Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2017, 17:30 

Czytałem niedawno "Rewizora", inscenizacji nie oglądałem. Zresztą powiedzmy sobie szczerze, nie przepadam za teatrem. Oglądam coś tylko wtedy, kiedy występuje jakiś aktor, którego bardzo lubię, ewentualnie kiedy bardzo lubię jakąś konkretną sztukę.

PostNapisane: 9 maja 2017, 20:35 

Posty na Forum KP: 6471
Ów "Rewizor" sprzed trzech lat podobał mi się, choć do adaptacji Gruzy - z genialnym Łomnickim i takimż Fronczewskim - się nie umywa. Tak naprawdę trudno jednak zbyt dokładnie porównywać oba spektakle, gdyż zrobiono je w zupełnie innej konwencji.
Swoją drogą, Teslicus, bardzo ciekawie opisałeś przedstawienie Stuhra. Przyjemnie się to czytało.

PostNapisane: 5 czerwca 2017, 22:18 

Posty na Forum KP: 127
Dzisiaj w TVP1 był "Wielki Test o Wyspiańskim" i z tej okazji przypomniało mi się, że "Wesele" to nie tylko słynny film Wajdy, ale także o jakieś 10 lat młodsza inscenizacja Teatru Telewizji z równie świetną obsadą. Pamięta ktoś ten spektakl?

PostNapisane: 15 czerwca 2017, 10:43 

Chodzi Ci zapewne o spektakl w reżyserii Jana Kulczyńskiego z roku 1981. Jakiś czas temu pokazywała go TVP Kultura (chyba mniej więcej rok temu). Interesujący, dobrze zagrany, zwłaszcza przez Chamca i Fronczewskiego.

PostNapisane: 22 czerwca 2017, 11:06 

Wczoraj nastąpiło wręczenie nagród corocznego sopockiego festiwalu "Dwa teatry". Największymi zwycięzcami wśród spektakli telewizyjnych okazały się: "Posprzątane" oraz "Listy z Rosji", które zdobyły większość nagród. Nagrodę główną przyznano przedstawieniu Lipiec-Wróblewskiej, choć ja kibicowałem "Listom..." Cieszą mnie za to bardzo nagrody dla Kostrzewskiego (reżyseria) i aktorska dla Adamczyka.
Uroczysta gala była nieco sztywna, a prowadzący ją Żmijewski i Stenka chyba - o dziwo! - nie czuli się najlepiej w swoich rolach.
Nie zabrakło akcentów politycznych, zwłaszcza w wystąpieniu Joanny Szczepkowskiej, która jednak była tak przejęta i tak się długo najwyraźniej przygotowywała do tego, co chce powiedzieć, że... wszystko jej się posypało i w efekcie wypadło mało przekonująco.

PostNapisane: 16 sierpnia 2017, 22:00 

TVP chwali się, że od września będzie emitować dwie premiery Teatru Telewizji w miesiącu. Ktoś, kto nastawia się na teatr z prawdziwego zdarzenia może się jednak rozczarować, bo jak czytam na pierwszy ogień idzie "Wojna moja miłość" o Krystynie Skarbek. Świetnie, Skarbek to bardzo ciekawa postać. I bardzo chętnie zobaczyłbym film o niej (może niekoniecznie z Kożuchowską w głównej roli). Natomiast w Teatrze TV chcę oglądać TEATR, a nie kolejne wcielenia "sceny faktu" czy inne "wołoszańskopodobne" widowiska (z całym szacunkiem dla Wołoszańskiego). Wygląda zaś na to, że wraca nowe... :roll:

PostNapisane: 17 sierpnia 2017, 09:47 

Posty na Forum KP: 1544
Aż dwie w miesiącu? Słuszną linię ma nasza władza :)

PostNapisane: 17 sierpnia 2017, 09:50 

Jeżeli chodzi o liczbę premier, to ona nie byłaby nawet taka zła. Na cotygodniowe nie ma już w dzisiejszych czasach raczej co liczyć, a bywało przecież niedawno jeszcze gorzej, bo np. zdarzał się tylko jeden premierowy spektakl na dwa miesiące, albo i to nie... Problem w tym, że ilość nie zawsze przekłada się na jakość i obawiam się, że w tym wypadku może być podobnie.

PostNapisane: 17 sierpnia 2017, 10:13 

A jednak zdarzały się wśród tych Teatrów Faktu ciekawe produkcje, jak np. "Afera mięsna". Myślę, że wiele zależy od tematu, autora i jego zdolności, obsady aktorskiej.

PostNapisane: 17 sierpnia 2017, 10:18 

Tak, "Afera mięsna" to całkiem niezły spektakl. Przy czym był to sam początek istnienia "Sceny faktu", gdy pojawiały się w jej ramach przyzwoite przedstawienia. Później było niestety tylko gorzej - łopatologia i postacie jak z czytanek. Realizowane w tym cyklu spektakle pełnić miały głównie funkcję...hm...edukacyjną, w związku z czym niewiele miały wspólnego z prawdziwym teatrem, a i ze sztuką w ogóle.

PostNapisane: 17 sierpnia 2017, 11:21 

To prawda, przyznaję rację. Ale może redaktorzy Teatru Telewizji wyciągnęli jakieś wnioski? Mam nadzieję.

PostNapisane: 1 września 2017, 10:36 

Borys Szyc zagra rolę św. Brata Alberta Chmielowskiego w spektaklu Teatru Telewizji "Brat naszego Boga" (na podstawie dramatu Karola Wojtyły):
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=1244092

Premiera zapowiedziana jest na koniec listopada.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]