Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sierpnia 2016, 20:05 

Posty na Forum KP: 6471
Sebastian999 napisał(a):

Ciekawy przykład to ,,Młode wilki" Jarosława Żamojdy. Wg mnie film niedobry, momentami żenujący, ale z czasem nawet go polubiłem pomimo, a może nawet właśnie przez te żenujące momenty. Osobiście nie nazwał bym go kultowym, ale wiem, że jest sporo ludzi o cztery, pięć lat młodszych którzy uwielbiali ten film, cytowali niektóre teksty z filmu, np ,,nigdy się do niczego nie przyznawaj", czy bawili przy muzyce Varius Manx, którą przez pewien okres puszczali na każdej prywatce. Myślę, że dla nich na pewno był to film pokoleniowy, a może i pasowałby tu słowo, które jest w kluczowe w tym temacie - kultowy.

Owszem, "Młode wilki" to film bardzo marny, choć odrobinę ratuje go efektowna muzyka Varius Manx. Pamiętam, że swego czasu był bardzo krytykowany za poziom aktorstwa młodych wykonawców. Jednak kiedy dziś go oglądam - a oglądałem parę razy (m.in. dlatego, że swego czasu pisałem artykuł o Szczecinie w polskim filmie) - to aktorstwo młodych wówczas: Szwedesa, Jakimowicza, Deląga już mnie tak nie razi i według mnie wypadają oni znacznie lepiej i bardziej przekonująco niż dzisiejsze młode pokolenie, zmanierowane występami w telenowelach i reklamach. W każdym razie ja wolę aktorstwo tych wyżej wymienionych niż dajmy na to Wesołowskiego, Zakościelnego czy innego Bobka.
"Młode wilki" faktycznie w pewnych kręgach mają status filmu kultowego, także w moim Szczecinie, co w sumie zrozumiałe, bo w niewielu dziełach "gra" on tak dużo. Co prawda obraz miasta przedstawiony przez Żamojdę nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością, ale to już temat na oddzielną dyskusję.

PostNapisane: 20 sierpnia 2016, 20:25 
ADMINISTRATOR

STEN napisał(a):
Film to może nie jest, ale "Rozmowy przy wycinaniu lasu" z pewnością pod ten termin "kultowy" podchodzić mogą

Zgadzam się w 100%! Fantastyczny spektakl Stanisława Tyma z całą masą kultowych scen i cytatów. Bo "kultowy" to przecież nie to samo co "znany", choć te dwie rzeczy się nie wykluczają.

PostNapisane: 20 sierpnia 2016, 20:51 

Posty na Forum KP: 4329
Masa ich, np. taki "najgłówniejsi się powybijają, a hołota potem rządzi"

PostNapisane: 21 sierpnia 2016, 08:49 

Przychodzi mi na myśl jeszcze jedno - prócz pamiętnych powiedzeń - kryterium kultowości. Otóż niewątpliwy kult otacza takie głośne filmy, a zwłaszcza cykle filmów, które stworzyły swoją własną ekranową rzeczywistość, swe odrębne filmowe uniwersum. Chodzi mi o specyficzny dla filmu odrębny świat, z jego własnymi, czytelnymi regułami, z jego stałymi elementami. Naturalnie, obecność wyrazistych, grubą kreską rysowanych postaci - też pomaga.
Najbardziej oczywiste przykłady to cykle fantasy:
- "Gwiezdne wojny" (w paru krajach istnieją nawet zarejestrowane związki wyznaniowe Jedi; pamiętne powiedzonka owszem, trafiają się, jak słynne "Mam złe przeczucia.", 'I have a bad feeling about this' – lecz one są li-tylko dodatkiem do kultu, nie zaś jego przyczyną),
- "Harry Potter" (ogromną popularność zdobyły pierwsze części cyklu książkowego, zanim zostały przeniesione na ekran, lecz histeryczne reakcje tłumów nastoletnich fanek na premierach świadczą same za siebie),
- "Star Trek",
- "Walka o tron".

Tylko czy to moje spostrzeżenie cokolwiek wnosi do tematu "Kultowe kino p o l s k i e "? Czy na naszym krajowym gruncie znajdziemy choć jeden jedyny jedyniusieńki podobny przykład?

Tytuł: Religious cults
PostNapisane: 21 sierpnia 2016, 09:24 

@Moviemaker
Angielskie słowo 'cult / the cult' tłumaczy się na polski jako: "kult"… lecz także jako: "sekta".

Przychodzi mi na myśl cytat z amerykańskiego filmu "W chmurach" ('Up In the Air') z Clooneyem. Podczas dyskusji za i przeciw idei małżeństwa: 'How about just not dying alone?' ~ '… those CULT members in San Diego with the Kool-Aid and the sneakers, they didn’t die alone.' ("A może chodzi o to, żeby nie umierać w samotności?" ~ "No to weź tę sektę z San Diego. Ci umierali grupowo.").

Za każdym razem, gdy ktoś tu wymienia tytuły filmów godnych uwagi, lecz rzadko wznawianych (jeśli nawet - to po północy) i z tego powodu nieznanych większości współczesnych widzów - mam ochotę nazwać go/ją guru takiej bardzo, bardzo niszowej sekty. Kult zatem jest, ale o zasięgu wielce ograniczonym, statystycznie małoistotnym.
PS "Rozmowy przy wycinaniu lasu" ja sam uznaję za perełeczkę. Ale żeby od razu za pozycję kultową?

PostNapisane: 21 sierpnia 2016, 14:20 

Posty na Forum KP: 2318
Zespoly Filmowe SA napisał(a):
Tylko czy to moje spostrzeżenie cokolwiek wnosi do tematu "Kultowe kino p o l s k i e "? Czy na naszym krajowym gruncie znajdziemy choć jeden jedyny jedyniusieńki podobny przykład?
Z pewnością nie znajdziemy ani jednego polskiego filmu który zblizył sie do fenomenu kultowości SW. W końcu ani jeden tytuł film nie podbił świata, tak by bez trudu znaleźć zagranicznego widza który go widział albo przynajmniej o nim słyszał. Natomiast filmem który kilkukrotnie widziałem w ramach artykułów o dziełach kultowych jest "Rękopis znaleziony w Saragossie". Skoro "Głowa do wycierania" Lyncha ma ten status, to wcale nie dziwi mnie, że i film Hasa jest zaliczany do takowych, choć z pewnością nie jest tak dobrze znany zagranicznej widowni, a i polskiej nie koniecznie tak jak być powinno. Znamienne jest tu też, że film przez bardzo długi czas nie był rozpowszechniany i nie mógł trafić do dystrybucji na DVD w Polsce a dużo wcześniej odrestaurowano go w USA dzieki Scorsese, gdzie został wydany.

Tytuł: Kult PL
PostNapisane: 21 sierpnia 2016, 16:30 

Dear MarianPaz
Przywołujesz takie oto dwa przykłady: "Głowa do wycierania" i "Rękopis znaleziony w Saragossie". Sprawdzam Box Office (wg FilmWeb): odpowiednio: 7.000.000 USD, oraz 118.971 USD. Chmmm.

Chyba nigdy nie ustalimy tutaj na jakim precyzyjnie poziomie (mierzonym wpływami kasowymi albo liczbą widzów, w liczbach bezwzględnych albo w procentach) przebiega granica, powyżej której nazywanie filmu kultowym – staje się uprawnione. Lecz czy wolno nam rzecz całą zupełnie oderwać od zakresu spopularyzowania kultu?
Ja nie zaprzeczam, że "Głowa do wycierania" skupiła wokół siebie grupki fascynatów z całego świata, wciąż odnajdujących w niej nowe wartości. Ja nie śmiem negować, że paru sławnych hollywoodzkich filmowców wyrażało swój podziw dla dzieła Hasa, oraz że polski film jest regularnie studiowany w amerykańskich szkołach filmowych. Ale czy jest to skala kultowości statystycznie istotna czy też zasługująca na zlekceważenie?

PostNapisane: 22 sierpnia 2016, 08:15 

Nie sądzę by kryterium "kultowości" sprowadzało się wyłącznie do poziomu popularnosci czy kasowosci, bo jak podaje definicja z Wikipedii są to filmy które odcisnęły się w świadomości społeczeństwa/grupy/pokolenie. A to oznacza, że jak najbardziej zaliczyć można tu filmy które są kultowe, ale dla jakiejś niedużej grupy odbiorców. Zresztą równie dobrze można by się spierać co do klasyfikowania jednych filmów jako arcydzieła a innych już nie koniecznie. :)

PostNapisane: 22 sierpnia 2016, 11:50 

Po prostu desperacko próbowałem wyznaczyć twarde, zero-jedynkowe kryterium. Jeśli nie odwołamy się do liczb, to jak zmierzyć to, czy film odcisnął się w świadomości społeczeństwa / generacji?
A już dopuszczenie możliwości, iż coś jest kultowe li-tylko dla grupy – wprowadza do równania aż dwie niewiadome: (1) liczebność grupy?, (2) odsetek podzielających pogląd o kultowości?
No ale może ja zwyczajnie dążę do niemożliwego… Dobrze zatem, odpuszczam! W końcu jakie realne niebezpieczeństwo wiąże się dopuszczeniem próbki statystycznej zdefiniowanej nieprecyzyjnie jako "grupa"? Jedynie takie, że forumowicz A nazwie obraz "X" kultowym zaś forumowicze B, C, D i E zgodnie ofukną go od niemądrych.

PostNapisane: 23 sierpnia 2016, 08:13 

Nie da sie wyznaczyć żadnych twardych ktyteriów, bo filmy klasyfikowane jako kultowe są bardzo różne równiez pod wzgledem popularności i stąd masa sporów czy dany tytuł się do nich zalicza czy juz nie koniecznie. Z pewnością i my nie roztrzygniemy tego problemu.

PostNapisane: 3 listopada 2016, 14:45 

Posty na Forum KP: 6173
Chyba to dobry wątek?

http://ladnydom.pl/wnetrza/7,105941,209 ... ty-na.html

Cytuj:
Empik postanowił uczcić okrągłą rocznicę premiery obrazu Barei. W ścisłej współpracy z twórcami filmu, stworzył unikatową kolekcję, która ma "poprawiać humor w codziennych sytuacjach".

PostNapisane: 4 listopada 2016, 00:59 

Posty na Forum KP: 768
Z całej kolekcji podoba mi się tylko czapka i krawat. Ciekawe kiedy będą dostępne?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]