Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 07:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: "Volta"
PostNapisane: 15 grudnia 2017, 11:32 

Posty na Forum KP: 629
MarianPaz napisał(a):
Piszesz to tak jakby na świecie kręcono same dobre filmy, a żaden znany i uznany twórca w dojrzałym wieku nie stracił talentu do ich robienia.

Zgadzam się, tutaj przesadziłem...znamy tylko jakiś procent (liczby nie podam) kręconych rocznie filmów a reszta to niewypały.
MarianPaz napisał(a):
Sam Machulski nakręcił niegdyś mało udaną satyrę na polski przemysł filmowy ("Superprodukcja"), nawiązując do produkcji "Quo vadis" w które utopiono 76 milionów.

Mi wyszło 79 milionów ale o szczegóły nie ma co się spierać - prawda? 8-), Chronos Film, spółka krzak założona do produkcji tylko jednego filmu, z kapitałem początkowym 4000zł. I dostała zlecenie na tę superprodukcję. A to co tam się działo niech powiedzą ludzie z branży. Im wyższe koszty tym większy zarobek tak jak było w "Misiu". A TVP zanotowała straty mimo że film trafił do kin. Majstersztyk.

P.S. Jeśli chodzi o kupowanie scenariuszy to musze sięgnąć głębiej w moje wersety. Nie jest to temat którym reżyserzy się chwalą, bo kupują, więc mają prawo umieścić scenariusz jako swój.
Znałem tylko jeden taki przykład sławnego filmu i stąd to wiem.

PostNapisane: 17 grudnia 2017, 23:39 

Posty na Forum KP: 6173
Pai-Chi-Wo napisał(a):
Znałem tylko jeden taki przykład sławnego filmu i stąd to wiem.
No, tak myślałem... :)
Znasz JEDEN przykład i sugerujesz, że "przejrzałeś branżę"?
I oczywiście nie jest prawdą, że kupienie scenariusza jest równoznaczne z jego zawłaszczeniem. Za scenariusze się płaci, nawet w Polsce, absolutnie nie daje to żadnego prawa do przejęcia ich autorstwa.
Ja tam się nie znam, ale kupowaniem scenariuszy na świecie trudnią się raczej producenci, niż reżyserzy...

PostNapisane: 19 marca 2018, 00:15 
ADMINISTRATOR

Wczoraj, z okazji premiery telewizyjnej "Volty" postanowiłem zobaczyć ten film. Nie ukrywam, że głównie z powodu nazwiska reżysera. No ale cóż... Braciak gra tam chyba na 20% swoich możliwości (taki scenariusz), Zieliński też nie rozwija skrzydeł, Olga Bołądź jakaś bez wyrazu a po obejrzeniu całości przyszło mi na myśl jedno określenie - "taki feministyczny Vinci". Przy czym Vinci, w porównaniu do "Volty" to dobre kino. No nie wiem... ale moim zdaniem jest nudno. Kilka scen owszem, odrobinę zabawnych ale to jednak sporo za mało. Epizodyczne role kilku znanych aktorów, pomysł ciekawy, choć chyba nie do końca "skonsumowany" jak trzeba. Na koniec jeszcze Pazura stylizowany na Popka... Bardzo naciągane 4/10.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]