Domell1 napisał(a):
MarianPaz napisał(a):
"
To ja, złodziej", reż. Jacek Bromski, © Studio Filmowe Kadr 2000
Cyfrowa rekonstrukcja wykonana przez:
DI Factory
Screen porównawczy:
http://tnijurl.com/b2711b533829/Pytanie tylko do czego odnosi się to porównanie? Zmiana tonacji barwnej to raz i trochę ostrzejszy obraz ale pytanie czy odnosi się to w jakikolwiek sposób do starej kopi/skanu filmu? Wg tego porównania to i stara kopia b.dobrze wygląda a ja sobie aż tak dobrej kopii nie przypominam.
Pan Anatol napisał(a):
Wydaje mi się, że tego typu porównania zazwyczaj zestawiają wersję po rekonstrukcji ze skanem sprzed zabiegów rekonstrukcyjnych i korekcji barw. Tak czy inaczej jest to nowy skan w wysokiej rozdzielczości, więc siłą rzeczy nie wygląda to tragicznie.
Domell1 napisał(a):
Wsio fajnie, tylko że jak ktoś z "zewnątrz" lub nie "ogarnięty" w temacie rekonstrukcji na to spojrzy to powie ale przecież przed rekonstrukcją "źle to nie wyglądało" i w zasadzie będzie miał rację.
Takim sposobem przedstawiania jak dla mnie niefortunnym "efektów" rekonstrukcji, można tak stracić dotację na jakiś projekt.
Czekam na efekt finalny i modlę się aby było to faktycznie wydane na odpowiednim nośniku (broń boże dvd).
Powiem, że mnie też od początku mojego zainteresowania tematem rekonstrukcji cyfrowej i digitalizacji w jakiś sposób "bolą" te porównania, bo właśnie ktoś "z zewnątrz" może sobie pomyśleć tak jak o tym napisał Domell1, a w rzeczywistości jest to porównanie wersji takie jak napisał o tym Pan Anatol...(plus jeszcze pamiętajmy, że już na skanie wykonywana jest częściowa rekonstrukcja obrazu w postaci czyszczenia, usuwania zanieczyszczeń, a jeszcze wcześniej mechanicznie, fizycznie i chemicznie(ultradźwiękowo) czyszcząc taśmę...) Ale te porównania - w taki sposób ukazane - to chyba wszyscy zainteresowani od początku robią(Studia Filmowe, TVP)... Może z jakimiś wyjątkami(pamiętam, choć nie mogę teraz znaleźć np. takie porównanie serialu pt.: "Alternatywy 4").
Najlepiej też tak sądzę, żeby to były porównania do starej kopii/skanu filmu. Tylko tu pewnie pojawiłoby się pytanie do jakiej, której starej kopii danego filmu to zrobić, do jakiej rozdzielczości(ja myślę, że SD: 720 x 576), pewnie by to trzeba było zrobić na skanerze skanując bez niczego kopie(taśmy) emisyjne - "jak leci" i bez ich oczyszczenia(do każdej emisji chyba nie były czyszczone) lub porównując z chyba zapisanymi na taśmach z telerecordingu wersjami - tylko, że z logiem one są raczej... O takie "przesuwne" porównanie na filmiku czy na zdjęciu byłoby trudno(jak to się głównie robi chyba obecnie), tzn. nie wyglądałoby samo porównanie idealnie - trzeba by kombinować, żeby do jednakowych rozmiarów chociażby obrazu czy porównania to "sklecić". W wersji dwóch zdjęć umiejscowionych koło siebie, myślę, że to by "przeszło".
Mogłem się pomylić nie celowo w treści powyższego postu.