Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 stycznia 2019, 13:32 

Posty na Forum KP: 6471
Sebastian999 napisał(a):

Brunner napisał(a):
Eligiusz Niewiadomski to jedna z pierwszych większych ról filmowych Marka Walczewskiego. Aktor w przyszłości nieraz grał role osób z pogranicza zdrowia psychicznego.

Tak, choć również wcześniej u Wajdy w ''Ziemi obiecanej" zagrał Bum-buma, postać nie do końca przy zdrowych zmysłach :-D, a Płaza- Spławski z adaptacji Żeromskiego wyreżyserowanej przez Borowczyka, też jest mocno ekscentryczną postacią, delikatnie mówiąc

Oj, tak. Walczewski często grał takie postacie, jeśli nawet jego bohaterowie nie byli chorzy psychicznie, to niejednokrotnie byli lekko "skrzywieni", nadpobudliwi itp.

Sebastian999 napisał(a):
Do ciekawych ról w filmografii Zdzisława Mrożewskiego dorzuciłbym jeszcze tę, w trochę zapomnianych ''Chłopcach" Bera

Rola znakomita. Podobnie jak innych aktorów grających w filmie Bera: Dzwonkowskiego, Opalińskiego, Mrozowskiej, Komorowskiej, Wacława Kowalskiego. Nie wiem, czy można określić "Chłopców" mianem filmu zapomnianego. Od czasu do czasu pokazuje go telewizja, znawcy i miłośnicy polskiego kina też o nim pamiętają. Nie jest tak źle. ;-)

PostNapisane: 24 stycznia 2019, 23:36 

Posty na Forum KP: 1403
Sebastian999 napisał(a):
Do ciekawych ról w filmografii Zdzisława Mrożewskiego dorzuciłbym jeszcze tę, w trochę zapomnianych ''Chłopcach" Bera

Rola znakomita. Podobnie jak innych aktorów grających w filmie Bera: Dzwonkowskiego, Opalińskiego, Mrozowskiej, Komorowskiej, Wacława Kowalskiego. Nie wiem, czy można określić "Chłopców" mianem filmu zapomnianego. Od czasu do czasu pokazuje go telewizja, znawcy i miłośnicy polskiego kina też o nim pamiętają. Nie jest tak źle. ;-)[/quote]

Nie wiem, czy bym wspomniał Komorowską. A na pewno uwzględniając jej nie pominąłbym Małynicz. Wspaniała kreacja wielkiej aktorki, niestety głównie teatralnej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]