Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 października 2021, 11:46 

Posty na Forum KP: 6471
Kolejna adaptacja dramatu Iwaszkiewicza dla Teatru TV. Wśród wcześniejszych najbardziej znana jest chyba ta Olgi Lipińskiej (z Anną Polony jako Sand). Później była jeszcze wersja wyreżyserowana przez Agnieszkę Glińską z Joanną Szczepkowską.
Dębskiej spektakl niezbyt się udał. Nie wiem za bardzo, co chciała powiedzieć nowego o ostatnim wspólnym lecie Chopina i Sand, bo w spektaklu tego zupełnie nie widać. Nie ogląda się tego źle, bo Iwaszkiewicz to jednak Iwaszkiewicz (choć mam wrażenie, że coś niecoś reżyserka do tekstu dodała), ale całość nie przekonuje. Herman jako George Sand niby się stara, ale to chyba rola nie dla niej. Z kolei Marek Kossakowski w roli Chopina to jakieś kompletne nieporozumienie, a Kotchedoff (Maurycy) sprawia wrażenie, jakby grał w przedstawieniu kabaretowym (on chyba inaczej nie umie niestety...). W "Lecie w Nohant" naprawdę jest sporo do zagrania, bo postacie są ciekawe i złożone. Szkoda, że trudno to powiedzieć o rolach w tym spektaklu. Może najciekawiej wypada Agata Turkot (Solange), ale też nie jest to żadna wielka kreacja.
Ładna końcowa scena, nawiązująca trochę do zakończenia "Pana Tadeusza" Wajdy. Ogólnie spektakl zrobiony po bożemu, ale przeciętny i nijaki. Jeśli ktoś chce zobaczyć adaptację tego dramatu Iwaszkiewicza, to lepiej, żeby sięgnął po któreś ze wspomnianych przeze mnie archiwalnych przedstawień.

PostNapisane: 26 października 2021, 13:18 

Posty na Forum KP: 1403
Moja Baza dodatkowo mówi o realizacji z 1957r. która była de facto rejestracją przedstawienia Teatru Polskiego w Warszawie z Romanówną, Wołłejko, Kreczmarową i Gogolewskim, z 1964r. (przeniesienie z Teatru Śląskiego w Katowicach) z Lidią Korwin i Adamem Kwiatkowskim. Czyli łącznie 7 realizacji.
Do tego realizacje w Teatrze Polskiego Radia:
1956 - z Z. Jaroszewską, Kaliszewskim, Meresem i Kuźniakówną
1975 - ze Śląską, Sewerynem, Zawadzką i Kolbergerem
2010 - z Polony, G. Damięckim, Stenką i Przybylskim
Do tego niezliczone realizacje w polskich teatrach. Gdyby wszystko było dostępne byłoby z czego wybierać :D
A tak wybieram chyba słuchowisko ze Sląską ;)

PostNapisane: 26 października 2021, 21:39 

Posty na Forum KP: 6471
A tu recenzja w duchu tego, co wcześniej napisałem:
https://e-teatr.pl/po-co-nam-takie-lato-w-nohant-17973

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]