Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 23:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wołyń
PostNapisane: 12 października 2016, 10:19 

Posty na Forum KP: 2675
Ok, tym Snyderem mnie przekonałeś, facet pisze znakomite książki.

PostNapisane: 12 października 2016, 10:33 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):
Zatem myślę, że film jest tutaj JEDNAK dość wiarygodny. Według mojej wiedzy, to było prawdopodobne.

Zgadza się, ja zresztą zaznaczyłem, że tak zapewne było, tyle że ukazanie tej postaci nie bardzo mnie przekonało. Wydała mi się nieco zbyt podręcznikowa.

PostNapisane: 12 października 2016, 15:45 

Posty na Forum KP: 6173
karel napisał(a):
Zgadza się, ja zresztą zaznaczyłem, że tak zapewne było, tyle że ukazanie tej postaci nie bardzo mnie przekonało. Wydała mi się nieco zbyt podręcznikowa.

Rozumiem, to już jest sprawa subiektywna. Mnie to jakoś nie raziło.
Pamiętajmy tylko, że "Wołyń" jest przecież robiony z polskiego punktu widzenia, co działo się po tamtej stronie widzimy niemal plakatowo: pijani wąsacze z kosami i z nienawiścią w oczach marzą tylko by rezać Lachów.
Ale i w nim widzimy, co jest dość nowe w naszej historiografii, olbrzymi strach leżący także po stronie ukraińskiej:

UWAGA SPOILER:

Mamy zatem pokaz sytuacji krańcowych, których motorem jest właśnie bezgraniczny strach. Na tym tle pokaz dubeltowego kolaboranta jest wręcz czymś oczywistym, on zapewne tak samo nienawidzi Niemców jak Polacy, ale jego jedyną szansą na przeżycie jest utrzymanie się na górze, bez względu na to, kto jest okupantem.
Film Smarzowskiego z pewnością nie jest pełnym obrazem tamtych wydarzeń, ale wydaje mi się, że dość obiektywnie i szeroko zaznaczył główne wektory. To nie jest film dydaktyczny, tylko wstrząsacz naszymi sercami. Mną wstrząsnął. Może dlatego, że trzymał mnie za gardło, nie wnikałem zbytnio we wszystkie meandry i coś mi tam umknęło... Co zrobić, łatwo się wzruszam w kinie (i nie tylko)... :)

PostNapisane: 12 października 2016, 20:39 

Posty na Forum KP: 4329
Jakubik o "Wołyniu": Do tej pory nie przywiązywałem wagi do przeszłości. Ten film mnie zmienił

http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/ ... ywale.html

Obserwuję na FB wściekły atak Ukraińców na ten film. To dobrze tylko o nim świadczy.

Wybiorę się na niego dwukrotnie. 25 i 27.10. Stąd dopiero potem napiszę co sam widzę w tym filmie, a czego nie.

PostNapisane: 12 października 2016, 22:56 

STEN napisał(a):
Wybiorę się na niego dwukrotnie. 25 i 27.10. Stąd dopiero potem napiszę co sam widzę w tym filmie, a czego nie.
Czekam z zapartym tchem na recenzję szanownego kolegi.

Na razie odnotujmy recenzję z Niemiec:
Cytuj:
Z uznaniem recenzent "Berliner Zeitung" wyraża się natomiast na temat "Wołynia" Wojtka Smarzowskiego, filmu przedstawiającego "apokalipsę ludobójstwa na Polakach i Żydach pod okiem Armii Czerwonej oraz Wehrmachtu". Tak jak Goya w swoim cyklu "Okropności wojny" "Smarzowski nie oszczędza widzowi obrazów okrucieństwa. Jednocześnie "Wołyń" pokazuje, że w każdym piekle jest iskierka nadziei, a w każdym oceanie lęku i przemocy znaleźć można oznaki człowieczeństwa - zarówno po polskiej jak i ukraińskiej stronie". Smarzowski rozumie swoje dzieło "jako oskarżenie każdego agresywnego nacjonalizmu". Zdaniem "Berliner Zeitung" jest to film, o którym jeszcze długo będzie głośno.

http://www.dw.com/pl/berliner-zeitung-o ... a-35923826

Wszystko pięknie, ale gdzie tam w filmie było ludobójstwo Żydów pod okiem Armii Czerwonej? Znowu coś przeoczyłem?

Z kolei z rzezią  na Polakach pod okiem Wehrmachtu także było różnie:
UWAGA SPOILER:

Były w realu  przypadki, gdy Polacy na Wołyniu szukali pomocy u Niemców przed Banderowcami i zdarzało się, że ją otrzymywali.

Cytuj:
Zagłada dotknęła głównie polską ludność wiejską, bowiem w miastach znajdowały się większe załogi niemieckie lub cudzoziemskie na służbie niemieckiej (Węgrzy, Francuzi, Holendrzy), ściągnięte na Wołyń po ucieczce policjantów ukraińskich jako reakcja na działania UPA, których obecność powstrzymywała OUN-UPA od zmasowanych napadów i dzięki temu atakowane były tylko przedmieścia (69).

https://wzzw.wordpress.com/2016/07/16/% ... niemiecka/

Ostatnio edytowano 12 października 2016, 23:15 przez Chojrak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 października 2016, 23:05 

"Nie trać nig­dy cier­pli­wości; to jest os­tatni klucz, który ot­wiera drzwi."

Konsultant historyczny "Wołynia": To bardzo potrzebny film

http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/k ... 87970.html

PostNapisane: 13 października 2016, 07:37 

STEN napisał(a):
Konsultant historyczny "Wołynia": To bardzo potrzebny film
Współtwórca zachwalający swoje dzieło, toż to szok! ;)

Przecież (za wyjątkiem "Smoleńska") to oczywista oczywistość...

Film jest, owszem potrzebny, ale przede wszystkim jest to film dobry.

PostNapisane: 13 października 2016, 07:52 

Posty na Forum KP: 6471
Chojrak napisał(a):

Z kolei z rzezią  na Polakach pod okiem Wehrmachtu także było różnie:
UWAGA SPOILER:

Były w realu  przypadki, gdy Polacy na Wołyniu szukali pomocy u Niemców przed Banderowcami i zdarzało się, że ją otrzymywali.

Zgadza się. Przy czym - jak rozumiem - recenzent odwołuje się przede wszystkim do filmu, a w nim mamy pokazaną bierność Niemców, którzy zdają sobie sprawę, co się dzieje, ale zachowują się biernie, bo jatka, którą sobie urządzają Ukraińcy i Polacy jest im w sumie na rękę. A że przy okazji czasem - wcale się nie angażując - kogoś uratują, jak choćby w tej symbolicznej scenie, na którą wszyscy tu zwróciliśmy uwagę, to już insza inszość.

PostNapisane: 13 października 2016, 18:05 

Z bezpłatnej gazetki MetroCafe.pl (13.10.2016):

"Będzie ukraińska odpowiedź na "Wołyń" Smarzowskiego.
Tuż przed oficjalną premierą "Wołynia" Wojtka Smarzowskiego ukraińscy pisarze zapowiedzieli, że chcą stworzyć własną filmową wersję wydarzeń wołyńskich - odpowiedź na to, co wyreżyserował Polak.
Z taką inicjatywą wyszedł jeden z lokalnych oddziałów Narodowego Związku Pisarzy Ukrainy. Ukraińska produkcja miałaby nosić tytuł "Zakładnicy. Wołyń. Tragedia dwóch osób". Jak mówi Jurij Zyluk- członek związku - pisarze chcą, żeby film był oparty na wspomnieniach świadków wydarzeń.
Na razie związek próbuje zebrać pieniądze na realizację swojego pomysłu. Ukraińcy wycenili budżet na 460 tysięcy hrywien, czyli w przeliczeniu na złote ponad 70 tysięcy. Zyluk dodaje, że liczy, iż film zechce sfinansować Wołyńska Rada Obwodowa. Jeśli nie, ukraińscy pisarze będą szukali sponsorów.
To jednak jeszcze nie wszystko. Narodowy Związek Pisarzy Ukrainy mówi również, że ukraińska odpowiedź na polski "Wołyń" musi pojawić się szybko, najlepiej w tym roku, inaczej przedsięwzięcie nie ma sensu."

PS Ode mnie: jeśli ktoś nie uwierzył w podany powyżej orientacyjny budżet, to nie jest sam, gdyż ja również nie mogę weń uwierzyć. Nie sądzę, by filmowanie na Ukrainie mogło być dużo tańsze, niż w Polsce. Jeśli nawet - to co najwyżej trochę tańsze. Ale nie aż do tego stopnia. Tym niemniej zacytowałem dokładnie tak, jak wydrukowano.
PPS Jeśli ktoś nie uwierzył w zapowiadane błyskawiczne tempo - to też nie jest sam.
PPPS Całość newsa traktuję jako ciekawostkę. Chyba nie jest ona warta komentarza.

PostNapisane: 13 października 2016, 19:06 

Jest warta komentarza. Tak mało, bo zrobią film "dokumentalny". Cudzysłów tu nie jest bez przyczyny. Zajmą się tam tym w czym są najlepsi, czyli kłamstwem. Jest już tego trochę, a i filmy są fabularne nawet. Jeśli zajęta budowaniem kolejnych pomników morderców rada nie sfinansuje, to zrobią to z całą pewnością ounowcy z Kanady, którzy własnie są głównymi macherami tego typu "twórczości".

PostNapisane: 13 października 2016, 22:30 

Posty na Forum KP: 2318
Za 70 tysiecy, to można zrobić odpowieć na zwiastun i to ten 50 sekundowy. :P
Z drugiej strony wystarczy kamera, jakieś stare chałupy, trochę zapaleńców amatorów, siekiery, widły, troche podrobów oraz keczapu i w dzień, góra dwa mamy "film". :D

PostNapisane: 13 października 2016, 23:17 

Kolejne recenzje. Z obu stron barykad i obie mniej lub bardziej kuriozalne. Ta pierwsza zwłaszcza to odlot zupełny...

http://kulturaliberalna.pl/2016/10/11/w ... ebaczenie/

http://www.pch24.pl/smarzowski-nakrecil ... 624,i.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 345 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 29  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]