Forum Polskiego Kina

Teraz jest 29 grudnia 2024, 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Twarz"
PostNapisane: 15 kwietnia 2018, 13:55 

Posty na Forum KP: 2318
Holt_ napisał(a):
Film jest bardzo ostrym atakiem na mentalnosc polskiei prowincji uksztłtowanej przez jasnogórski katolicyzm.
Moim zdaniem film Szumowski nie jest w żadnym wypadku ostrym atakiem, a co najwyżej próbą i to raczej średnio udaną, zwłaszcza gdy zestawi się jej twórczość choćby z Ulrichem Seidlem. Jak dla mnie nie ma ona albo umiejętności albo odwagi na zrobienie naprawdę kontrowersyjnego filmu, który miałby nas faktycznie zaboleć. Idealny przykład to "W imię...", który również reklamowano jako kontrowersyjny, a tak na dobrą sprawę to dopiero nowy film Smarzowskiego może uderzyć w czuły punkt KK.

Dla mnie była to dużo bardziej satyra czy też groteska niż dramat i jako taki się sprawdza. W wielu momentach jest on wyjątkowo zabawny i było to dobrze spędzone 90 minut, jednak kontrowersji to ja bym się tu specjalnie nie doszukiwał. Nie ma tu nic czego nie byłoby w masie innych filmów, w sposób przerysowany pokazujący polską prowincję. Po wyjściu z kina czułem, że zobaczyłem coś przerysowanego w stylu Barei, niż dramat który by mnie dotknął czy mną wstrząsnął, co nie uważam za wadę.

Rozumiem że ludzi boli, że na zagranicznym festiwalu jedną z nagród zgarnia film który nie pokazuje nas tak jak wielu by tego oczekiwało, ale w końcu filmy nie są tylko po to by wystawić laurki danemu społeczeństwu. Jako ciekawostkę przytoczę fakt, że na tym samym festiwalu w Berlinie nagrodę publiczności otrzymał węgierski film "1945" który dotyczy tematyki żydowskiej. Domyślam się że przetacza się tam podobna burza jak u nas po "Pokłosiu" czy "Idzie".

PostNapisane: 15 kwietnia 2018, 15:49 

Posty na Forum KP: 2675
MarianPaz napisał(a):

Dla mnie była to dużo bardziej satyra czy też groteska niż dramat i jako taki się sprawdza. W wielu momentach jest on wyjątkowo zabawny i było to dobrze spędzone 90 minut, jednak kontrowersji to ja bym się tu specjalnie nie doszukiwał. Nie ma tu nic czego nie byłoby w masie innych filmów, w sposób przerysowany pokazujący polską prowincję. Po wyjściu z kina czułem, że zobaczyłem coś przerysowanego w stylu Barei

Zgadzam się z tym odczuciem i zastanawiam się, gdzie Szumowska popełniła błąd, bo jak mniemam oczekiwała czegoś bardziej wysublimowanego.
Przyczyn widzę kilka.
Po pierwsze z groteskowością niektórych scen chyba delikatnie przesadziła.
Po drugie dramat głównego bohatera wypadłby chyba bardziej przekonująco, gdyby w filmie już przed wypadkiem nie był on już częściowo wyalienowany ze swojej małej ojczyzny. A tak to jego odrzucenie tylko się pogłębia, a nie pojawia, co osłabia nasze przeżywanie jego tragedii.
Po trzecie z definicji i tematu filmu wyrazy aktorskie Kosciukiewicza są w tym filmie ograniczone w stosunku do pozostałych aktorów, co sprzyja temu, że nie stanowi on dla nich przeciwwagi i nie koncentrujemy się na nim w wystarczający sposób.

PostNapisane: 16 kwietnia 2018, 19:02 

Posty na Forum KP: 6471
MarianPaz napisał(a):
Jak dla mnie nie ma ona albo umiejętności albo odwagi na zrobienie naprawdę kontrowersyjnego filmu, który miałby nas faktycznie zaboleć. Idealny przykład to "W imię...", który również reklamowano jako kontrowersyjny, a tak na dobrą sprawę to dopiero nowy film Smarzowskiego może uderzyć w czuły punkt KK.

Biorąc pod uwagę pozycję kościoła katolickiego w Polsce i sposób pokazywania w naszym kinie postaci księży, to "W imię..." filmem odważnym jednak było. Niestety tylko z założenia, bo efekt okazał się jednak nie do końca przekonujący i niezbyt porywający - wyszło kino dość blade, co najwyżej poprawne i mało w sumie obrazoburcze (to już chyba w "Pokocie" więcej jest antykościelnego pierwiastka). Po nowym filmie Smarzowskiego również oczekuję więcej.

PostNapisane: 28 grudnia 2019, 14:42 

Posty na Forum KP: 1074
Jeśli chodzi o Szumowską,to raczej nie jestem zwolennikiem jej kina.Nie chodzi może tyle o tematy (bo te porusza dość ciekawe) co o język filmowy,jakim się posługuje.Zupełnie nie potrafiłem przejść przez film "Body/Ciało",z filmem "W imię..." było podobnie. Tym razem jednak pozytywnie się zaskoczyłem.Bardzo aktorsko podobała mi się Agnieszka Podsiadlik.Zawsze cieszę się też,gdy na ekranie mogę podziwiwać aktorów wywodzących się,bądź związanych ze Śląskiem (Gorol,Chojnacki,Talarczyk).Jako ciekawostkę podam,że aktor-amator Tadeusz Mikiewicz który gra rolę dziadka Jacka jest mieszkańcem mojego Raciborza i jest członkiem jednej z lokalnych amatorskich grup teatralnych.

Zobaczymy,jak będzie u mnie z nowym filmem Szumowskiej :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]