Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 listopada 2019, 00:13 

Posty na Forum KP: 537
W grudniowej "Rewii Rozrywki" znalazłem w krzyżówce taką oto definicję: "Lech (zm. 2017), aktor Teatru Telewizji". Hasło - Ordon.

Trochę mnie zdziwiło definiowanie Lecha Ordona jako "aktora Teatru Telewizji". No jednak trochę też pograł na scenie, w filmach, w radiu, a nawet bajki nagrywał, bo sam go słuchałem jako Kubusia Puchatka. :-)

PostNapisane: 2 grudnia 2019, 19:58 

Tym razem kino światowe i nie gazeta, a telewizja. :-)

Sławomir Sowiński w TVN24: Prezydent Duda nie może w tej sytuacji wyjść na plac jak bohater westernu
"15.10 do Juty".

To jednak była Yuma. ;-)

PostNapisane: 17 stycznia 2020, 17:25 

Nie jest to błąd sensu stricto filmowy, raczej teatralny, ale ponieważ sztuka ta aż trzykrotnie (1970, 1987, 2001) realizowana była przez Teatr Telewizji, który wszak także jest tematem tego forum, przeto odnotowuję, że marszałek senatu Tomasz Grodzki przypisał właśnie "Trąd w pałacu sprawiedliwości" Alberto Moravii. Niestety to był Ugo Betti. :-)

PostNapisane: 3 lutego 2020, 15:44 

Wicemarszałek senatu Michał Kamiński cytuje "Samych swoich": "Prawo prawem, ale sprawiedliwość musi być po mojej stronie".

Hmm… Powiedzmy, że duch cytatu został zachowany, ale brzmiało to jednak trochę inaczej. ;-)

PostNapisane: 3 lutego 2020, 16:39 

Posty na Forum KP: 6471
Może się Replewicza naczytał. ;-)

PostNapisane: 3 lutego 2020, 20:56 

Posty na Forum KP: 1006
W ostatnim ''Retro" mamy artykuł poświęcony aktorce Marii Probosz i wspólne zdjęcie pościelowe z Bronisławem Cieślakiem pochodzące z serialu ''07 zgłoś się''. Podpis pod zdjęciem ''W serialu ,,07 zgłoś się'' dzielny por.Borewicz odbił ją z rąk gangsterów.''
Widzę tu jednak podwójną nieścisłość, bowiem zdjęcie pochodzi z odcinka 18 pod tytułem ''Bilet do Frankfurtu" w którym to postać grana przez aktorkę jest po prostu nienazwaną ciemnowłosą kochanką porucznika. Komentarz pod zdjęciem tyczy się zaś treści 20 odcinka pod tytułem ''Złocisty''. Tam bohaterka artykułu wciela się w blond dziewczę Irenę Gryzik, która co istotne, a co mogłoby sugerować zdjęcie z tym komentarzem, nie ląduje w łóżku milicjanta.
A z rąk gangsterów postać grana przez Probosz w sumie uwolniła się sama ogłuszając Borewicza, który podszył się pod człowieka szajki. Tak naprawdę zasługę w namierzeniu miejsca przetrzymywania dziewczyny należało by przypisać porucznikowi Kozłowskiemu.

Maria Probosz wystąpiła jeszcze w odcinku 17 pod tytułem ''Morderca działa nocą'' w roli pielęgniarki, która podrywa na raz Borewicza :-D

PostNapisane: 2 marca 2020, 21:44 

Program "Promu Kultury" na Saskiej Kępie w Warszawie zapowiada spotkanie z Iloną Łepkowską, wieczór promocyjny jej nowej książki. I przedstawia ją jako scenarzystkę dwóch filmów: "Oh Karol" i "Nigdy w życiu".

Dwa tytuły - trzy błędy ze zwykłego niechlujstwa. Pierwszy tytuł pisze się przez "ch", a po "Och" jest przecinek. Drugi tytuł kończy się zaś wykrzyknikiem. Naprawdę wystarczy wejść na filmpolski.pl by to sprawdzić.

Jak widzę takie coś, to przypomina mi się pikantny wierszyk zapamiętany z dzieciństwa:
"Maryś, moja Maryś, jakaś ty niechluja,
Że przy mojej mamie, trzymasz mnie za ramię".

PostNapisane: 7 marca 2020, 12:59 

W gazecie "Best Seller Program TV" nr 10/2020 przypisano Jerzemu Gruzie reżyserię serialu "Przeprowadzki", zamiast filmu "Przeprowadzka". :-D

PostNapisane: 21 maja 2020, 21:10 

Wpadł mi w ręce Newsweek nr 40/2017 z artykułem o Maryli Rodowicz. W nim akapit poświęcony rozstaniu Rodowicz z Olbrychskim. A w nim takie smakowite zdania:

"Kiedy się rozstawali, Olbrychski dzwonił z płaczem do jej matki - "Nina ratuj" - ale nie było co ratować. Andrzejowi Wajdzie żalił się, że to było rozstanie bez znieczulenia. Zaraz potem reżyser nakręcił "Bez znieczulenia". Z Olbrychskim".

Coś ktoś chyba nadinterpretował, bo w pomylenie Olbrychskiego z Zapasiewiczem, Sewerynem, Stuhrem czy Wilhelmim to jakoś nie wierzę. :-D

PostNapisane: 14 czerwca 2020, 07:15 

Posty na Forum KP: 1074
Jestem po lekturze książki "Na wieki wieków amant" o Tadeuszu Plucińskim.A tam w w wykazie ról taka "perełka" :

"Upał" -reż.Wanda Jakubowska (sic!) ;-P

PostNapisane: 14 czerwca 2020, 16:23 

Posty na Forum KP: 6471
Ohohoho!!! To jest dopiero bomba. "Upał" w reżyserii Jakubowskiej? Wolę sobie tego nie wyobrażać... :-D

PostNapisane: 14 czerwca 2020, 17:05 

karel napisał(a):
Ohohoho!!! To jest dopiero bomba. "Upał" w reżyserii Jakubowskiej? Wolę sobie tego nie wyobrażać... :-D

W reżyserii Kutza też się nie stał jakoś klasyką polskiej komedii filmowej. ;-)

A poważnie mówiąc to nieco dziwny błąd, bo w czołówce "Upału" brak kogokolwiek, kto miałby personalia choćby podobne do Wandy Jakubowskiej... Jedyne "połączenie" to depczące lalkę nogi Plucińskiego w "Ostatnim etapie", w której to roli epizodujący Pluciński nie został wymieniony w napisach i fakt, że w napisach "Upału" także w napisach go nie ma. :-) Taka korelacja przez brak. ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]