W listopadowym numerze "Kina" znajduje się podsumowanie filmów z festiwalu w Gdynii oraz ranking tychże filmów z ocenami w skali od 1-6. Na pierwszych dwóch pozycjach nie było zaskoczenia: 1. "Ostatnia rodzina" (5, 5, 5, 5, 6, 5, 6, 6, 5 - śr. 5,33); 2. "Wołyń" (6, 6, 5, 4, 5, 5, 6, 5, 5 - śr. 5,22). Mnie jednak najbardziej zaintrygowały oceny filmu "Plac zabaw" (6, 1, 6, 4, 3, 5, 4, 4, 1 - śr. 3,78). Każdy z nas pewnie słyszał, że te niby najlepsze filmy, to ze skrajnymi ocenami, kontrowersyjne.
Zdziwiłem się, że oto grają ten film w naszym jeleniogórskim filmie. "Dzień z życia polskich nastolatków, którzy właśnie kończą szkołę podstawową" - tyle przeczytałem na filmwebie. Poszedłem dzisiaj (bilet 16zł, 3 osoby na seansie, para wyszła przed końcem). Jestem bardzo rozbity, film jest straszny. To może dość dziwne, ale rozumiem tych krytyków, którzy wystawili 6, jak i tych co ocenili film na 1. Na tę chwilę nie jestem w stanie napisać nic więcej (tym bardziej, że nie wiem jak miałbym to zrobić, żeby nie spoilerować jednocześnie). Nie umiem też wystawić jakiejkolwiek oceny.
|