Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lipca 2016, 15:03 

To, jeśli można, też niniejszym zgłaszam błąd dostrzeżony na portalu filmpolski.pl.
W filmie „Spadek” w reżyserii Mirosława Gronowskiego z 1988 r. głównym bohaterem jest Leon Zabielak, którego gra Ignacy Machowski. Ma on wnuka Krzysia, który jest dzieckiem może 11- 12-letnim, co widać np. w drugiej minucie filmu (https://www.youtube.com/watch?v=LztEQvipDWQ). Tymczasem portal informuje, że Krzysia, wnuka Zabielaka, gra niejaki Janusz Fifowski, rocznik 1940, a więc w chwili kręcenia filmu miał 48 lat i w żaden sposób nie pasuje na wnuka Machowskiego... Coś jest nie tak.
A w ogóle to witam wszystkich serdecznie, jestem nowy. ;)

PostNapisane: 1 lipca 2016, 17:30 

Posty na Forum KP: 6471
Witamy! :)

Tytuł: filmpolski.pl
PostNapisane: 24 lipca 2016, 02:17 

Posty na Forum KP: 1249
Wydaje mi się, że w roli recepcjonistki w hotelu, do którego trafia Wojtek Wilak w filmie "Strach" wystąpiła Anna Pleskaczewska http://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1115852. Rola recepcjonistki nie jest wymieniona i zidentyfikowana w opisie filmu na filmpolski.pl.
A scena ma miejsce w 14:40 minucie: https://www.youtube.com/watch?v=Wrh-U1z_EBw
Dodatkowym argumentem, oprócz podobieństwa fizycznego, jest, jak sądzę, jej przynależność do Teatru Starego w Krakowie, a właśnie z Krakowa wziął aktorów do tego filmu Krzysztof Kieślowski.

PostNapisane: 24 lipca 2016, 13:11 

Posty na Forum KP: 1249
Krępak Zwiedziony napisał(a):
Wydaje mi się, że w roli recepcjonistki w hotelu, do którego trafia Wojtek Wilak w filmie "Strach" wystąpiła Anna Pleskaczewska http://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1115852. Rola recepcjonistki nie jest wymieniona i zidentyfikowana w opisie filmu na filmpolski.pl.
A scena ma miejsce w 14:40 minucie: https://www.youtube.com/watch?v=Wrh-U1z_EBw
Dodatkowym argumentem, oprócz podobieństwa fizycznego, jest, jak sądzę, jej przynależność do Teatru Starego w Krakowie, a właśnie z Krakowa wziął aktorów do tego filmu Krzysztof Kieślowski.

Oczywiście nie Kieślowski, tylko Krauze. Oglądałem w tym samym czasie film "Spokój" i nazwisko Kieślowskiego cały czas tkwiło mi w głowie. A w "Strachu" rzeczywiście też jest wielu aktorów i aktorek z Krakowa: Trela, Stankiewicz, Gryglaszewska, Olszewska, Kubanek i inni.

PostNapisane: 25 lipca 2016, 18:18 

Posty na Forum KP: 671
W obsadzie Zakazanych piosenek nie ma na stronie Janusza Kłosińskiego. Wydawało mi się, że kiedyś był, ale może się mylę. W każdym razie ewidentnie w nim zagrał (Niemca rewidującego mieszkanie).

PostNapisane: 25 lipca 2016, 22:54 

Posty na Forum KP: 1544
A mnie się wydaje, że tam chyba nie ma tego Kłosińskiego. W scenie rewizji naliczyłem czterech gestapowców i wszyscy są zidentyfikowani - Tatarski, Wichniarz, Dziewoński i Skulski. Aktor Tatarski jest trochę podobny do Kłosińskiego. W drugiej wersji filmu (tej z angielskim przyjacielem głównego bohatera) jest jeszcze jakiś tajniak, ale to chyba nie Kłosiński. Nawiasem mówiąc, mam wrażenie, że Dziewoński pojawia się tylko w tej przerobionej wersji filmu. Twórcy musieli dodać kilka ujęć, akcentujących brutalność Niemców, więc to by się nawet ze sobą zgadzało.

PostNapisane: 26 lipca 2016, 08:34 

Szanowni Państwo,
mam prośbę. Przyjmijmy zasadę, że jeśli zgłaszacie jakieś braki w obsadach poszczególnych filmów, to jednocześnie podajecie dokładną minutę filmu, w której dany aktor według Was występuje i dodatkowo opisujecie o którą postać chodzi, jeśli w scenie pojawia się więcej aktorów.
Pozdrawiam

PostNapisane: 26 lipca 2016, 17:18 

Krępak Zwiedziony napisał(a):
Wydaje mi się, że w roli recepcjonistki w hotelu, do którego trafia Wojtek Wilak w filmie "Strach" wystąpiła Anna Pleskaczewska.

Tak, to na pewno Anna Pleskaczewska-Halcewicz. Informacja potwierdzona nie byle gdzie, bo u samego Jerzego Stuhra :) .

Pozdrawiam

PostNapisane: 26 lipca 2016, 20:24 

Posty na Forum KP: 537
Pamiętam jaką miałem radość, gdy spacerując po Cmentarzu Służewieckim przypadkiem odnalazłem jej grób. Natychmiast podałem info na filmpolski.pl a Redakcja uzupełniła miejsce pochówku, do tej pory nieznane ogółowi kinomanów. :) Teraz ta aktorka została odnaleziona i rozpoznana w filmie. Fajnie, gdy na światło dzienne wychodzą takie odkrycia. Odkrycia dotyczące nie gwiazd, a aktorów nieraz zapomnianych.

PostNapisane: 26 lipca 2016, 20:27 

filmpolski napisał(a):
Szanowni Państwo,
mam prośbę. Przyjmijmy zasadę, że jeśli zgłaszacie jakieś braki w obsadach poszczególnych filmów, to jednocześnie podajecie dokładną minutę filmu, w której dany aktor według Was występuje i dodatkowo opisujecie o którą postać chodzi, jeśli w scenie pojawia się więcej aktorów.
Pozdrawiam

No to ja chyba wszystko podałem...

PostNapisane: 26 lipca 2016, 20:38 

W filmie "On, ona, oni" (film z 1981 r., składający się z trzech nowel) - w pierwszej noweli jest scena, gdy rozwodząca się Magda przyjeżdża do swojej matki (Magda Teresa Wójcik), która jest kustoszką miejscowego muzeum. W pewnym momencie, 19:23 min. (https://www.youtube.com/watch?v=hzuTWJSQ9xM) wchodzi chłopak z odnalezionymi eksponatami do muzeum. To bez wątpienia Adam Probosz, a nie jest uwzględniony w obsadzie.

PostNapisane: 5 sierpnia 2016, 23:04 

Oglądam sobie jednym okiem "Wielką wsypę" na KP i przypomniałem sobie, że już jakiś czas temu miałem wątpliwość co do brakującej w bazie jednej postaci występującej w tym filmie. Czy drugiego, obok C. Pazury, opozycjonisty w piwnicy do której trafia na początku filmu Jarek Bronko nie gra przypadkiem Grzegorz Klein? Akcja mniej więcej od 7:30, ale z tego co pamiętam to pojawia się również później w scenie w więzieniu kiedy bohater grany przez Pazurę pyta w jaki sposób można skorzystać z biblioteki (jest jednym z "lokatorów" celi).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]