Forum Polskiego Kina

Teraz jest 20 listopada 2024, 16:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 kwietnia 2017, 20:09 

Posty na Forum KP: 6471
Teslicus napisał(a):

"Człowiek z..." - komedia Konrada Szołajskiego (zniesławionego później tandetą pt. "Kop głębiej")

Samemu się zniesławić raczej nie można, a to wszak Szołajski nakręcił również "Kop głębiej". ;)
Swoją drogą zastanawia mnie dlaczego ten film, tj. "Kop głębiej", bywa tak mieszany z błotem. Owszem, nie jest udany, można nawet stwierdzić, że to film słaby, ale nie aż tak znowu koszmarny. Moim zdaniem to momentami całkiem zabawna satyra, drwiąca z różnego rodzaju stereotypów. Jako całość się nie sprawdza, jest kulawa i momentami trąci amatorszczyzną, ale zdarzyło mi się widzieć zdecydowanie gorsze polskie filmy. Zasiadałem do "Kop głębiej" z przeświadczeniem, że zobaczę zupełny badziew (po różnych opiniach jakie o filmie Szołajskiego przeczytałem wcześniej), a okazało się, że nie jest znowu aż tak tragicznie.
To tak na marginesie. :)

PostNapisane: 28 kwietnia 2017, 20:46 

To moja "Wielka" trójka:

1. W domu.
2. Dom moich synów.
3. Murmurando

PostNapisane: 28 kwietnia 2017, 21:34 

Posty na Forum KP: 768
" Dom moich synów " to dość ciekawy film opowiadający historię pewnej kobiety, matki trzech synów,która ma pewien kłopot chyba z działką i pragnie omówić go z synami. Dość gorzki w wymowie film, gdyż synowie są tak przesiąknięci walką o swoje kariery,że nie mają ochoty pomóc matce. Widziałem ten film bardzo dawno warto go sobie przypomnieć.

PostNapisane: 28 kwietnia 2017, 22:21 

"Kop głębiej" to moim zdaniem film w całości nieudany o dlatego mieszam go z błotem.

Podajecie przykłady ze starszego kina, a ja znam ciekawostkę z 2000 pt. "Pół serio". Jest to film telewizyjny, który można określić jako pyszny dowcip postmodernistyczny. Fabuła jest podzielona na kilka opowieści, które biorą się... z wyobraźni. Głównymi bohaterami są reżyser Marek, scenarzysta Mateusz i operator Łukasz, którzy chcą nakręcić film, ale nie mają pieniędzy, więc zwracają się z prośbą o sypnięcie groszem do producenta Jana. Ten jest pełen entuzjazmu - wierzy, że młoda krew zdoła ruszyć z posad polskie kino i przedstawi mu oryginalną historię, na co ci odpowiadają, że chcą zrobić film pod tytułem... "Romeo i Julia". xDDDDDDD

W trakcie oglądania filmu pokazywane są nowele filmowe, w których przedstawione zostały różne wyobrażenia filmowców na temat tego, co można by nakręcić. Moim zdaniem najlepszą z nich jest ta, która powstała wskutek próby połączenia kina komercyjnego/rozrywkowego z kinem artystycznym/autorskim/niezależnym. Bohaterowie wpadają na pomysł pomieszania "Siódmej pieczęci" z "Gwiezdnymi wojnami". Efekt? "Ósma pięczeć" - film, w którym zamiast walk na miecze świetlne i pościgów gwiezdnych krążowników obserwujemy, jak Luke Skywalker gra w szachy (albo warcaby - nie pamiętam dokładnie) ze Śmiercią wyglądającą jak lord Sith, zaś android "frisipijo" (pokazany w ludzkiej postaci) żali się z powodu swoich problemów seksualnych z Leą, która krzyczała tylko wtedy, kiedy on miał zwarcie. Nawet Chewbacca mówi "Rrrrgrgrgrgrgrgr" (co zostaje przetłumaczone jako: "Nietzsche miał rację. Wszystko jest względne").

Niestety, nieco słabiej zapamiętałem pozostałe "etiudy", ale pamiętam, że również i one zostały zrealizowane w niezmiernie interesujący sposób. Jest np. filmik będący komedią o stanie wojennym (jak w "Człowieku z..."!), jest przeróbka "Procesu", kilka wariantów opowieści o "Romeo i Julii"... Za stworzenie filmu byli odpowiedzialni Tomasz Konecki (reżyser) i Andrzej Saramonowicz (scenarzysta), którzy zasłynęli później komediami dużo niższego kalibru, a w obsadzie znaleźli się m.in. Robert Więckiewicz, którego najlepsze lata miały dopiero nadejść, oraz Jacek Rozenek (tak samo jak z Więckiewiczem, tylko że w dubbingu), jest też Marcin Perchuć i Rafał Królikowski.

Serdecznie polecam, uważam, że każdy humanista powinien się z tym dziełem zapoznać. ;)

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 28 kwietnia 2017, 23:08 

Dużą zaletą filmu W domu jest jego zakończenie, gdzięki kończy się film gdzie nie poznareny ich syna, a każdy widz może jedynie na podstawie fabuły wyobrazić sobie tą postać. W filmie Dom moich synów także nie mamy jasnego zakończenia. Główną bohaterka po prostu wraca do domu i tu też każdy z widzów ma szansę do wyrobienia własnego zdania i oceny podstawy. Takich zakończenie brakuje w wielu nowych filmach.

PostNapisane: 28 kwietnia 2017, 23:45 

"Kornblumenblau" - film, który w 1989 (przełomowym okresie w historii Polski) został zgłoszony do wyścigu o Oscara, ale nie dostał nawet nominacji. Szkoda, bo to jeden z najlepszych filmów w historii Polski. Ma również jedną z najlepszych czołówek w historii, która pokazuje śmieszność historii XX wieku (często ją oglądam). Obejrzałem go kiedyś na TVP Kultura i byłem wstrząśnięty. Leszek Wosiewicz stworzył film, który dzisiaj jest mało znany chyba dlatego, że niewielu ludzi chce oglądać skrajnie naturalistyczny obraz obozu koncentracyjnego, jaki wykreowany został w filmie Wosiewicza. Również i finał jest genialny w swej symbolice. Całość oparto na opowiadaniach jednego z więźniów pod tytułem, który pomaga w zrozumieniu tytułu - "Uspokoić sen".

PostNapisane: 29 kwietnia 2017, 00:00 

Posty na Forum KP: 768
flv napisał(a):
Dużą zaletą filmu W domu jest jego zakończenie, gdzięki kończy się film gdzie nie poznareny ich syna, a każdy widz może jedynie na podstawie fabuły wyobrazić sobie tą postać. .

Dla widza ta postać jest nieważna. Widz wie że ktoś taki istnieje. Natomiast ważne jest ukazanie wzajemnej miłości i starań rodziców aby ułatwić życie na studiach ich synowi.
Film zaczyna się odjazdem PKS-u a kończy przyjazdem PKS-u. Ważne jest to co widzimy pomiędzy.

W przypadku filmu "Dom moich synów" tu całkowicie się zgadzam z kolegą flv ,że takie niedomówienie daje widzowi możliwość samodzielnej interpretacji zakończenia a przez to własnej oceny postaw bohaterów. Musimy wiedzieć że film ten powstawał w okresie kiedy krystalizowały
się w Polskim Kinie reguły nurtu zwanego Kinem Moralnego Niepokoju. Dlatego tego rodzaju zabiegi były wówczas stosunkowo często "testowane" .

PostNapisane: 29 kwietnia 2017, 00:25 

Myślę, że "Kornblumenblau" nie jest jednak tak bardzo mało znanym filmem, jest wyświetlany w ramach Akademii Polskiego Filmu, więc jednak został zaliczony do tej czołówki. Czy słusznie, nie wiem, nie widziałem, póki co nie zamierzam (no chyba że będę kontynuował zajęcia na Akademii).

PostNapisane: 29 kwietnia 2017, 00:32 

Posty na Forum KP: 537
A polecam, choćby po to, by zobaczyć całkowicie, skrajnie innego Krzysztofa Kolbergera.

PostNapisane: 29 kwietnia 2017, 00:45 

Kiedyś na pewno zobaczę. Teraz mam zły okres, z jednej strony bardzo dużo filmów do zobaczenia (nagrania na dysku 500GB plus walizka DVD i BD ;) ), z drugiej strony jakoś nie mogę się do tego zabrać - przez ostatni miesiąc zobaczyłem dwa filmy, w tym żadnego nowego (tzn. wcześniej nie widzianego). Ale obiecuję, że jutro już się zabieram do oglądania. :)

PostNapisane: 29 kwietnia 2017, 17:15 

Posty na Forum KP: 1544
Dla mnie takim filmem jest "Dom bez okien", czyli debiut Stanisława Jędryki. Nie jest to wybitne dzieło, uważam, że wysłanie go na festiwal w Cannes było pomyłką, w porównaniu z "Wieczorem kuglarzy" Bergmana odpada w przedbiegach. A jednak lubię od czasu do czasu ten film obejrzeć, są w nim dobre zdjęcia, muzyka Kaszyckiego i dobrze poprowadzone role (Gołas, Fijewski, Świderski).

Poza tym lubię takie kameralne obyczajowe dramaty, sporo ich powstało w latach 60-tych, chyba najlepszym reprezentantem tego gatunku jest "Spotkanie w Bajce" Rybkowskiego. Karel wspomniał tutaj film "Sam pośród miasta" z Cybulskim. Moim zdaniem świetne filmy w tym gatunku kręcił Aleksander Ścibor-Rylski, wymienię tylko "Ich dzień powszedni" czy "Późne popołudnie". Zresztą w kinie gatunkowym też radził sobie nieźle, wystarczy wspomnieć filmy "Morderca zostawia ślad" czy "Wilcze echa".

PostNapisane: 29 kwietnia 2017, 22:23 

"Pożegnanie z Marią" - ekranizacja prozy Borowskiego z niezwykle melancholijną, klimatyczną muzyką Tomasza Stańki. Film wyreżyserowany przez Filipa Zylbera, który wystąpił jako dziecko w "Sanatorium pod Klepsydrą", a później poszedł w kręcenie seriali telewizyjnych (a ostatnio znów wrócił na ekrany... niezmiernie oryginalną komedią romantyczną albo obyczajową jakiej jeszcze u nas nie było). Szkoda, że już nie robi takich smakowitych dzieł jak "Pożegnanie z Marią"...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]