumy scesja pani bohaterki z księdzem z ambony
No właśnie...
Zwłaszcza, że kościół instytucjonalny stoi murem za myśliwymi od wieków, ale i tu widać pęknięcia

Tak było w książce.

W książce było kilka śmiesznych fragmentów, ale mnie najbardziej rozbawił właśnie ten w kościele.

Żeby nie było, książkę oceniłem 6/10. Chciałbym w tym tygodniu wybrać się do kina,
wówczas napiszę być może ciut więcej.

PostNapisane: 7 marca 2017, 20:31 

Posty na Forum KP: 629
hakuu napisał(a):
Chciałbym w tym tygodniu wybrać się do kina,
wówczas napiszę być może ciut więcej.

Przydało by się jeszcze kilka recenzji od oglądających. Bardzo ciekaw jestem tych chojrakowych gradientów na mapie politycznej. :shock: Wątek zdaje się być rozwojowy. Jak się który zepnie to mu jeszcze mediana wyjdzie. :lol:

PostNapisane: 8 marca 2017, 14:51 

Posty na Forum KP: 1073
Dziwne mam odczucia po seansie. Przede wszystkim pomysł był rewelacyjny - dojrzała kobieta trochę odrzucona przez społeczeństwo jako główna bohaterka i morderstwa ludzi, którzy zabijają i torturują zwierzęta. Piękna przyroda, rewelacyjne zdjęcie, znakomita muzyka, sprawna reżyseria, dobre aktorstwo.... Ale czegoś zabrakło, nie do końca wiem czego.

Są tu sceny wielkie i fragmenty zwyczajnie nudne. W tej historii był naprawdę wywrotowy potencjał, a wyszedł film grzeczny, czego najlepszym świadectwem ostatnia - okropna - idylliczna scena. Agnieszce Mandat pod względem aktorskim nic nie można zarzucić, ten film to jej triumf, ale wydaje mi się, że została źle obsadzona, że tutaj potrzebna była aktorka z większą charyzmą, wewnętrznym gniewem, która byłaby w stanie lepiej uwiarygodnić także romansowy wątek. Wówczas to byłby inny - lepszy - film.
Ogólnie aktorsko nie jest źle, świetne powroty (Zborowski!), zaskakująco dobry Gierszał, tylko czeski aktor Miroslav Krobot fatalny i źle dobrany, cały wątek z jego udziałem właściwie do wymiany.

PostNapisane: 8 marca 2017, 17:02 

nałka napisał(a):
tylko czeski aktor Miroslav Krobot fatalny i źle dobrany, cały wątek z jego udziałem właściwie do wymiany.
Prawda?
Też kompletnie nie rozumiem tej zażyłości głównej bohaterki, ewidentny błąd dramaturgiczny. Bo przecież Matoga...
A jak wyceniasz całokształt w naszej punktacji?

PostNapisane: 8 marca 2017, 18:25 

Chojrak napisał(a):
Też kompletnie nie rozumiem tej zażyłości głównej bohaterki

Kulisów scenariusza nie znam, telefonu do Agnieszki Holland nie posiadam. Ale próbuję zgadywać,
że Miroslav Krobot (Boros Sznajder) właśnie taki miał być. Wykładowca nauk o owadach, całkowicie poświęcony swojej pracy w terenie. Musi szybko ukończyć tu pracę aby zdążyć na uczelnię. Być może stąd fizycznie zaniedbany, prawdopodobnie też od dawna samotny.
Ja tę zażyłość z główną bohaterką zrozumiałem, jest tam szczególny tego moment kiedy odważnie proponuje ona znajomość. Co ich łączy oczywiście miłość do jak by tu powiedzieć i nie skłamać planety Ziemi! Mówi on coś takiego (z pamięci), w swojej pysze uważasz, że masz wolna wolę a u owadów to tylko działanie a ich Bogiem jest samolubny, czy też egoistyczny gen.
Gen. - genialne! :D

PostNapisane: 9 marca 2017, 13:25 

Posty na Forum KP: 1073
Chojrak napisał(a):
nałka napisał(a):
tylko czeski aktor Miroslav Krobot fatalny i źle dobrany, cały wątek z jego udziałem właściwie do wymiany.
Prawda?
Też kompletnie nie rozumiem tej zażyłości głównej bohaterki, ewidentny błąd dramaturgiczny. Bo przecież Matoga...
A jak wyceniasz całokształt w naszej punktacji?

Chyba 7,5/10, bo to jednak jest "coś". Problem z tym filmem wynika pewnie także z tego, że oczekiwania były bardzo dużo, bo to jednak Holland, Tokarczuk, nagroda w Berlinie itd.

PostNapisane: 9 marca 2017, 14:31 

Na zachętę do dyskusji dwie kolejne recenzje:

Cytuj:
Najnowszy film Agnieszki Holland można odczytywać wyłącznie jako dość groteskową próbę upodlenia Polaków.
...
Polak to świnia, niszczy Niemców i Niemki, zabiera im ziemie, a teraz jego wnukowie mordują w prastarych niemieckich lasach niemieckie dziki, sarny i zające.

http://www.pch24.pl/pokot--niekryta-opc ... z4apaNxdbW

Wytrawny recenzent wykrył, że Niemiaszki współpłacili, a do tego współproducentem była ....Agora. No i wszystko jasne! ;)

Cytuj:
Czasami bywa tak, że oglądasz film, wszystko rozumiesz, ale w sumie to nie wiesz co myśleć. I to właśnie idealnie określa moje odczucia po seansie Pokotu Agnieszki Holland.

http://ichabod.pl/nie-mam-pojecia-co-ja ... yli-pokot/

Tu uwaga, bo są na końcu spojlery... Ale generalnie podzielam zdanie tego videoblogera: też mam wiele niejasności co do zakończenia.

PostNapisane: 9 marca 2017, 15:23 

pch24

Ten katolicki kapłan z filmu był z pewnością punktem zapalnym to takiej oceny filmu. Bo czegoś takiego nigdy w polskim filmie wczesniej nie było. Są środowiska dla których kościół to rzecz święta i stoi ponad wszelką krytyką. Jakiś czas temu internet obiegła informacja o biskupie z Watykanu o nazwisku nie pamiętam, który publicznie poparł GMO i to co się składa na Codex Alimentarius.
Napisałem wtedy do Polonia Christiana dlaczego milczą i nie piętnuja takich postaw w kościele. odpowiedzi nie otrzymałem. Tym samym dałem sobie z tymi "wolnymi mediami" spokój.

PostNapisane: 9 marca 2017, 17:13 

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Ten katolicki kapłan z filmu był z pewnością punktem zapalnym to takiej oceny filmu. Bo czegoś takiego nigdy w polskim filmie wczesniej nie było. Są środowiska dla których kościół to rzecz święta i stoi ponad wszelką krytyką.
Istotnie, pierwszy raz widziałem taki sprzeciw i nieposłuszeństwo Kościołowi.
Mało tego,
UWAGA SPOILER:

Chociaż nie, w "Lawie" Holoubek wygrażał samemu Bogu. Ktoś pamięta wtedy pikiety i oburzenie Kościoła?

Pai-Chi-Wo napisał(a):
... internet obiegła informacja o biskupie z Watykanu o nazwisku nie pamiętam, który publicznie poparł GMO i to co się składa na Codex Alimentarius.
Napisałem wtedy do Polonia Christiana dlaczego milczą i nie piętnuja takich postaw w kościele.
A to GMO jest sprzeczne z nauczaniem Kościoła?
Może lepiej niech w sprawach naukowych się nie wypowiadają? Mieli sporą wtopę z Giordano Bruno...

Wchodzę na stronę PAN-u i co tam widzę?
Cytuj:
Stanowisko Watykanu wobec GMO

WATYKAN NIE JEST PRZECIWNY GMO!

http://www.kbiotech.pan.pl/PL/32-aktual ... -wobec-gmo

-----------------------------------------------------------------------

Myśliwi zupełnie niepotrzebnie sarkają na "Pokot", okazuje się, że Holland mocno ulukrowała ich obyczaje.
Rzeczywistość jest dużo gorsza:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ow-to.html

Cytuj:
- To jest rozrywka marginesu społecznego. Ustawione polowanie, czyli zabijanie hodowanych, zdezorientowanych zwierząt jest dobitnym dowodem na troglodytyzm myśliwych, którzy uzależnieni są od przyjemności samego zabijania i uzależniają od tego swoje dzieci – tłumaczy prof. Andrzej Elżanowski, zoolog i bioetyk z Uniwersytetu Warszawskiego.

Cytuj:
Strzelanie do wyrzuconych z klatek ptaków... nie wiem jak to nazwać... to trąci jakimś zboczeniem - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską. - To totalna aberracja. Byłem zszokowany jak to przeczytałem. Wiem, że takie rzeczy się odbywają, ale nie sądziłem... jestem wciąż w szoku. To nie jest normalne. To nie ma nic wspólnego z myślistwem - ocenia Wajrak.

PostNapisane: 13 marca 2017, 13:00 

Varga dość krytycznie o "Pokocie":
http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290, ... varga.html

Cytuj:
Cóż jednak począć z tym mam, że gdy obejrzałem „Kobietę samotną” Holland, to pozbierać się z podłogi nie mogłem, a po „Pokocie” wyłącznie zniewalającą senność odczuwałem? Co mam uczynić z tym, że „Aktorzy prowincjonalni” powalili mnie na deski, a „Pokot” nawet nie musnął?

PostNapisane: 13 marca 2017, 19:10 

Posty na Forum KP: 537
A ja w Zakopanem byłem, gdzie Tygodnik Podhalański organizował w całkiem znanym kinie Giewont jakieś takie specjalne seanse "Pokotu", że to była nagroda, czy coś, ale nie śledziłem tego specjalnie. Wiem, że było.

Biedny Varga... Tak się bidak męczy, hamletyzuje nad schabowym. A są dwa proste rozwiązania:
1. Nie jeść mięsa
2. Jeść i nie mieć wyrzutów sumienia. :)
Takie proste. A on się męczy. Ech. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]