Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 13:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sierpnia 2016, 14:35 

Posty na Forum KP: 768
Zastanawiam się skąd zrodziła się w Zdzisławie Beksińskim przemożna chęć dokumentowania swojego
a potem rodzinnego życia tak szczegółowo. Najpierw na magnetofonie potem kamerą ale z takimi detalami jak stawianie magnetofonu koło łóżka i nagrywanie dźwięków jak kocha się z żoną.
Zbyt mroczne upodobanie. Może nie lubił pisać pamiętników albo się czegoś bał. Mam nadzieję,że dowiem się o tym z filmu.

PostNapisane: 5 sierpnia 2016, 14:42 

Posty na Forum KP: 629
Dokumentowanie życia to wyraz upodobania do nowych technologii nic dziwnego i nie nie sądzę nie ma w tym żadnego drugiego dna.

PostNapisane: 5 sierpnia 2016, 15:11 

Wielu ludzi ma upodobanie do nowych technologii ale nie do tego stopnia aby latać codziennie z kamerą po mieszkaniu i filmować wszystko co się rusza. No rozumiem,że taki stan jest po zakupie sprzętu, chcemy go sprawdzic , poznać, namacać się nowych kształtów gałek przycisków, niech będzie 2-3 dni, no dobrze niech będzie tydzień ale to wszystko.Potem wszyscy wracają do swego życia.

PostNapisane: 5 sierpnia 2016, 21:57 

Posty na Forum KP: 629
No cóż gdybanie nie ma sensu ale faktem jest, że lubował się w technice. Dzisiaj miałby się czym pobawić.

Mnie zawsze interesowało dlaczego Tomacz Beksiński się zabił? Widzę, że ten wywiad wciąz w necie wisi, więc wróciłem do niego teraz po kilku latach:
Wieczór z wampirem - wywiad z Tomaszem Beksińskim:
https://www.youtube.com/watch?v=9H27jfSpRCg
od czwartej minuty mówi o swoich próbach samobójczych. Delikatnie mówiąc miał poważne problemy ze sobą. Choć sam wywiad uważam za dramatycznie beznadziejny to można wyczuć, że coś z Tomaszem Beksińskim jest nie tak...

PostNapisane: 13 sierpnia 2016, 21:08 

Posty na Forum KP: 2318
Andrzej Seweryn otrzymał w Locarno nagrodę za najlepszą rolę męską. :)

PostNapisane: 13 sierpnia 2016, 21:12 

Posty na Forum KP: 537
Nagroda aktorska dla polskiego aktora na międzynarodowym festiwalu filmowym to zawsze przyczyna do wielkiej radości!!! :) Wspaniała wieść!!!

PostNapisane: 14 sierpnia 2016, 00:32 

Posty na Forum KP: 6471
Świetnie! Kolejny (jeden z wielu) powód, by wybrać się na ten film. :)

PostNapisane: 14 sierpnia 2016, 01:13 

Znakomita wiadomość. Myślę że ten film dostanie jeszcze nie jedną nagrodę.
O nagrodzie dla Andrzeja Seweryna i nie tylko w materiale poniżej.

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1654779,Festiwal-w-Locarno-Andrzej-Seweryn-najlepszym-aktorem

Pozdrawiam

PostNapisane: 5 września 2016, 18:46 

Posty na Forum KP: 6173
Kazimierz Jankowski napisał(a):
Zastanawiam się skąd zrodziła się w Zdzisławie Beksińskim przemożna chęć dokumentowania swojego
a potem rodzinnego życia tak szczegółowo. Najpierw na magnetofonie potem kamerą ale z takimi detalami jak stawianie magnetofonu koło łóżka i nagrywanie dźwięków jak kocha się z żoną.
Zbyt mroczne upodobanie. Może nie lubił pisać pamiętników albo się czegoś bał. Mam nadzieję,że dowiem się o tym z filmu.

Wydaje mi się, że jednak się tego nie dowiesz. W swoich Dziennikach sam się sobie dziwi po co notuje te codzienne detale, a był w nim diablo szczery.
To jak z pytaniem dlaczego podobają nam się blondynki (albo brunetki)? No bo tak.

Za Beksińskim stoi cholernie dziwna i złożona osobowość, ale nie da się tego ZROZUMIEC, można tylko popatrzeć... Podobnie jak z jego obrazami. Byłem dopiero co w Sanoku na Zamku i obejrzałem jego kolekcję obrazów. I jestem głupszy niż przedtem. Nawiasem, b. ciekawy jest zrekonstruowany pokój Beksińskiego z płytami, aparatami, książkami i wyciętymi reklamami setki okolicznych pizzerii.
On był INNY.
Świetnie fotografował.

Zapowiada się chyba dobry film.

PostNapisane: 6 września 2016, 10:02 

Posty na Forum KP: 537
Ja jako miłośnik motoryzacji z czasów PRL-u zastanawiam się, czy w filmie jest choćby jedna wzmianka o współpracy Beksińskiego z Sanocką Fabryką Autobusów, bo nie wszyscy wiedzą, że to m.in. Beksiński zajmował się projektowaniem nadwozi produkowanych tam pojazdów.

PostNapisane: 6 września 2016, 10:35 

Na fali popularności, kolejna książka:
Obrazek

PostNapisane: 6 września 2016, 12:00 

Posty na Forum KP: 6173
Rafal Dajbor napisał(a):
Ja jako miłośnik motoryzacji z czasów PRL-u zastanawiam się, czy w filmie jest choćby jedna wzmianka o współpracy Beksińskiego z Sanocką Fabryką Autobusów, bo nie wszyscy wiedzą, że to m.in. Beksiński zajmował się projektowaniem nadwozi produkowanych tam pojazdów.

Z tego co czytałem, zaprojektował prototyp (bardzo ciekawy i nowoczesny), który nie wszedł nigdy do produkcji. O wiele ciekawsze dla filmu byłoby pokazanie jak wynosił w spodniach z SFA potrzebne materiały do malowania, do czego się po latach sam przyznawał.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]