Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Bezkrólewie"
PostNapisane: 25 kwietnia 2020, 12:11 

Posty na Forum KP: 6471
W najbliższy poniedziałek spektakl ten premierowo pokaże TVP1. Autorem sztuki jest (a jakże!) Wojciech Tomczyk - najwyraźniej nie ma już w Polsce innych dramaturgów... Nie przeczę, on pisuje dobre sztuki, taka np. "Norymberga" to naprawdę ciekawa rzecz, ale naprawdę - co za dużo to nie zdrowo.
Kto w obsadzie? Same zaskoczenia: Klynstra, Kwaśny, Mastalerz...
Obejrzę, bo jestem wiernym widzem Teatru TV, ale to autentycznie wygląda groteskowo i zaczyna się robić nudne.

PostNapisane: 25 kwietnia 2020, 22:06 

Posty na Forum KP: 537
Zrobiło się to, szczerze mówiąc, nieprzyjemne, przykre i jak dla mnie - niebezpiecznie przypominające podziały z czasów stanu wojennego, które dobrze znam z osobistego kontaktu z aktorami, reżyserami, z rozmów. Oczywiście, że w produkcjach TVP można zobaczyć i Opanię, i Olbrychskiego, i Adamczyka, i Barcisia… Z kolei kojarzonej z "dobrą zmianą" Ewie Dałkowskiej, dzięki talentowi i byciu cały czas w zespole Teatru Nowego w Warszawie udało się umknąć z szufladki "aktorki rządowej". Podobnie jak Katarzynie Łaniewskiej, która z racji wieku już gra niewiele no i ma dorobek, który też ją w jakimś stopniu, pomimo jej osobistych i dobrowolnych wysiłków, stawia ponad tym. Jest cała masa aktorów, którzy zasuwają swoje drugie plany i epizody i mają te polityczne podziały w nosie, bo nie będąc sławnymi - mogą sobie pozwolić na zarabianie wszędzie, sam się poniekąd do tej grupy epizodystów zaliczam. Migam w TVP, w TVN, na Polsacie, wszędzie w epizodach. Ale wykształciła się - jak właśnie powyżej zauważył to karel - pewna grupa o której mówi się już po trosze tak, jak w stanie wojennym o aktorach grających w TVP w tamtych czasach. Redbad Klynstra-Komarnicki i jego żona Emilia Komarnicka, Halina Łabonarska, Marcin Kwaśny, Andrzej Mastalerz, Radosław Pazura... Jak Teatr Telewizji w TVP za czasów Kurskiego, no to wiadomo, oni będą, tak się o nich już mówi... Bardzo to wszystko jest niedobre i destrukcyjne.

PostNapisane: 25 kwietnia 2020, 22:27 

Łabonarska i Mastalerz są przynajmniej dobrymi aktorami z imponującym dorobkiem teatralnym i filmowym. Gorzej niestety z resztą...

PostNapisane: 28 kwietnia 2020, 00:18 

Spektakl marny, mętny. Konwencja niejednoznaczna, ni to serio, ni to alegoryczna. Sporo odniesień do aktualnych konfliktów politycznych i tych "smoleńskich", ale wszystko podane w gęstym, ciężkostrawnym sosie i unurzane w natrętnej symbolice, co sprawia, że spektakl za jakiś czas będzie zupełnie niezrozumiały, zwietrzały i nieoglądalny. Dla mnie to niestety bełkot. Przy całym szacunku dla Tomczyka, to Wyspiańskim ani Gombrowiczem on jednak nie jest.
Trudno mi znaleźć jakieś plusy, natomiast największym minusem był Klynstra, na którego w "Bezkrólewiu" trudno było patrzeć - strasznie kabotyńska rola.

Po tym, co napisałem powyżej, przeczytałem tę recenzję:
https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2020/04/27/teatr-telewizji-premiera-bezkrolewie-recenzja/
Cieszę się, że autor ma zdanie podobne do mojego.

PostNapisane: 28 kwietnia 2020, 22:19 

Posty na Forum KP: 127
Uwielbiam Joannę Jeżewską - była parodystką u Marcina Wolskiego i Szymona Majewskiego, śpiewała na pierwszej płycie Formacji Nieżywych Schabuff.

PostNapisane: 29 kwietnia 2020, 11:23 

Pozwoliłem sobie tego cudeńka nie obejrzeć. Natomiast zerkam w recenzje: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/289722.html oraz http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/289705.html zgromadzone na e-teatrze i są dość masakryczne.

PostNapisane: 29 kwietnia 2020, 12:33 

Posty na Forum KP: 1073
A mnie zainteresowała postać młodego reżysera (rocznik 1991) tego Teatru Tv, który okazuje się synem świetnego aktora Ignacego Machowskiego (rocznik 1920!!!) i bratem (jak mniemam przyrodnim) Krzysztofa Machowskiego (rocznik 1946). Wygląda to wręcz sensacyjnie ;-)

PostNapisane: 29 kwietnia 2020, 12:45 

Na rok czy dwa przed śmiercią Machowskiego widziałem go z chłopczykiem, czyli jak się okazuje - tymże Jerzym - pod bramą Starych Powązek w Warszawie. Rozmawiałem potem z Henrykiem Łapińskim i powiedziałem mu, że widziałem Ignacego Machowskiego z wnukiem na Powązkowskiej, na co Łapiński mi powiedział "To nie wnuk, to syn!". :-D Więc dla mnie to już nie sensacja, bo około 20 lat mija odkąd wiem, że Machowski zaliczył niezwykle późne ojcostwo. :-)

PostNapisane: 29 kwietnia 2020, 16:09 

Posty na Forum KP: 1073
Rafal Dajbor napisał(a):
Na rok czy dwa przed śmiercią Machowskiego widziałem go z chłopczykiem, czyli jak się okazuje - tymże Jerzym - pod bramą Starych Powązek w Warszawie. Rozmawiałem potem z Henrykiem Łapińskim i powiedziałem mu, że widziałem Ignacego Machowskiego z wnukiem na Powązkowskiej, na co Łapiński mi powiedział "To nie wnuk, to syn!". :-D Więc dla mnie to już nie sensacja, bo około 20 lat mija odkąd wiem, że Machowski zaliczył niezwykle późne ojcostwo. :-)

świetna historia :-)

PostNapisane: 29 kwietnia 2020, 22:03 

Posty na Forum KP: 127
Młode dzieci ma też Janusz Weiss (rocznik 1948). Po prostu po śmierci żony ożenił się ponownie.

PostNapisane: 6 maja 2020, 22:28 

Prasa katolicka także krytycznie: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/28998 ... C7F4EB5AC0

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]