Forum Polskiego Kina

Teraz jest 22 grudnia 2024, 11:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lutego 2017, 09:06 

Posty na Forum KP: 6471
Wit napisał(a):
Warto odnotować powtórkę spektaklu "Ożenek" Gogola.

Na oficjalnym profilu Teatru Telewizji na FB napisano, że to "nowa inscenizacja" :!: Po interwencji mojej i jeszcze paru osób oczywiście to poprawili, ale i tak świadczy to o tym, jaką "wiedzą" dysponują osoby zamieszczające informacje na profilu. Przy okazji sprawdziłem i ktoś, kto prowadzi ten profil zrobił po prostu "kopiuj/wklej" z opisu "Ożenku" w reżyserii Jerzego Stuhra, który to opis znajduje się na stronie internetowej Teatru Telewizji. A że spektakl Stuhra też wcale nie jest nowy, bo ma już ponad 15 lat, to już taki nieistotny szczegół. :lol:
Swoją drogą chociaż tę klasyczną adaptację sztuki Gogola bardzo lubię, bo jest fantastycznie zagrana, to jednak żałuję, że jeśli już główny kanał TVP sięga po klasykę, to emituje spektakl emitowany wcześniej dziesiątki razy, podczas gdy niektórych nie pokazywano od wielu lat i tylko kurzą się w archiwum.

PostNapisane: 7 lutego 2017, 13:23 

Dzisiaj na TVP Kultura "Pożegnanie z Marią" w reżyserii Antczaka.
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=521931
Nigdy nie widziałem. Spektakl sprzed pół wieku. Łomnicki, Wiśniewska, Zapasiewicz...Nagrywarka zaprogramowana. :)

PostNapisane: 21 lutego 2017, 01:51 
ADMINISTRATOR

Dzisiaj (a dokładniej rzecz ujmując wczoraj) mogliśmy zobaczyć świetny spektakl „Daily Soup” w reżyserii Małgorzaty Bogajewskiej z D. Szaflarską, J. Gajosem, H. Skoczyńską oraz A. Grycewicz. Został on wyemitowany zamiast zapowiadanego w programach tv spektaklu "W roli Boga".

PostNapisane: 21 lutego 2017, 21:27 

Posty na Forum KP: 1440
Moviemaker napisał(a):
Dzisiaj (a dokładniej rzecz ujmując wczoraj) mogliśmy zobaczyć świetny spektakl „Daily Soup” w reżyserii Małgorzaty Bogajewskiej z D. Szaflarską, J. Gajosem, H. Skoczyńską oraz A. Grycewicz. Został on wyemitowany zamiast zapowiadanego w programach tv spektaklu "W roli Boga".

Dwóch osób ze spektaklu już nie ma między nami :(
I pomyśleć że Skoczyńska zmarła przed Szaflarską...

PostNapisane: 5 marca 2017, 10:40 

Posty na Forum KP: 537
TVP Kultura żegna Danutę Szaflarską emisją przedstawień Teatru Telewizji z jej udziałem: http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/237558.html

PostNapisane: 10 marca 2017, 12:53 

Po okresie posuchy wreszcie jakaś ciekawa premiera w poniedziałkowym Teatrze Telewizji:
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?film=1242739

PostNapisane: 13 marca 2017, 23:42 

No i to był spektakl co się zowie! Wiadomo, materiał znakomity, ale niekoniecznie musiało wyjść z tego równie dobre przedstawienie. A wyszło! Podobnie jak kilkanaście lat temu z "Pamiętnikiem z powstania warszawskiego", który również trudno było przełożyć na język teatru, a udało się wspaniale.
Adamczyk w roli głównej bardzo dobry - aż prawie zapomniałem o "wypożyczce"...
Świetna scenografia - umowność połączona z rozmachem i dbałością o szczegóły, ciekawa muzyka. No i tekst... De Custine pisał "Listy..." blisko 180 lat temu, a wydaje się, jakby powstały współcześnie. Rosja od wieków i nieodmiennie przeraża, fascynuje, przyciąga. Ten spektakl pokazał to w znakomity sposób.
Według mnie "Listy z Rosji" to jedno z najlepszych przedstawień Teatru TV w ostatnich latach.

PostNapisane: 14 marca 2017, 00:41 

Och, nie! Cały tydzień pamiętałam, czekałam, a dzisiaj zapomniałam sobie nagrać... A powtórek, zdaje się, nie ma. Miałam wielką ochotę obejrzeć ten spektakl, powyższa opinia zatem nie pomaga, lecz potęguje gorycz.
Mam pecha do Teatru Telewizji - albo dowiaduję się o czymś ciekawym po fakcie, albo właśnie sobie zapomnę...

PostNapisane: 14 marca 2017, 07:37 

Jest szansa, że niedługo TVP zamieści ten spektakl w internecie, już tak bywało.
O, jak sprawdziłem nawet już jest na vod.tvp, tak więc nic straconego. :)

PostNapisane: 14 marca 2017, 09:59 

Posty na Forum KP: 537
karel napisał(a):
Adamczyk w roli głównej bardzo dobry - aż prawie zapomniałem o "wypożyczce"...

Aaaaaaaaaaależ się Kolega czepia o te reklamy. :D ;)

Ale całkiem poważnie mówiąc - Adamczyk to świetny aktor. Ja nie miałem okazji z nim pracować, ale paru kolegów miało, więc wiem, że poza tym, że dobry, to jeszcze miły i skromny. Zero postawy typu "pan wie kto ja jestem?". Sympatyczny wobec ekipy i mniej znanych aktorów.

Mało kto wie, że debiutował jeszcze jako nastolatek w "Pograniczu w ogniu". I to w normalnym, aktorskim epizodzie. Żadne tam statystowanie.

PostNapisane: 14 marca 2017, 10:13 

Czepiam się. :) Ale wielokrotnie podkreślałem i podkreślam, że również uważam Adamczyka za bardzo dobrego aktora.

PostNapisane: 14 marca 2017, 13:23 

Adamczyk to mistrzostwo w "Tangu" Mrożka w reżyserii Englerta. Podobnie zresztą jak reszta wyjątkowo dobrej obsady (Szaflarska, Michnikowski, Lipińska, Zapasiewicz, Kowalewski, Gawryluk).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]