Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Węże 2017
PostNapisane: 1 marca 2017, 11:52 

Posty na Forum KP: 629
Chojrak napisał(a):
Nominacja w kategorii WIELKI WĄŻ - NAJGORSZY FILM ROKU nie implikuje uznania przez jury filmu za "kiepski film"?

Rozsądek podpowiada, że nie implikuje nic a raczej nie powinno implikować. Bo nominacja taka nie ma prestizu równego Oskarom. Jakby tak było to można by było tylko za jedną nominację, np. kategorię "specjalnej troski" film zrównać z ziemią bo np. komuś z jury coś sie nie spodobało.Sam też nie wiem ile takich nominacji miało by przekonać mnie że film jest naprawdę niedobry? Ale nagłówek w (tej) gazecie już poszedł!
Aprzecież większość ludzi nie doczyta szczegółów bo tak to działa... Czy z powodu jednej "prestiżowej" nominacji mam nie sięgnąć po Historię Roja. Czy z tego samego powodu mam nie oglądnąć choćby 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach? Żeby mnie przekonać to musiał by taki film przekroczyć jakąś szalę goryczy pomiedzy oczekiwaniami i wykonaniem filmu. Inaczej to pozostają tylko jak nie wyssane z palca bzdury to inwektywy.

PostNapisane: 1 marca 2017, 12:10 

Posty na Forum KP: 6471
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Czy z powodu jednej "prestiżowej" nominacji mam nie sięgnąć po Historię Roja. Czy z tego samego powodu mam nie oglądnąć choćby 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach?

Z powodu jednej niekoniecznie. Ale jeżeli film dostaje nominacje w wielu kategoriach - a tak jest ze "Smoleńskiem" i "Historią Roja" właśnie - to to już o czymś świadczy.

Pai-Chi-Wo napisał(a):
No ale głupków nie brakuje, jaka gazeta taki nagłówek i tacy jej czytelnicy.

:roll:

PostNapisane: 1 marca 2017, 12:14 

Ostatni Twój cytat to tak jak jest ale dla zdrowia ogółu z tekstu usunąłem. No nie musiałeś :-)

PostNapisane: 1 marca 2017, 12:16 

Posty na Forum KP: 1006
Doktorze, o ile pamiętam, to na poprzednim forum nie raz pisałeś, podawałeś tytuły, jakie to mnóstwo marnych filmów powstało w polskiej kinematografii...i to takich którym te wymienione przez Ciebie wyżej naprawdę nawet nie dorastają do pięt...Sam nie raz bawisz się w krytyka jak każdy z nas... i niejednokrotnie wydajesz miażdzące opinie...

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Żeby mnie przekonać to musiał by taki film przekroczyć jakąś szalę goryczy pomiedzy oczekiwaniami i wykonaniem filmu.

mógłbyś jaśniej...

PostNapisane: 1 marca 2017, 12:22 

karel
Ostatni Twój cytat to tak jak jest ale dla zdrowia ogółu z tekstu usunąłem.
No naprawdę nie musiałeś :-)

Sebastian999
To prawda, że bawię się w krytyka. Jest jednak spora różnica pomiędzy tym czy dany film jest dobry (czytaj uznany) a tym czy mi się podoba i tutaj nie robiłem rozgraniczeń. Pomiędzy moim gustem i oczekiwaniami a sztuką nie musi zawsze iść po drodze. Nie traktuj mnie jak krytyka bo się tylko bawię a nim nie jestem. Ja tylko lubię oglądać polskie filmy.

PostNapisane: 2 marca 2017, 12:22 

Posty na Forum KP: 6173
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Chojrak napisał(a):
Nominacja w kategorii WIELKI WĄŻ - NAJGORSZY FILM ROKU nie implikuje uznania przez jury filmu za "kiepski film"?

Rozsądek podpowiada, że nie implikuje nic a raczej nie powinno implikować. Bo nominacja taka nie ma prestizu równego Oskarom.
Przeczytaj zatem JESZCZE RAZ co komentujesz.
Nie pisałem, że nominacja takowa implikuje słabość filmu, tylko implikuje uznanie jury za takowy.

Pai-Chi-Wo napisał(a):
Sam też nie wiem ile takich nominacji miało by przekonać mnie że film jest naprawdę niedobry?
A ile Oscarów cię przekonuje, że film jest dobry?
Bo podobno prestiż mają ogromny?

Czy mnie Oscar automatycznie do czegokolwiek przekonuje? Nie.
Jedynym warunkiem uznania jakości jest dla mnie ogląd osobisty.
Ale zarówno Oscary, jak i Węże dają wiele do myślenia... Tam siedzą bowiem fachowcy. Zdarzało się, że nagrodzono nie najlepszy film, ale nie słyszałem, żeby z premedytacją promowano film najgorszy. Analogicznie z Wężami. Obie Akademie (oscarowa i wężowa) mylą się stosunkowo rzadko, co przecież nie znaczy, że film bez Oscara nie może być arcydziełem, a bez Węża istnym gniotem.

Wszelkie konkursy w sztuce trzeba brać z luzem i sporą dozą rozsądku, choć za tymi werdyktami idą czasem miliony dolarów. To zabawa jest.
W prawdziwej sztuce, nagrody nie mają żadnego znaczenia. Van Gogh nigdy nie sprzedał żadnego obrazu (jak głosi legenda), nie mówiąc już o zdobyciu jakiejkolwiek malarskiej nagrody, jego malarstwo jest chociaż o włos przez to mniej wspaniałe?

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 21:58 
ADMINISTRATOR

Węże 2017 rozdane: https://www.facebook.com/nagrodyweze/posts/1340464929379498

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 22:06 

Werdykt odnośnie plakatu uważam za niesłuszny... może i szału nie ma, ale jest ładny! :) Mogli go przyznać "Poradom na zdrady".

http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127290, ... 7.html?i=7

PostNapisane: 1 kwietnia 2017, 22:23 

Posty na Forum KP: 6471
W tym roku werdykt był chyba wyjątkowo łatwy do przewidzenia... Mówię o wszystkich "nagrodach", nie o tej za plakat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]