Forum Polskiego Kina

Teraz jest 23 grudnia 2024, 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwietnia 2021, 23:45 

Posty na Forum KP: 1403
karel napisał(a):
Za to jutro na TVP Kultura "Przedwiośnie" w reżyserii Solarza. W obsadzie T. Stockinger, Zapasiewicz, Łomnicki, Szczepkowska, Jędryka... To jedyna próba przeniesienia powieści Żeromskiego do Teatru TV. W sumie trudno się dziwić, bo to dzieło pełne rozmachu, raczej mało teatralne. Tym bardziej ciekaw jestem, jaki klucz do niego zastosował Solarz. Spektakl miał premierę na miesiąc przed wprowadzeniem stanu wojennego i chyba został zapomniany. W każdym razie ja nie przypominam sobie jakiejkolwiek jego emisji telewizyjnej.

Emisją była za naszego życia ;) pamiętam u zarania dziejów TV Polonia. Jakże mógłbym przegapić i zapomnieć spektakl z udziałem Horawianki. Ale musiało być bardzo dawno bo niewiele ze spektaklu zrozumiałem.
Powodów braku realizacji wcześniej "Przedwiośnia" mogło być więcej, także politycznych. I w radio, choć było kilka adaptacji "Przedwiośnia" pierwsza pojawiła się w 1977r. Najważniejsza to chyba ta serialowa z 1979r. gdzie właściwie nie grający w słuchowiskach Zygmunt Hubner wystąpił w roli Gajowca (to też mogło mieć znaczący kontekst) a resztę obsady stanowili m.in.: Zaczyk, Kołbasiuk, Barszczewska, Żółkowska, Loretz i Voit.

PostNapisane: 11 kwietnia 2021, 09:23 

Posty na Forum KP: 6471
No to rzeczywiście dawno... Miałem prawo nie pamiętać. ;-)
Powody polityczne na pewno grały jakąś rolę, chociaż uczciwie rzecz biorąc, trzeba stwierdzić, że i po 1989 nikt się nie odważył na inscenizację. Mówię oczywiście o Teatrze TV, bo w tradycyjnym takową znajdziemy. Nawet u nas w Szczecinie chyba była.

PostNapisane: 19 kwietnia 2021, 21:23 

Jak to zwykle bywa zmiany. Spektakl z Jędrusik wypadł z ramówki a wleciał na to miejsce jakiś spektakl operowy. Natomiast jeśli nic się nie zmieni to w najbliższy piątek o 20 na historii "Mein Kampf" w reż. Roberta Glińskiego z Barcisiem i Matyjaszkiewiczem (to chyba rejestracja przedstawienia z Ateneum) A. D. 1993

PostNapisane: 19 kwietnia 2021, 22:10 

Posty na Forum KP: 537
Chyba nawet nie tyle rejestracja, co telewizyjna adaptacja. Ale na pewno jest to telewizyjne przeniesienie tego spektaklu z Ateneum, bo obsada jest dokładnie taka sama (Barciś, Matyjaszkiewicz, Jan Kociniak, Wójcik, Pilaszewska, Nader + moi koledzy-mimowie z Żydowskiego).

PostNapisane: 22 kwietnia 2021, 20:14 

No i "Mein Kampf" wypadł z programu...

PostNapisane: 22 kwietnia 2021, 21:51 

Ciekawe z czego wynikają tak częste zmiany na tym akurat kanale... Teraz widzę, że jutro o tej porze ma być pierwszy odcinek "Mistrza i Małgorzaty", więc należałoby założyć, że będą to puszczać przez parę tygodni. No ale z TVP Historia nic nie wiadomo. :icon_rolleyes:

PostNapisane: 30 kwietnia 2021, 11:16 

Na vod pojawiły się dwa spektakle:
- "świeczka zgasła" A. Fredry z udziałem Ewy Błaszczyk i Daniela Olbrychskiego
https://vod.tvp.pl/website/swieczka-zgasla,51905798
- "Śmierć za śmierć czyli dobry chłopiec" spektakl błędnie oznakowany na vod jako Kobra. W rzeczywistości powstał w 2000, kiedy Kobra już dawno nie istniała. No ale fakt, kryminał to jest. Pamiętam oglądałem to premierowo (lat 20 miałem ci ja wtedy) i podobało mi się. Reżyseria Władysława Kowalskiego, który gra też inspektora policji. W głównej roli Andrzej Chyra a ponadto m.in. Kępińska, Ostałowska, Stroiński, P. Machalica, Sołubianka, R. Królikowski, Trafankowska, Marzec czyli aktorzy ówczesnego Teatru Powszechnego
https://vod.tvp.pl/website/smierc-za-sm ... c,52731760

PostNapisane: 2 maja 2021, 13:38 

Posty na Forum KP: 1074
Brunner napisał(a):
Na vod pojawiły się dwa spektakle:

- "Śmierć za śmierć czyli dobry chłopiec" spektakl błędnie oznakowany na vod jako Kobra. W rzeczywistości powstał w 2000, kiedy Kobra już dawno nie istniała. No ale fakt, kryminał to jest. Pamiętam oglądałem to premierowo (lat 20 miałem ci ja wtedy) i podobało mi się. Reżyseria Władysława Kowalskiego, który gra też inspektora policji. W głównej roli Andrzej Chyra a ponadto m.in. Kępińska, Ostałowska, Stroiński, P. Machalica, Sołubianka, R. Królikowski, Trafankowska, Marzec czyli aktorzy ówczesnego Teatru Powszechnego
https://vod.tvp.pl/website/smierc-za-sm ... c,52731760

Potwierdzam,że spektakl ogląda się po dwóch dekadach nieźle ;-)

A co do obsady "Trzy po trzy" to bardzo ambitne zadanie,by spróbować ją opisać :icon_mrgreen:

PostNapisane: 3 maja 2021, 14:51 

A jutro na Kulturze klasyczne "Parady" Potockiego z Fronczewskim, Kondratem, Wonsem i Dałkowską.

PostNapisane: 5 maja 2021, 18:03 

Na VOD pojawiła się wersja "Pierwszej lepszej" z 1974r. w reż. O. Lipińskiej. Wersja, której ja osobiście nie znałem. W obsadzie - Zaorski, (Damian), Damięcki, Lipińska, Okuniewicz i (Maria) Winiarska

https://vod.tvp.pl/video/pierwsza-lepsz ... iRw_59fHgQ

PostNapisane: 12 maja 2021, 17:11 

https://vod.tvp.pl/video/maz-i-zona-197 ... 8,51905851

Kolejny Fredro na VOD. "Mąż i żona" z 1978r. w reżyserii Świderskiego. Występują : Kamas, Starostecka, Szczepkowska i Kondrat.

PostNapisane: 28 maja 2021, 15:32 

Tym razem może już żadnych zmian nie będzie... Dziś na TVP Historia ma być "Portret" (1990) Mrożka w reżyserii Dejmka. W obsadzie tuzy: Zapasiewicz, Fronczewski, Seniuk, Łabonarska...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 669 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 56  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]