Rafal Dajbor napisał(a):
Przekartkowałem dokładnie, strona po stronie, w czytelni Instytutu Teatralnego nową książkę Majewskiego "Spacerownik. Warszawa w filmie".
Na dzień dobry zacząłem oczywiście szukać w książce ewentualnych "śladów" Mariusza Gorczyńskiego. Niestety, ani nazwiska, ani zdjęcia nie ma. To akurat nie zarzut, ale opis sceny z "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" jest bezsensowny. Majewski nazywa postać graną przez Gorczyńskiego (choć jak mówię nie wymienia go z nazwiska) "warszawskim cwaniakiem", co w ogóle nie oddaje satyrycznego sensu tej sceny - cały numer polega przecież na tym, że to nie jakiś tam cwaniak, ale facet zajmujący się budownictwem. To, że koleś od budowania domów jest takim kretynem, że podnosi auto za dach, stanowi przecież o istocie tej sceny. Za chwilę Majewski pisze, że gdy dźwig unosi samochód - z hukiem odpada podwozie. Bzdura. Urywa się dach, a nie odpada podwozie.
Na końcu jest spis filmów które znalazły się w książce. Ale tylko spis. Nie indeks. Bardzo to utrudnia posługiwanie się tą publikacją. No i tradycyjny już brak indeksu nazwisk, co mnie osobiście nieodmiennie wnerwia.
Ponadto autor z upodobaniem zmienia tytuł filmu dokumentalnego Macieja Drygasa "Usłyszcie mój krzyk" na "Mój krzyk".
Ja jestem skąpiec i nie wydam 44,99 na książkę z takimi bykami.
Też miałem w ręku tę książkę, i trochę czasu by przejrzeć, poczytać...
Wyłapałem kilka mniejszych, lub większych nieścisłości, o których poniżej, bo pozwoliłem je sobie wynotować.
str 224 mamy ,,w filmie ,,Przepraszam czy tu biją" trenuje judo student(Ryszard Faron) którego szantażem zwerbowali dwaj śledczy grani przez słynnych bokserów Jerzego Kuleja i Jana Szczepańskiego"
Po pierwsze to nie był szantaż, tylko propozycja współpracy w zamian za puszczenie w niepamięć sprawy z maturą. Milicjanci zastosowali metodę -dobry i zły glina" żeby go podejść, a do tego wcześniej trochę oszukali i nastraszyli. Po drugie rozmowy i całą gierkę urządzają ze studentem inspektor Milde (Jerzy Kulej) i pułkownik Kubiak (w tej roli Alfred Freudenheim). Postać grana przez drugiego boksera, czyli inspektor Górny nie udzielała się przy werbowaniu.
str 277 mamy ,,07 zgłoś się" w odcinku pt. ,,300 tys. w nowych banknotach" ...pracuje reżyser Suchacki (Mieczysław Milecki)."
Powinno być Suchecki.
str 314 mamy ,,07 zgłoś się ".W 17.odcinku pt. ,,Morderca działa nocą" porucznik Borewicz...zaproszony jest do szpitala przez dr Iwonę Lubowicką z z porodówki ( Magdalena Wołłejko).
Magdalena Wołłejko wystąpiła w odcinku piątym, a w roli pani doktor mamy jej starszą siostrę Jolantę Wołłejko.
str 322, 323 mamy ,,Przed wybiegiem dla tygrysów zbiera się banda łobuzów , gotowych za niewielkim wynagrodzeniem załatwić frajera albo wziąć udział w skoku na kiosk Ruchu"
Po pierwsze nie wiem czy określił bym ich tak jak autor. Bardziej pasowało by bandyci, czy przestępcy, może nie najwyższego kalibru, ale jednak...Łobuzów to mamy na przykład w ,,Stawiam na Tolka Banana" (scena w Parku Skaryszewskim). Po drugie nie wiemy, czy wynagrodzenie było(owszem Belus mówi do Henia Maromana, że jest robota), i czy chodziło o niewielkie pieniądze, a jeśli nawet by tak było, to nie dlatego, że mamy do czynienia z jakąś żulią, tylko dlatego, że środowisko przestępcze traktowało sprawy donoszenia na milicję bardzo szczególnie i honorowo.
Po trzecie, faktycznie mamy tam ujęcie z klatką dla tygrysów, ale wpierw ekipa siedzi przed wybiegiem dla dromaderów, a potem przed alejką, a za plecami ma klatkę z hienami pręgowanymi.
Dalej mamy ,,... ,,Mówiłem ci że idę do szakala po gorzałkę"-chrypie przebieraniec do fotografa. "
Tutaj to się w ogóle pomieszało...no i Szakala powinno być raczej z dużej litery.
Jest też zdjęcie z popijawy w zoo, podpisane ,,Niezapomniana scena w zoo w ,,Przepraszam czy tu biją". W stroju misia Jan Himilsbach." Według mnie to ujęcie nie trafiło do filmu.
str 332 mamy ,,Siedem życzeń"...tony czekolady tak go zachwycają, ze gubi magiczny sygnet należący do ojca (Bronisław Pawlik)"
Po pierwsze sygnet gubi Jacek Retman, kolega z klasy Darka. Po drugie Bronisław Pawlik nie gra ojca żadnego z chłopców, tylko nauczyciela geografii i dyrektora szkoły jednocześnie, zwanego przez uczniów "Cebula".
str 338 mamy ,,Siedem życzeń"...Kilkuletni Darek (Daniel Kozakiewicz) ratuje z opresji kota Rademenesa "
Dariusz Tarkowski to nastolatek.
Niestety, jak widać sporo błędów, szczególnie w opisie dotyczącym treści filmów, ale mimo wszystko uważam książkę za ciekawą pozycję. Nieźle znam Warszawę, ale jednak wielokrotnie byłem zaskoczony dowiadując się gdzie kręcono niektóre sceny z ulubionych, i nie tylko filmów. Mamy też wymienione i opisane wiele, a może wszystkie kina które mieściły się w Warszawie.