Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 12:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Piłsudski"
PostNapisane: 21 czerwca 2019, 15:24 

Posty na Forum KP: 6471
Pojawił się już pierwszy krótki zwiastun filmu. Premiera we wrześniu. Jakoś nie jestem przekonany, a już w tych fragmentach Szyc w ogóle nie widzi mi się jako Piłsudski... :icon_e_confused:

PostNapisane: 21 czerwca 2019, 16:19 

Posty na Forum KP: 537
Jest takie aktorskie powiedzenie, że jak aktor zagra Hamleta, to znaczy, że może zagrać wszystko. :-) Szyc ma w dorobku Hamleta. Nie widziałem, ale od znajomych słyszałem o nim w tej roli bardzo pochlebne zdania, w tym od Witolda Sadowego, który z powodów... no, oczywistych - ma skalę porównawczą. ;-)

Aczkolwiek nie do końca się z tym powiedzeniem o graniu "wszystkiego" zgadzam, bo dajmy na to Edmund Fetting grał Hamleta, a sam pisałem, że nie wyobrażam go sobie np. w roli Ryszarda Ochódzkiego. :-D

Nie wiem, jak wypadnie film Michała Rosy. Reżyser niezły, temat doskonały... Obawiam się tylko w obecnej sytuacji pewnej autocenzury ze strony twórców podejmujących tematykę historyczną, niestety...

PostNapisane: 21 czerwca 2019, 16:37 

Żeby była jasność - uważam Szyca za bardzo dobrego aktora i wbrew obiegowym opiniom wszechstronnego. Tylko, kurczę, do roli Piłsudskiego jakoś zupełnie mi nie pasował, a zwiastun mnie jeszcze w moim przekonaniu utwierdził...

PostNapisane: 21 czerwca 2019, 17:39 

Posty na Forum KP: 2318
To może Jan Frycz jako Piłsudski w filmie "Legiony". :-)

Obrazek

PostNapisane: 21 czerwca 2019, 18:03 

Już bardziej. :-)

PostNapisane: 22 czerwca 2019, 08:16 

Posty na Forum KP: 2675
https://tiny.pl/tc5hb

PostNapisane: 22 czerwca 2019, 16:47 

:-D :-D :-D

PostNapisane: 14 sierpnia 2019, 11:46 

W sieci pojawił się nowy zwiastun. Szyc nadal mnie nie przekonuje, ale wydaje się, że sam film może być jednak ciekawszy niż "Legiony".

PostNapisane: 2 września 2019, 08:32 

Posty na Forum KP: 6173
karel napisał(a):
Szyc w ogóle nie widzi mi się jako Piłsudski...
Bo ja wiem? Jako magnetyczny naczelnik, legendarny "Dziadek" może i nie, ale jako młody Piłsudski (miglanc, zawadiaka, terrorysta,
babiarz, lewak, etc) to właściwie czemu nie?

PostNapisane: 2 września 2019, 10:00 

Owszem, Piłsudski nie zawsze był "Dziadkiem", ale zwyczajnie w Szycu nie widzę Piłsudskiego z żadnego okresu jego życia. Patrzę i mam przed oczami aktora, a nie postać, którą gra. I nie wynika to z mojej niechęci do Szyca, bo wielokrotnie podkreślałem, że uważam go za aktora dobrego i wszechstronnego. Kiedyś młodego Piłsudskiego grał Bonaszewski i wypadł dobrze, nie tylko ze względu na pewne podobieństwo fizyczne (niedawno przecież znowu wcielił się w tę postać w jednym ze spektakli Teatru TV), natomiast Szyc... :icon_question: Oczywiście opieram się na razie na zwiastunach, może po obejrzeniu filmu zmienię zdanie.

PostNapisane: 8 września 2019, 19:03 

Posty na Forum KP: 1073
Zwiastun "Piłsudskiego" faktycznie mało zachęcający, ale zdecydowanie zgadzam się, że i tak potencjał dużo, duuuuuuuuuuuuuuużo większy niż w przypadku "Legionów" autorstwa osób odpowiedzialnych m.in. za scenariusz "Smoleńska".

PostNapisane: 14 września 2019, 20:16 

Posty na Forum KP: 2675
Obejrzałem film wraz z jakimiś 30 widzami na sali kinowej.
W największym skrócie - Szyc dobry, film słaby.

Niestety - po raz enty w ostatnich latach dostaliśmy czytankę szkolną dla licealistów, co wzmacniane jest pojawiającymi się co jakiś czas na ekranie planszami informującymi o wydarzeniach, które się odbywaja/odbędą. Taka sciagawka z historii z lat 1905-1918. Nigdy tego Wajdzie nie wybaczę, że spopularyzowal ten zabieg "Wałęsą" ;-)
Film jest czytanką, mającą na celu wpojenie widzowi następującej tezy "Niepodległość zawdzięczamy Pilsudskiemu i tylko jemu. W opozycji do niego stawała wyłącznie lewica, zasadniczo Żydzi. Geniusz Piłsudskiego przewidział właściwie cały przebieg I wojny. Nawet jak coś nie zawsze wychodziło, to summa summarum wyszło i dlatego nie będziemy ci, widzu, tym głowy zaprzątać i rozpraszac".
Jesli ktos liczył więc na to, ze na ekranie pojawi się np Roman Dmowski jako oponent Piłsudskiego (a przecież jest w filmie mowa o pobycie Ziuka w Japonii! Okazja była!) - zawiedzie się. Co ciekawe, w filmie nie pojawiają się też niektórzy sojusznicy Piłsudskiego z tamtego okresu, jak choćby Belina Prazmowski, Wieniawa Dlugoszowski, Władysław Sikorski, a Kazimierz Sosnkowksi jedynie epizodycznie. Konflikt w PPS jest pokazany jako jedyny w zasadzie ideowy konflikt ówczesnego czasu. Dla kogoś, kto trochę interesuje się historia owego czasu (ukłony dla Stena) będzie to chyba doznanie porównywalne z uczestnictwem zakonnicy w czarnej mszy.
Gdyby to wszystko było jeszcze dobrze zrobione czysto filmowo.
Nie jest.
O "brutalnym" dopasowaniu scenariusza filmu do "tezy" już pisałem, ale scenariusz to małe piwo w porównaniu z paroma innymi kwiatkami. Przede wszystkim - koszmarny montaż. Film sprawia wrażenie montowanego w trakcie ucieczki przed wilkami, tak jest poszarpany i niedopasowany do siebie. Podam jeden przykład
UWAGA SPOILER:
. Szyca jakby tezszego (po Magdeburgu!?) i posiwialego widzimy w scenie przejazdu przez Warszawę w listopadzie 1918 a chwilę potem, gdy wygłasza orędzie, znowu wygląda jak w roku 1914. Walery Sławek ma pokiereszowana wybuchem połowę twarzy, a potem jak gdyby nigdy nic paraduje tak pięknie wygojony, że profesor Adam Maciejewski zagwizdal by z podziwu...A o ile wiem, to Walery Sławek do końca życia ustawia się lewym profilem do zdjęć. No i tak dalej...
Film okresowo się dluzy, wychodzi z niego niskawy budżet, nie sprezentowano nam żadnej sceny batalistycznej. Demonstracja Grzybowska z 1904 roku jest silmowana tak biednie i oszczędnie... Szkoda gadać. Co gorsza, nawet niskobudzetowe sceny też często wzbudzają śmiech... Scena, w której Piłsudski i dr Mazurkiewicz uciekają że szpitala, starając się "nie wzbudzać niczyjej uwagi" zasługuje na Złotą Malinę.

No dobra, poznecalem się, to może jakieś pozytywy.

Podobała mi się interpretacja Szyca. Po obejrzanych wielu dostojnych i namszczonych Dziadkach dostalem wreszcie młodszego, pewnego siebie, czasem bezczelnego i chamskiego Ziuka. Dazacego po trupach do celu, instrumentalnie poslugujacego się ludźmi, nie cofajacego się nawet przed szantazem; potrafiacego oszukiwać tak wrogow jak i sojuszników (niezle są sceny z kapitanem Rybakiem na przykład). Szyc rolę udźwignął wg mnie, jest do tego naprawdę dobrze ucharakteryzowany i co ważne dla mnie - nie przegina z wileńska wymową, w czym wg mnie przesadzal np Ryszard Filipski.
Inni aktorzy? Dobrze wypadają kobiety, tzn Boczarska i Dębska, zwłaszcza ta pierwsza ładnie pokazuje dumę i zawzietosc zdradzanej kobiety. Zawsze można liczyć na Tomasza Schuchardta, który bardzo wyraziscie przypomina widzowi mocno zapomnianą postać Aleksandra Prystora. I w zasadzie to tyle...
Kilka niezłych scen, np eks w Bezdanach; niezle pokazane akty terroru Organizacji Bojowej nie oszczędzając kobiet i dzieci.

Mimo wszystko dam filmowi notę (aż) 5. Bo doceniam pokazanie w kinie nieco innej twarzy Marszałka niż zazwyczaj; doceniam naprawdę dobra rolę Borysa Szyca;doceniam jeszcze parę innych, wymienionych powyżej rzeczy. Ale jednocześnie uważam "Piłsudskiego" za kompletnie zmarnowaną szansę na kręcenia filmu naprawdę bardzo dobrego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]