Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 17:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sierpnia 2020, 13:27 

To pewnie tak z automatu, bo ten mniej znany pewnie nie ma w ogóle swojego profilu na stronie Telemana. Pewnie gdyby poszukać więcej przykładów z ludźmi o tych samych nazwiskach, to by się znalazły, bo nikt nie bawi się tam w takie drobiazgi.

PostNapisane: 28 sierpnia 2020, 13:41 

Posty na Forum KP: 1249
Oczywiście :). Wrzucałem tu wcześniej, tylko nie pamiętam czy jeszcze na starej stronie KP, czy na obecnym forum, przykład Tomaszewskiego (zdjęcie bramkarza Jana, a w obsadzie powinien być Jan Janga Tomaszewski). Podobne przykłady z zagranicznymi aktorami też można znaleźć.

PostNapisane: 30 sierpnia 2020, 19:15 

Posty na Forum KP: 127
Ok. 20 lat temu w innej gazecie telewizyjnej była informacja o koncercie piosenek z tekstami Leszka Aleksandra Moczulskiego. Informację ilustrowało zdjęcie... polityka Leszka Roberta Moczulskiego.

PostNapisane: 10 września 2020, 08:05 

Na stronie gazeta.pl znajdujemy artykuł Natalii Jeziorek o karierze Barbary Brylskiej.

Najpierw mamy tam opis pracy nad "Faraonem" Jerzego Kawalerowicza a następnie (wytłuszczenia moje):
"Brylska uzyskała dyplom Łódzkiej Szkoły Filmowej w 1967. W tym samym roku Jerzy Kawalerowicz rozpoczął zdjęcia do "Pana Wołodyjowskiego". W jednej z ról postanowił obsadzić Barbarę Brylską. Ale ku rozczarowaniu młodej aktorki, miała wcielić się nie w Hajduczka, a w Krystynę Drohojowską. I choć dzięki roli Krzysi Brylską pokochała cała Polska, praca na planie nie należała do łatwych. Kawalerowicz wspominał, że aktorka gwiazdorzyła, urządzała nieustane fochy, w dodatku przywiozła swojego pudelka, który ujadaniem utrudniał wszystkim pracę. Tymczasem Brylska po latach wyznała, że po prostu nie była zadowolona z roli, którą miała grać.
Zazdrościłam Madzi Zawadzkiej roli Hajduczka, bo była o wiele ciekawsza do zagrania, dynamiczna i bardziej żywa. Mam w sobie dużo więcej temperamentu niż Krzysia! Zazdrościłam Hajduczkowi jazdy konnej, fechtunku.
Kawalerowicz zapamiętał ją jednak jako rozkapryszoną gwiazdę i ku rozczarowaniu aktorki nie zaangażował jej do swojego kolejnego filmu, "Potopu". Odrzucenie przez reżysera było gorzką pigułką, ale Brylska nie mogła narzekać na brak innych interesujących propozycji, które sypały się nie tylko z kraju, ale i z zagranicy
."

Przyznajmy, że autorka materiału w połowie napisała prawdę. Wszak reżyser "Pana Wołodyjowskiego" oraz "Potopu" miał istotnie na imię Jerzy . . .

https://www.plotek.pl/plotek/7,166796,2 ... ylska.html

Ostatnio edytowano 10 września 2020, 12:11 przez Studio SA, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 września 2020, 08:42 

Posty na Forum KP: 2675
Tak zupełnie obok tematu - Brylska nie czytala książki, ze spodziewala sie Krzysi na koniu i z szablą w ręku?

PostNapisane: 10 września 2020, 09:49 

Posty na Forum KP: 537
Holt_ napisał(a):
Tak zupełnie obok tematu - Brylska nie czytala książki, ze spodziewala sie Krzysi na koniu i z szablą w ręku?

Nie sądzę, by spodziewała się Krzysi na koniu i z szablą. :-D Raczej uruchomiła się zazdrość o to, że inna rola jest bardziej interesująca niż jej rola. Aktorki tak miewają. Aktorzy zresztą też.

PostNapisane: 9 października 2020, 09:39 

Poranny program w TVN24. Prowadzi Rafał Wojda. Serwis informacyjny o 9.30 kończy wiadomość o 90 latach, które właśnie kończy Wiesław Gołas. Rafał Wojda: "Drap się drap, odrażający drab - niezapomniana piosenka".

Dwa błędy w jednym komentarzu. :-D Bo nie "Drap się drap", tylko "Trap się trap" ("Dobry Boże trap się, trap"), a po drugie tę piosenkę śpiewali Jeremi Przybora i Jarema Stępowski, ale Wiesława Gołasa to akurat w niej nie było. :-D

Można to skomentować słowami z innej piosenki z Kabaretu Starszych Panów - "Rany Boskie"! Ale to też nie śpiewał Gołas, tylko Pawlik. ;-)

PostNapisane: 9 października 2020, 14:05 

Posty na Forum KP: 6471
Przez chwilę myślałem, że może się dziennikarzowi pomyliło z "Upiornym twistem", ale chyba jednak go przeceniam...

PostNapisane: 18 października 2020, 14:35 

Posty na Forum KP: 1074
Jestem w trakcie lektury książki Jakuba Sochy "Żebrowski hipnotyzer" i zawsze,by nie zapomnieć gdy wyłapię jakiś lapsus,to go wrzucam na bieżąco ;-)

Autor wspomina o filmie "Wergili" Ryszarda Bera,podając rok 1973,tymczasem gdy film zrealizowano trzy lata później (premiera 1977).

PostNapisane: 19 października 2020, 07:46 

Posty na Forum KP: 1074
Nie potrafię zedytować posta,więc jedno pod drugim

Stanisław Różewicz określany jest jako autor filmu Miejsce urodzenia :icon_rolleyes:

PostNapisane: 19 października 2020, 09:23 

Posty na Forum KP: 6471
O, ja czytałem tę książkę (i nawet ją zrecenzowałem), ale nie pamiętam tego drugiego błędu. A trzeba przyznać, że jest rażący...

PostNapisane: 31 października 2020, 01:34 

A TVP tak pisze o "Awanturze o Basię" Tarnasa:

"Film Kazimierza Tarnasa to druga, nieco uwspółcześniona i swobodniejsza adaptacja bestsellerowej powieści Kornela Makuszyńskiego - po klasycznej ekranizacji Marii Kaniewskiej z 1951 r."

Film Kaniewskiej został niniejszym nie tylko postarzony, ale jeszcze w dodatku wyekspediowany do czasów stalinowskich, kiedy po prostu nie mógłby powstać. :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]