Pamiętam jak na początku tego roku lub końcu poprzedniego, w kanale TVP Historia co tydzień był emitowany serial pt.: "Janosik"(w wersji po rekonstrukcji cyfrowej rzecz jasna) i był on emitowany w: "16:9", gdzie tylko jeden odcinek spośród kilku, które oglądałem "zaplątał" się(pomyliło coś się chyba kanałowi: TVP Historia "na plus" moim zdaniem) i został wyemitowany w OAR("4:3")... Może było więcej tego typu przypadków...
Że serial pt.: "Janosik" "cieszy" się wciąż dużą popularnością(oglądalnością) to mogą o tym świadczyć np. te "świeże" przecież dane:
https://centruminformacji.tvp.pl/449524 ... p-historiaTak sobie myślę, że moim zdaniem by chyba nieźle było(dla "różnych" zainteresowanych stron), aby serial ten został zrekonstruowany cyfrowo w rozdzielczości: 4K w ramach projektu: "DIGI 4K"(TVP).
Skany w ramach jego pierwszej i jak do tej pory jedynej rekonstrukcji cyfrowej(2014/2015 rok o ile dobrze pamiętam) były wykonywane we właśnie takiej rozdzielczości(4K), więc z tego co wiem to chyba kopie takie(tych skanów) są zachowywane i pozostaje pewnie jeśli chce się "pracować" nad takim danym materiałem tylko już sam proces "właściwy" rekonstrukcji cyfrowej bez "straty czasu" w takim wypadku na przygotowanie taśmy, skanowanie, digitalizację.
Tylko takie pytanie moim zdaniem powstaje czy mimo teoretycznego istnienia np. takich skanów, właściwe nie powinno być ponowne poddanie procesowi m.in. czyszczenia i skanowania taśmy filmowej(wszelkie prace podejmowane do czasu digitalizacji) z racji zapewne rozwoju technologicznego(m.in. nowszych, "lepszych" skanerów, sposobów czyszczenia taśmy filmowej(?))... W konsekwencji czego może "jesteśmy" w stanie "wyciągnąć" z taśmy jak najlepszą jakość obrazu(jeszcze lepszą niż było to "poprzednio")... A jak zapewne wiadomo to chyba proces skanowania i jakości taśmy filmowej ma główne znaczenie i jest wyjściowe do tego jaką finalnie jakość obrazu jesteśmy w stanie uzyskać... Być może okres około 5, 6 lat(od "ostatniego skanu") jest za krótkim na podejmowanie takich decyzji o ponownym skanie lecz być może nie i uzasadnionym to się może przynajmniej wydawać(z jakichś względów).
"Ludzie blisko tych tematów" pewnie wiedzą co i jak... A może osoby ze środowiska mają różne spojrzenie na tą kwestię. Kilka, różnych czynników pewnie może mieć wpływ na tą sprawę.
Przede wszystkim: to czy na prawdę uzyskamy lepszą jakość obrazu, cel, plany, korzyści, fundusze itp.
Mogę się mylić niecelowo w treści powyższej wiadomości(postu). Przedstawiłem tu m.in. swoje prywatne zdanie z którym nikt nie musi się zgadzać. Za wszelkie błędy, zło: przepraszam.