Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 października 2016, 13:19 

Posty na Forum KP: 2318
Ale to już pewnie po części nasza wina, że rodacy nie potrafią się tam wypromować czy wzajemnie wspierać a przecież mamy tam aż 10 milionową Polonię. Zresztą taki sam problem ma wiele europejskich krajów i nie ma za dużo osób którym udałoby się tam zaistnieć jak choćby Penelopie Cruz czy Javierowi Bardem. Jak już jesteśmy w temacie to trochę rozbawiła mnie książka "Pollywood. Jak stworzyliśmy Hollywood" w której to niby Polacy stworzyli fabrykę snów. :lol:

PostNapisane: 19 października 2016, 13:31 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
Jak już jesteśmy w temacie to trochę rozbawiła mnie książka "Pollywood. Jak stworzyliśmy Hollywood" w której to niby Polacy stworzyli fabrykę snów. :lol:

A dlaczego rozbawiła? W stwierdzeniu o stworzeniu Hollywood z pewnością jest dużo przesady, ale nie sposób zaprzeczyć, że Polacy, zwłaszcza żydowskiego pochodzenia, mieli spory udział w powstawaniu amerykańskiego centrum kinematografii.

PostNapisane: 19 października 2016, 13:38 

Dlatego że ich związek z polskością wynikał zwykle wyłącznie z miejscem urodzenia. Nazwiska z tej książki są raczej dowodem na fenomen ludności żydowskiej zamieszkującej głownie na terenie Europy środkowo wschodniej w tym Polski która w tym czasie była pod zaborami.

PostNapisane: 19 października 2016, 14:34 

Posty na Forum KP: 629
Książka Pollywood dostaje sromotne cięgi w komentarzach na lubimyczytac.pl

P.S.
[do powyższego]
A to Wy nie wiecie co to jest lobby żydowskie w USA i jak to działa?
Ostatnia widziałem w tv Obamę w jarmułce na pogrzebie Ariela Sharona (chyba?)

PostNapisane: 19 października 2016, 14:55 

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Książka Pollywood dostaje sromotne cięgi w komentarzach na lubimyczytac.pl

Ja tej książki nie czytałem, więc na temat jej wartości się nie wypowiadam. Chciałem sie jedynie dowiedzieć, co Marian widzi w niej zabawnego i odpowiedź otrzymałem.

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Ostatnia widziałem w tv Obamę w jarmułce na pogrzebie Ariela Sharona (chyba?)

Blisko. To był Szimon Peres. Pewnie rozbawiłaby go ta pomyłka, bo był laureatem pokojowego Nobla, podczas gdy Szaron uchodził zawsze za tzw. jastrzębia.
W tym, że Obama wystąpił przy tej okazji w jarmułce nie widzę niczego dziwnego: w końcu był to żydowski pogrzeb, który odbył się w Izraelu. Prezydent USA zrobił to zapewne z szacunku dla zwyczaju i tradycji i nie doszukiwałbym się akurat w tym przypadku żadnych podtekstów. Przypominam, że swego czasu prezydent Kwaśniewski na uroczystościach w Jedwabnem również miał na głowie to charakterystyczne nakrycie.

PostNapisane: 19 października 2016, 15:02 

karel napisał(a):
Blisko. To był Szimon Peres. Pewnie rozbawiłaby go ta pomyłka, bo był laureatem pokojowego Nobla, podczas gdy Szaron uchodził zawsze za tzw. jastrzębia.
W tym, że Obama wystąpił przy tej okazji w jarmułce nie widzę niczego dziwnego: w końcu był to żydowski pogrzeb, który odbył się w Izraelu. Prezydent USA zrobił to zapewne z szacunku dla zwyczaju i tradycji i nie doszukiwałbym się akurat w tym przypadku żadnych podtekstów. Przypominam, że swego czasu prezydent Kwaśniewski na uroczystościach w Jedwabnem również miał na głowie to charakterystyczne nakrycie.

No a Lech Kaczyński ubierał jarmułkę w (swoim) Pałacu Prezydenckim (polskim nie polskim?) świętując w Warszawie coroczne święto żydowskie. Każdemu według potrzeb dla jednego coś nie tak dla drugiego nic dziwnego. Wobec takiej hucpy etykietka Polak-katolik nabiera wedle mnie szczególnego znaczenia i może dawać powód do dumy. Stąd jako Polak wybieram kościelne procesje niż imprezy uliczne sekty Chabad-Lubavitch na które ktoś z urzędu miasta W-wy daje jednak pozwolenie. To jest dopiero temat na film. 8-)

PostNapisane: 19 października 2016, 17:28 

Posty na Forum KP: 537
Pai-Chi-Wo, ja nie wiem jakie informacje z życia codziennego stolicy przedostają się za kanał, ale na Twoim miejscu jednak bym je jakoś tak aktywniej przesiewał.... ;)

PostNapisane: 19 października 2016, 20:12 

Pai-Chi-Wo napisał(a):
A to Wy nie wiecie co to jest lobby żydowskie w USA i jak to działa?
Gdyby Polacy tylko w jakimś procencie potrafii lobbować w USA za swoimi sprawami jak Żydzi, to z pewnością nie byli byśmy jednym z nielicznych krajów w UE który nie ma zniesionych wiz.

Ta książka świetnie pokazuje, że Hollywood w sporej mierze stworzone zostało przez żydowskich emigrantów z Europy, w tym z Polski z czasów zaborów. Nie jest żadną tajemnicą, że spory odsetek producentów, właścicieli wytwórni, reżyserów czy aktorów ma pochodzenie żydowskie.

Nasi twórcy nie mieli tam powodzenia, bo najpewniej nie potrafili współpracować ze sobą tak by razem osiągnąć sukces. Być może wynika to też z naszej mentalności bowiem "Polak Polawowi nawet porażki zazdrości".

Faktem jest, że aby przebić się w tamtejszej kinematografii trzeba mieć dużo szczęścia albo przynajmniej znajomości. Osoby z zewnątrz, mają z pewnością jeszcze trudniej, niemniej niektórym się to udaje, choćby tylko na moment. Nasi rodacy mają pecha o tyle, że nawet jeśli już kogoś przyjdzie im zagrać, to zwykle jest osoba z Rosji, tak jak w wypadku Olbrychskiego czy Grochowskiej. Wszystko pewnie przez ten nasz wschodni akcent.

Swoja drogą może wydzielić z tych postów osobny temat - Polacy w Hollywood. :)

PostNapisane: 19 października 2016, 21:44 

MarianPaz napisał(a):
...z pewnością nie byli byśmy jednym z nielicznych krajów w UE który nie ma zniesionych wiz.

Tutaj się wtrącę bo mam nieczęstą okazję pochwalić polskie prawo. Otóż do uzyskania zniesienia wiz dla Polaków Amerykanie rządają udostępnienia bazy danych informacji o polskich obywatelach.
To są sprawy o których się prawie w ogóle w mediach nie mówi ale tutaj zaskoczę Rafała Dajbora - ta informacja przedostała się na kanał!

Po Twoim ostatnim tu wpisie pozdrawiam Cię szczególnie i bez nuty sarkazmu zapewniam. :P

MarianPaz napisał(a):
Swoja drogą może wydzielić z tych postów osobny temat - Polacy w Hollywood. :)

To dobry pomysł jak się czyta obsadę amerykańskich filmów co rusz jakieś polskie nazwisko.

PostNapisane: 28 października 2016, 03:09 

Posty na Forum KP: 6173
Zapewne nie w 2016, ale w przyszłym...
Chodzą słuchy na mieście, że będzie sfilmowana książka "Król" Twardocha, jako sześcioodcinkowy serial. Entuzjazm murowany, zważywszy na tematykę powieści. Królem jest przedwojenny warszawski ulubieniec , pięściarz Jakub Szapiro.

PostNapisane: 11 listopada 2016, 16:11 

Posty na Forum KP: 6173
Z tegorocznych ciekawostek, niemałą sensacją jest uhonorowanie KRZYŻEM KAWALERSKIM ORDERU ODRODZENIA POLSKI za wybitne zasługi w pracy artystycznej i twórczej...Małgorzaty Kożuchowskiej.

PostNapisane: 11 listopada 2016, 16:16 

Niektóre odznaczenia są jak waluta - podlegają czasem strasznej dewaluacji...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]